Carina L. Kaspersen og Helge Olav Ringberg har funnet yrket de vil satse på. Begge er i godt i gang med spesialistutdanningen i psykiatri, og jobber for tiden for ved Akuttpost Nord ved UNN på Åsgård i Tromsø. Foto: Per-Christian Johansen

– Å jobbe med akuttpsykiatri er det aller kuleste

Carina L. Kaspersen og Helge Olav Ringberg har funnet yrket de vil satse på. Begge er i godt i gang med spesialistutdanningen i psykiatri, og jobber for tiden for ved Akuttpost Nord ved UNN på Åsgård i Tromsø. Foto: Per-Christian Johansen

De er ennå ikke helt i mål med spesialistutdanningen som psykiater, men er likevel ikke i tvil. – Dette er det kuleste faget, fastslår Carina L. Kaspersen (36) og Helge Olav Ringberg (32). Nå ønsker de nye legekolleger velkommen til UNN.

Helge Olav Ringberg har lenge vært opptatt av psykisk helse, og trives med samtalen som verktøy for å hjelpe andre. Foto: Per-Christian Johansen
De er begge leger i spesialisering (LIS) i Psykisk helse- og rusklinikken ved Universitetssykehuset Nord-Norge (UNN). Kaspersen nærmer seg slutten av utdanningen, og er konstituert overlege ved Akuttpost Nord. Hun var ferdig med medisinstudiene i 2012, og jobbet deretter som fastlege i Tromsø kommune. Nå er hun fire år ut i spesialistutdanningen i psykisk helsevern, og har ikke angret på veivalget.

– Liker du volum, tempo, variasjon er dette et yrke å anbefale. Jobben som psykiater byr på muligheten til å jobbe midt i krysningen mellom medisin, etikk og jus. Det gir deg hele spekteret, sier Carina L. Kaspersen.

– Å jobbe med psykisk helse er veldig helhetlig. Det handler om å se og forstå hele individet. Hva er status når pasientene kommer til oss, hva trenger den enkelte hjelp med, hvordan kan vi tilrettelegge for å gi den nødvendige hjelpen? Man må bruke sin egen kompetanse for å kunne forstå og hjelpe, legger Helge Olav Ringberg til.  Han er for tiden LIS-3 ved Akuttpost Tromsø.

Vil du jobbe som psykiater ved Universitetssykehuset Nord-Norge? Se ledige stillinger pr. januar 2020 her.

Engasjement og arbeidsglede

De to har kontor vegg i vegg ved UNN Åsgård i Tromsø. Til sammen jobber det rundt 15 overleger og leger i spesialisering ved akuttseksjonen som håndterer pasienter fra sør i Troms og til lengst nord i Finnmark.

Begge har tatt sine yrkesvalg og ser frem til fortsettelsen, vel vitende om det store behovet for psykiatere på både kort og lengre sikt. Da er de ikke i tvil om at Psykisk helse- og rusklinikken ved UNN kan anbefales, selv om det tidligere i år kom kritikk fra fagmiljøet om manglende satsing på psykisk helse ved UNN.

Akuttpost Nord holder til ved UNN på Åsgård sykehus i Tromsø. Foto: Jan Fredrik Frantzen

– Vi trives i hvert fall veldig godt. Her ved akuttpostene er det et godt arbeidsmiljø med stort engasjement, der leger i spesialistutdanningen får oppfølging og hjelp fra overlegene i avdelingen. Det gis systematisk klinisk og psykoterapiveiledning ukentlig, og det er gode vaktordninger med 15-delt vakt der kveld og natt er slått sammen til én vakt, sier de.

Sistnevnte setter spesielt småbarnspappa Helge Olav pris på.

– Jeg har alltid vært interessert i psykisk helse, og liker å jobbe med samtalen som verktøy for å hjelpe andre. Det er veldig givende, sier Ringberg.

HMS og akuttberedskap

I jobben ved akuttposten er også HMS-arbeid viktig. Vold og trusler kan være en del av hverdagen som lege for pasienter innen psykisk helsevern.

– Det er noe vi må forholde oss til, ja. Det er sjelden vi opplever vold eller trusler som er direkte truende. Dette er imidlertid noe vi er trent til å håndtere, og det handler mest om å være både avvæpnende, vennlig og tydelig i møtet med pasientene, sier Carina L. Kaspersen.

Det er vakkert i Tromsø når sola er tilbake vinterstid, og området ved Åsgård sykehus ligger i flotte omgivelser på vestsiden av Tromsøya. Naustet nederst på bildet er en del av fritidstilbudet for pasienter innen psykisk helsevern. Dronefoto: Frode Abrahamsen
Hun er også ansvarlig lege for hjerte- og lungeredning i Psykisk helse- og rusklinikken, og medlem av HLR-utvalget sentralt i UNN.

– Akuttberedskapen er viktig også i vår klinikk, og vi har nå fått nye hjertestartere og nytt øvingsutstyr til å trene på HLR. Det er spennende å være med å påvirke denne delen av vår virksomhet. Dette gjør at jobben oppleves enda mer variert og meningsfylt for min del, legger Kaspersen til.

Krevende, men givende

Sammen med Helge Olav er hun ikke i tvil om hvorfor jobben som psykiater er det kuleste, og at en stilling ved UNN Åsgård i Tromsø kan kombineres med de beste naturopplevelsene.

– Det å få hjelpe de dårligste pasientene i helsevesenet gir utrolig mye. Det er kjekt å være i en posisjon til å hjelpe både dem, og i mange sammenhenger også bidra til å hjelpe et helt lokalsamfunn der de kommer fra. Det er krevende, men veldig givende, avslutter Kaspersen og Ringberg, to av fremtidens overleger ved Psykisk helse- og rusklinikken i UNN.

Vil du jobbe som psykiater ved Universitetssykehuset Nord-Norge? Se ledige stillinger pr. januar 2020 her.

Pingvinavisa Nyhetsbrev

Meld deg på vårt nyhetsbrev og hold deg oppdatert.