Hjertepasienter skryter av UNNs treningstilbud
Felles for alle de som svetter på dette treningsgulvet er at de tør å pushe hjertet sitt igjen etter å ha overlevd alvorlig hjertesykdom.
For Magne Johan Nilsen er det bare ti uker siden han lå på operasjonsbordet med åpen brystkasse. Tre uker senere var han på sin første hjertetrening.
– Jeg er vel den eneste her som har begynt å trene så raskt etter operasjonen, og i starten var det ikke rare greiene jeg fikk til, men jeg kom i gang. Det å våkne etter å ha hatt hele brystkassa spretta opp er en opplevelse jeg ikke unner min verste fiende, slår han fast.
– Jeg har allerede vært på min første fjelltur, forteller unge Nilsen. Den hjerteopererte er bare 37 år.
– Ikke alene på fjellet da, det tør jeg ikke, presiserer han, og medgir at han heller aldri hadde turt å trene så hardt og så tidlig hvis det ikke hadde vært for dette nye tilbudet ved Fysioterapiseksjonen, UNN Tromsø.
Tryggere trening
Nilsen har i dobbel forstand fått erfare at det er tryggere å trene på UNN enn andre steder.
– Det var under trening her jeg fikk infarktet. Jeg var på trening her fordi jeg har Bekhterevs sykdom, og satt på ergometersykkel for å pushe høy puls da den plutselig ble fryktelig ujevn. Det viste seg at jeg bare hadde åtte prosents blodgjennomstrømming til hjernen. Allerede neste dag ble jeg hasteoperert. Heldigvis oppsto problemet her på sykehuset og ikke bak rattet ute på jobb, forteller Magne Johan Nilsen, som er yrkessjåfør. Han driver persontransport med minibuss.
Det var ikke slik han hadde planlagt 2016. Men allerede har han målene klare. Han skal tilbake til sitt vanlige liv raskest mulig. Han savner både jobben og ikke minst hobbyen sin. Han har den særdeles krevende jobben som vokalist i et metal-band.
– Jeg må trene for å få tilbake stemmen. Jeg har ikke kraft nok ennå til å levere det som må til. Kommer ikke ned på de dypeste tonene ennå, flirer han.
Nytt tilbud
– Dette er et tilbud spesialisthelsetjenesten skal tilby, og alle de andre universitetssykehusene har et slikt tilbud, så det var virkelig på tide for oss. Forskning viser at det å trene etter at du har hatt en hjertehendelse har veldig positiv effekt. Faktisk like god effekt som noen medisiner. Det betyr ikke at du kan ta vekk medisinen, men du blir raskere frisk og reduserer faren for ny hjertehendelse, forklarer spesialfysioterapeut Marit Frogum ved UNN.
Sammen med kollega Margrethe Müller leder hun treningene som foregår to ganger i uka. Tilbudet til hver enkelt strekker seg over ti uker. Det vil si totalt 20 treningsøkter på en time. Tilbudet gis som gruppetrening, men hver og en følges opp individuelt og får en trening tilpasset sin helsetilstand.
Komme tidlig i gang
Etter disse ti ukene drar de fleste videre på et rehabiliteringsopphold på LHL-senteret i Skibotn, hvor de får lære mer om trening og om hvordan de best skal mestre hverdagen etter hjertesykdom.
– Men da har de altså allerede kommet i gang med trening. Dørstokkmila er overvunnet! Vi har fått tilbakemelding fra flere av de som har vært her at de klarer å fortsette med treningen etterpå, sier Frogum.
Karin Ødegaard begynte året som svært syk, men nå ligger 2016 an til å bli ett av de sprekeste årene på lenge for 68-åringen. Hun hadde lenge kjent seg tungpustet og alltid stoppet for å hente seg inn når hun gikk i bakker. Men pusten ble bare dårligere og dårligere.
Toppform
* Ved UNN Breivika tilbys én times trening to ganger i uka over ti uker til pasienter som har opplevd hjertesykdom, og som sliter med å tørre å trene eller belaste hjertet sitt.
* Hver pasient trener i gruppe med andre, men følger individuelt opplegg.
* Treningen foregår i fysioterapiavdelinga ved UNN Tromsø. Pasienter tilknyttet UNN Harstad eller UNN Narvik tar kontakt med Tromsø, og så organiseres et tilbud der de er, i regi av lokale fysioterapeuter som UNN samarbeider med.
* Kontakt: 776 26 410
Ødegaard er i dag eneste dame i gjengen, og skulle gjerne sett at flere kvinner kom på treningen. Til nå har ikke tilbudet vært godt nok utnyttet.
– Det er viktig at legene kjenner til tilbudet og at de henviser pasientene til oss. Legene må oppfordre pasientene til å delta og informere om at det dette er en viktig del av behandlingen etter hjertehendelse, forklarer Frogum og fortsetter:
– Vi har kapasitet til å kjøre to grupper i uka. Det er bare å ta kontakt og melde seg på. De som av geografiske årsaker ikke har mulighet til å komme hit å trene, kan ta kontakt med oss for å få et treningstilbud lokalt.
Karin Ødegaard sier det ikke er noe å tvile på. Hun er allerede i en fantastisk form, og strutter av energi.
– Jeg trener nå også tre-fire ganger i uka på egenhånd, forklarer hun, og hun stopper ikke opp lenger, når hun blir tungpustet i oppoverbakkene.
– Nei, nå gir jeg bare på, smiler Ødegaard, og spretter tilbake inn i gymsalen.
* Ved UNN Breivika tilbys én times trening to ganger i uka over ti uker til pasienter som har opplevd hjertesykdom, og som sliter med å tørre å trene eller belaste hjertet sitt.
* Hver pasient trener i gruppe med andre, men følger individuelt opplegg.
* Treningen foregår i fysioterapiavdelinga ved UNN Tromsø. Pasienter tilknyttet UNN Harstad eller UNN Narvik tar kontakt med Tromsø, og så organiseres et tilbud der de er, i regi av lokale fysioterapeuter som UNN samarbeider med.
* Kontakt: 776 26 410
Pingvinavisa Nyhetsbrev
Meld deg på vårt nyhetsbrev og hold deg oppdatert.