Epidural? Det blir 1.800 kroner, takk!

Hva om taksameteret gikk under hele fødselen og du fikk med deg hjem den nyfødte - og ei regning på 56.000?

Jordmødrene i Harstad gikk (nesten) fem på da Redd Barna filmet dem med skjult kamera for to uker siden. UNN Harstad ble nemlig valgt ut til å være en av hovedaktørene da Redd Barna og Den norske Jordmorforening gikk sammen om å lage kampanjen #fødselsregningen som startet 10. februar i år.

Til sammen syv jordmødre og sykepleiere i Harstad fikk opplæringa i ”et nytt økonomisystem” og fikk kjenne på følelsen av at regninga til den fødende vokste og vokste, mens fødselen nærmet seg. Regninga stoppet til slutt på litt over 56 tusenlapper, og opplegget var så slående at til og med amerikanske Huffington Post lagde sak om jordmødrene fra Sør-Troms…

Les også: Norwegian Midwives Sum Up The Problem With The High Cost Of Giving Birth

Fødselsapp’en

Opplegget var at de ansatte på fødeavdelinga fikk besøk av en ”økonomikonsulent fra UNN i Tromsø”, som i realiteten var en skuespiller leid inn av Redd Barna. Han skulle gi dem opplæring i bruk av en ny app, som var laget for å holde oversikt over de løpende kostnadene under fødselen. En av dem som ble filmet var jordmor Kathrine Lamo.

– Det streifa meg ikke at vi blei lurt. Jeg tenkte at her er det noen i administrasjonen som ikke vet hva de holder på med. Det var åpenbart at han ikke kunne noe om fødsel, men han durte på om den app’en de hadde brukt så mye penger på å utvikle.

Lamo forteller at hun holdt maska overfor ”økonomikonsulenten” under ”kurset”, men hun sa ingenting.

– Jeg tenkte; UNN altså. Hvis det er sånn det skal være så vil ikke jeg være med videre. Det skal jo bli artig når du kommer inn og skal føde barn nummer fire, mens du enda betaler på gjelda for den første ungen! Det er viktig å bli klar over hvor godt vi har det her hos oss, avslutter hun.

Pokerfjeset

Vikarierende avdelingsleder Maria Normann var i utgangspunktet skeptisk til å tillate at ansatte skulle filmes med skjult kamera, men hun sa ja for at de kunne være med på noe positivt. Det største problemet var å holde prosjektet hemmelig for de ansatte.

– Man lurer ikke folk man kjenner godt og er glade i, men jeg kjenner mine kolleger og vet det er folk med bein i nesa som tør å si fra når noe er galt. Det var spennende å være med på noe positivt, sjøl var jeg så nervøs for å røpe meg at jeg nesten fikk magesår, humrer hun.

#fødselsregningen

Målet med kampanjen, som skal vare i to uker, er å rette fokuset mot den globale skjevheten i helsetjenester for gravide. Gravide i veldig mange land må nemlig betale for alt de mottar av helsehjelp.

– Vi vil sette fokus på den globale urettferdigheten. Helst skulle alle hatt rett til gratis kvalifisert helsehjelp, men det er viktig å begynne med de mest sårbare, forklarer Gunvor Knag Fylkesnes som er leder for politikk og samfunn i Redd Barna.

Nå er de internasjonale forhandlingene rundt FNs utviklingsmål mot år 2030 i gang. Det er her Redd Barna ønsker at Norges engasjement for global helse skal fortsette.

– Hvis ikke Norge tar denne rollen er det ikke sikkert at noen andre gjør det, avslutter hun.

Pingvinavisa Nyhetsbrev

Meld deg på vårt nyhetsbrev og hold deg oppdatert.