Tannlegestudent Hoda Barzingi og medisinstudent Nora Lien meldte seg umiddelbart da UNN ba studenter melde seg for å gjøre innsats i koronapandemien. Bak står fagsekretær ved akuttmottaket, Elisabeth Nordnes. Foto: Rune Stoltz Bertinussen, Krysspress

I front mot koronasmitte ved UNN

Les mer
Tannlegestudent Hoda Barzingi og medisinstudent Nora Lien meldte seg umiddelbart da UNN ba studenter melde seg for å gjøre innsats i koronapandemien. Bak står fagsekretær ved akuttmottaket, Elisabeth Nordnes. Foto: Rune Stoltz Bertinussen, Krysspress

De har fått tilbakemelding på at de har de mest «behagelige» koronatestene i byen. Prøvetakingsenheten ved UNN Tromsø ble bemannet 12. mars i fjor, og står fortsatt i frontlinja etter over 12.000 tester.

Første helga etter nedstengingen var det kø helt nede fra det gamle pasienthotellet og opp til MH-bygget. De to studentene Nora Lien og Hoda Barzingi stilte i teststasjonen på en times varsel for å hjelpe til, og har vært her siden sammen med en rekke andre studenter.

‒ I snitt tar vi en test hvert andre minutt, forteller Nora Lien.

Totalt er det nå gjort 12.080 tester på UNN-ansatte i Tromsø.  Også ved UNN i Harstad og Narvik har det vært gode prosedyrer for testing av ansatte det siste året. Alle tester sjekkes ved mikrobiologisk laboratorium, som snart har kjørt 200.000 analyser for covid-19.

Les mer
Nora Lien klargjør nok en koronatest før den sendes til analyse ved mikrobiologen ved UNN Tromsø. Foto: Rune Stoltz Bertinussen, Krysspress

«Prøvedukke»

Rundt 12 av testene er tatt på Nora selv.

‒ Jeg har meldt meg frivillig som «prøvedukke» for de nye som skal læres opp. Jeg har ikke så ømfintlige nesebor, sier Lien.

Både hun og Barzingi husker at de observerte testingen en stund før de fikk gjøre en test på hverandre. Deretter var de i gang. I etterkant har de fått veiledning fra en lege på øre-nese-hals, den gang tok Nora «en for laget» med å få et kamera opp i nesa og videre ned i halsen.

‒ Utrolig stilig å se hvordan stemmebåndene dine beveget seg når du snakket, humrer kollega og medisinstudent Kevin Chima Elangwe, som er den som i dag kler på seg gul frakk, hansker, forkle, munnbind og visir og gjør seg klar i den «skitne sonen» ved vinduet for å ta prøver.

Hoda Barzingi klarer seg med visir, munnbind og hansker der hun forsegler prøvene og gjør de klar for transport. Nummer tre i rommet kontrollerer at hver prøve får riktig ID.

Får skryt

 ‒ De er blitt veldig gode testere og får også skryt fra de ansatte som kommer hit. Noen mener testen er mer «behagelig» her enn andre steder, om man kan si det sånn, smiler seksjonsleder Unni Olsen Håkonsen ved akuttmedisinsk kontortjeneste, avdeling prøveenheten.

Hun har til sammen 10 studenter i staben, og de veksler mellom å stå i UNNs interne prøvetakingsstasjon som er åpen i en drøy time to ganger hver dag.

Hele tiden er det et jevnt sig av folk som må teste seg, fordi UNN har mange utenlandske ansatte, og fordi folk er på reise til Oslo og andre røde soner.

‒ Når det er rolig gjør vi vel normalt mellom 20 og 30 tester hver dag, forteller Hoda Barzingi, men med en gang det kommer en oppblomstring av smitte så stiger det antallet fort.

På det mest hektiske tar stasjonen rundt 200 tester hver dag. Barzingi er tannlegestudent og Lien er medisinstudent, begge på andre året.

