Kunst inspirert av sykehuslivets kontraster

Under tittelen "Ett døgn" ønsker kunstneren Inge Pedersen å beskrive livets gang på et sykehus, fra glede ved fødsel til sorg ved døden.

kunst pingvinhotellet
Hovedkunstner Inge Pedersen i forbindelse med ferdigstillingen av ett av sine keramiske kunstverk ved Pingvinhotellet UNN Tromsø. Foto: Per-Christian Johansen
kunst
Hovedkunstner Inge Pedersen sammen med Helga Jentoft, ansvarlig for kunstkomiteen ved Pingvinhotellet UNN Tromsø. Her i forbindelse med sluttføring av arbeidet som kan sees i spisesalen ved hotellet. Foto: Per-Christian Johansen
Pedersen ble valgt som hovedkunstner da UNN engasjerte totalt 16 kunstnere til å smykke ut det nye Pingvinhotellet UNN Tromsø. Nå er han i ferd med å avslutte arbeidet, og sist uke ble hovedkunsten i keramikk montert på to store veggflater i restaurantområdet. Den ene veggen i blått og tindfarget keramikk, den andre i rødt og messingfarge.

– Den ene veggen illustrerer lys og varme, som på dagtid. Den andre kulde og mørke, som på natten. Det er kontrasten i dette jeg ønsker å formidle, knyttet til det som skjer i løpet av 24 timer på sykehus, eller for den saks skyld gjennom en livssyklus fra fødsel til døden, forklarer den erfarne keramikeren Inge Pedersen, opprinnelig fra Alta men nå bosatt i Oslo.

Store kontraster

Han har levert kunst til en rekke store bygg ved tidligere anledninger, blant annet universitetet i Ås, Høyskolen i Bodø, ytterveggen på Hålogaland teater og folkebadet i Molde. Å få muligheten til dekorere Pingvinhotellet ser han på som ekstra spennende.

– Et hotell for primært pasienter og pårørende er jo et spesielt sted med store alderskontraster og mennesker i ulike sinnsstemninger. Derfor har jeg prøvd å velge et naturlig tema, som også kan gi assosiasjoner til naturen gjennom bølger i kunsten. På et sykehus finnes jo instrumentelle bølger, og de beskriver gjerne liv og håp, forklarer Pedersen.

Med store vindusflater inn i restaurantområdet vil også naturlig lys bidra til å gi en ekstra effekt av kunsten. At valget falt på keramikk som materiale, er av den grunn heller ikke tilfeldig.

– Keramikk falmer ikke av sollyset, og er i tillegg veldig lett å vedlikeholde, sier Pedersen.

Puslespill

Kunstverkene er satt sammen av flere hundre forhåndsproduserte «klosser».

– Det er et stort puslespill, både med tanke på planlegging, produksjon og montering, sier hovedkunstneren ved Pingvinhotellet.

Leder for kunstkomiteen ved hotellet, Helga Jentoft, begrunner valget av Inge Pedersen som følger:

– Vi ønsket å satse på nordnorske kunstnere, og mottok forslag fra vår kunstneriske rådgiver. Ut fra flatene og områdene som skulle utsmykkes prøvde vi å finne noe passende, og arbeidende Inge hadde gjort tidligere likte vi godt. Keramikk er også noe annerledes enn ordinære bilder eller malerier. Og resultatet er flott, fastslår Helga Jentoft.

Siste hånden på verket skal Inge Pedersen legge i mars, da på en søyle ved inngangspartiet til hotellet.

LES OGSÅ: Mest gjest på nyhotellet.

Pingvinavisa Nyhetsbrev

Meld deg på vårt nyhetsbrev og hold deg oppdatert.