Første kengubarn i UNN

6. februar brukte føden i Tromsø for første gang kenguru-metoden da de tok imot et prematurt barn. Mor og far er begge strålende fornøyde med å være første par ut.

Hvert år tar nyfødt intensiv i Tromsø imot 350-400 for tidlig fødte og syke nyfødte. Nå skal alle som føder i perioden mellom uke 32 og uke 34 pluss 6 dager, og ellers er friske og har et normalt svangerskap, få tilbud om kengurumottak.

Og hva det er? Kengurumottak handler selvfølgelig ikke om at moren hopper avgårde med den nyfødte i en pung på magen. Det dreier seg om at moren skal få hud-mot-hud kontakt med barnet så fort det er født, også når det er snakk om premature fødsler. Barnelege og spesialsykepleier fra nyfødt intensiv er tilstede under fødselen og observerer barnet på fødestuen, slik at man slipper å skille mor og barn. Det tror førstepar ut er en god idé.

Føler seg tryggere

– Vi har bare opplevd det som positivt. Jeg synes det er veldig bra når jeg holder henne og kan kjenne at hjertet banker, forteller den nybakte moren Bah Hso Gay Feler.

Hun og mannen Saw Brown bor i Harstad og er begge av Karenfolket i Myanmar. De har bodd i Norge i snart ti år og har en datter fra før. Hun ble også født prematurt, men det var før kengurumetoden ble tatt i bruk.

– Da tok de henne fra meg med en gang etter fødselen og jeg ble veldig nervøs og bekymra. Dette er bedre. Man føler seg tryggere, det er den beste måten de har gjort det på nå. Jeg merker faktisk at hun ammer kraftigere enn storesøstera gjorde, forteller hun.

Mindre stress, lavere blodtrykk

For disse aller, aller yngste pasientene har det nemlig vært vanlig å ta dem rett fra fødestua og inn til nyfødt intensiv slik at barneleger, jordmødre og spesialsykepleiere kunne ha full kontroll med at alt gikk bra.

Les også: Nancy ble førstefødte på «Kengurumottaket» hos Nordlandssykehuset

Nå dreies behandlinga av de premature fra ”personalvennlig” til ”mor-barn vennlig”. St Olav i Trondheim har drevet med kengurumottak i flere år allerede, og Nordlandssykehuset slo UNN på målstreken da de tok imot Nancy 3. februar.

– Forskning viser at tidlig hud-mot-hud kontakt fremmer tilknytninga mellom mor og barn, og stressnivået og blodtrykket hos moren går ned. Barnet får også både mer stabilt blodsukker og kroppstemperatur. Det er denne veien det går innen nyfødtomsorgen for premature, forklarer seksjonsleder Mona Mørkved på nyfødt intensiv.

Forbedringspris

Nyfødt intensiv fikk på vårparten i fjor Helse Nord tertiale forbedringspris. De 250.000 som de fikk overrakt har de brukt på utvikling av nye prosedyrer, kursing av ansatte og hospiteringsopphold ved St Olavs og i Drammen for å gjøre klart til ”Kenguru-mottak”.

Pingvinavisa Nyhetsbrev

Meld deg på vårt nyhetsbrev og hold deg oppdatert.