‒ Mange reagerte med angst mot smitten da landet ble stengt ned. Har dere vært redde for å bli smittet?

‒ Nei, jeg har vært veldig trygg på at smittevernet er godt ivaretatt her hos oss. I starten satt vi i fullt verneutstyr bare for å skrive på PC-en. Etter hvert fikk vi smittevernkontoret på besøk, og med  trygg veiledning fra dem kan vi nå bruke betydelig mindre utstyr.

Les mer
Denne gjengen står sentralt ved UNNs interne prøvetakingsenhet for Covid-19. Fra venstre: Seksjonsleder Unni Olsen Håkonsen, fagsekretær i akuttmottaket Elisabeth Nordnes, helsesekretær Monica Aske Nilsen, medisinstudent Kevin Chima Elangwe, tannlegestudent Hoda Barzingi og medisinstudent Nora Lien. Foto: Rune Stoltz Bertinussen, Krysspress

Flyttet tre ganger

Det er veldig fornøyd med fasilitetene nå. I kjelleren på det gamle pasienthotellet er det lyst og ikke minst varmt. Seksjonsleder Håkonsen insisterte på å få ordentlige lokaler da akuttmedisinsk klinikk overtok prøvetakingstjenesten tidligere i vinter.

Hun ser for seg at den kommer til å være operativ en lang stund. Prøvetakingen har vært i ulik regi og har vært flyttet tre ganger siden 12. mars. Først var den hos bedriftshelsetjenesten.

‒ I sommer sto vi i containere, like ved helikopterlandingsplassen. Det var ikke noe særlig, men vi ble jo veldig godt kjent, da. Vi var to og to som var «fanget» der inne to timer i strekk, og da er du jo nesten nødt å prate litt, flires det.

‒ Så mens resten av landet har praktisert sosial avstand har dere hatt sosial tvang?

‒ Du kan si det sånn.

I noen tilfeller benyttes utstyr for hurtigtester dersom behovet for en rask avklaring er stort nok. Foto: Rune Stoltz Bertinussen, Krysspress

Varsler om smitte

Prøvene analyseres raskt ved Mikrobiologisk laboratorium på UNN, og svarene foreligger samme dag. Hvis testen er positiv var det tidligere studenten med vakttelefon som varslet kommunen, den som er smittet og vedkommendes overordnede.

Av de totalt 12.080 koronatestene de hadde gjort mellom mars 2020 og utgangen av februar, har 49 vært positive.

Etter den nye smittebølgen i mars 2021 er det seksjonsleder Unni Olsen Håkonsen, helsesekretær Monica Aske Nilsen og fagsekretær i akuttmottaket Elisabeth Nordnes som deler på ansvaret for vakttelefonen og det å varsle om smitte.

‒ Det gjelder å være effektiv for raskest mulig finne ut om folk kan gå på jobb som normalt, sier Håkonsen.

Ansatte eller vikarer som kommer reisende fra rød sone trenger ikke gå i karantene, men må testes tre ganger med noen dagers mellomrom for å kunne utelukke at de bærer på smitten.

For de som skal på reise, kan studentene også utføre en hurtigtest. Da foreligger svaret etter 15 minutter.

‒ Prinsippet er litt som en graviditetstest. Du blander prøven med et serum og drypper det på en pinne. Så er det bare å vente på svaret, forklarer Håkonsen.

Eventuelle positive svar skal bekreftes med en vanlig prøve.

Studentene har nå hatt et helt år i smittevernets tjeneste. Nora Lien er ikke fremmed for at karrieren kanskje kan havne inn på smittevernsporet.

‒ Først og fremst er dette en veldig nyttig erfaring og spennende å være med på, understreker hun og får bekreftende nikk fra de andre.

De hadde gjort det samme igjen.

Nyhetsbrev

Få tilsendt nyhetsbrev for Pingvinavisa første dag i hver måned.