Tromsøundersøkelsen 2015, Heidi Johansen

Nå skrur de opp tempoet og tar imot mellom 80 og 100 tromsøværinger daglig, i tillegg til at 10.000 skal tilbake på en utvidet undersøkelse i løpet av året. Forskningstekniker Kjersti Høverstad (til venstre) og prosjektleder Heidi Johansen er klare til å ta imot. Foto: Jan Fredrik Frantzen

33.000 tromsøværinger måles og veies

Tromsøundersøkelsen 2015, Heidi Johansen
Nå skrur de opp tempoet og tar imot mellom 80 og 100 tromsøværinger daglig, i tillegg til at 10.000 skal tilbake på en utvidet undersøkelse i løpet av året. Forskningstekniker Kjersti Høverstad (til venstre) og prosjektleder Heidi Johansen er klare til å ta imot. Foto: Jan Fredrik Frantzen

Blodprøver, blodtrykk, smertefølsomhet, og tannhelse. Det er ei lang rekke med tester vi skal gjennom i den nye Tromsøundersøkelsen, men det betyr enormt mye for forskning og folkehelse.

Alle som bor i Tromsø kommune og er fra 40 år og oppover får i løpet det neste året invitasjon til å delta i Tromsøundersøkelsen, som er den syvende i rekken. Det betyr at hele 33.000 innbyggere får muligheten til å hjelpe forskerne med å utvikle enda bedre helsetjenester i nord.

Siden oppstarten 11. mars har 600 av dem vært innom lokalene på Langnes, der Tromsøundersøkelsen holder til, men nå starter det virkelige storinnrykket.

5000 invitasjoner på vei

Til sammen 53 personer, inkludert 12 praksiselever fra Breivika videregående skole, er på plass for å ta imot når tusener på tusener skal ha målt blodtrykk, kolesterol, blodsukker, livvidde og mye mer. Til og med tanngarden får en gjennomgang i år.

Har du fått innkalling? Her har du praktisk informasjon om Tromsøundersøkelsen (uit.no)

– Vi startet i litt lavt tempo for å få på plass rutiner og et godt arbeidsmiljø. Til nå har vi sendt ut 5000 invitasjoner i posten og deltakerne strømmer på. Folk er så oppofrende, de stiller opp her og bruker tida si på oss, forteller prosjektleder Heidi Johansen entusiastisk.

Les også: Hva har vi lært om tromsøværingen? 40 år med forskningsresultater (uit.no)

Men har du enda ikke fått invitasjonen i posten, så fortvil ikke. 5000 av innbyggere over 40 år har allerede fått den eller finner den i postkassa de nærmeste dagene. Deretter går det slag i slag helt til oktober 2016, til alle er invitert.

– Det har vært stor interesse for å være med. Men det er bare å slappe av, alle får, smiler Johansen lurt.

”Nødknapp” til UNN

Så hva om de oppdager at noe er alvorlig fatt med en av de som kommer inn for å undersøkes? Ingen fare. Da henvises du til spesialistene på sykehuset som tar deg inn til en nærmere sjekk.

– Vi har allerede hatt slike ”straks-situasjoner” og sendt henvisning til legene i Breivika. Er det derimot ikke bråhast men trenger oppfølging så ber vi dem ta kontakt med fastlegen. I det hele tatt har vi et fantastisk samarbeid med UNN, både med laboratoriemedisin og med transporttjenesten, som kjører blodprøvene til analysering i Breivika og frakter laboratorieutstyr til oss.

Tilbyr forsker til lunsj

Nå håper hun at flest mulig arbeidsgivere i Tromsø gir sine arbeidstakere fri så de kommer seg til Langnes og mulighet til å fylle ut de digitale spørreskjemaene i arbeidstida. Johansen har nemlig et godt tilbud på lur til de bedriftene som støtter denne undersøkelsen, som er så viktig for forskningen på folkehelsa i nord.

– Bedriftene kan melde seg til oss og ønske seg en forsker som kan holde et lunsjforedrag for dem, forteller hun.

Og hun har mange å ta av. Det er nemlig hele 54 forskningsprosjekter på gang som får data fra Tromsøundersøkelsen, så her er det bare å velge og vrake…

Les også: Hva skal det forskes på? (uit.no)

Visste du at…

  • 40.051 personer har deltatt i minst en av de seks undersøkelsene som er gjennomført siden 1974
  • 15.157 personer har deltatt tre eller flere ganger
  • 1.200 menn har deltatt seks ganger
  • 800 ungdommer i alderen 15-21 år har deltatt i to undersøkelser (Fit futures)

(kilde: www.uit.no)

Pingvinavisa Nyhetsbrev

Meld deg på vårt nyhetsbrev og hold deg oppdatert.