Her er et knippe av de flotte ansatte du kan møte ved Blodbanken i Tromsø. Fra venstre: Valentina Karlsen, Oxsana Ottesen, Åsa Hellstrøm, Berit Walle Wilhelmsen, Juliette Olsen og Gøril Tårnes.

Her er et knippe av de flotte ansatte du kan møte ved Blodbanken i Tromsø. Fra venstre: Valentina Karlsen, Oxsana Ottesen, Åsa Hellstrøm, Berit Walle Wilhelmsen, Juliette Olsen og Gøril Tårnes. Foto: Rune Stoltz Bertinussen

Alltid på jakt etter flere blodgivere

Her er et knippe av de flotte ansatte du kan møte ved Blodbanken i Tromsø. Fra venstre: Valentina Karlsen, Oxsana Ottesen, Åsa Hellstrøm, Berit Walle Wilhelmsen, Juliette Olsen og Gøril Tårnes.
Her er et knippe av de flotte ansatte du kan møte ved Blodbanken i Tromsø. Fra venstre: Valentina Karlsen, Oxsana Ottesen, Åsa Hellstrøm, Berit Walle Wilhelmsen, Juliette Olsen og Gøril Tårnes. Foto: Rune Stoltz Bertinussen

Blodbanken i Tromsø trives godt på Nerstranda senter, og jobber som vanlig med å rekruttere nye blodgivere i befolkningen, samtidig som den etter beste evne tilrettelegger for sitt trofaste giverkorps.

Terje Kjeldsen gir her blod for 64. gang. Han har vært blodgiver siden 1995. Foto: Rune Stoltz Bertinussen
Terje Kjeldsen gir her blod for 64. gang. Han har vært blodgiver siden 1995. Foto: Rune Stoltz Bertinussen
Etter at Blodbanken flyttet til Nerstranda senter har det blitt noe vanskeligere for ansatte ved UNN å gi blod i arbeidstiden, men Blodbanken forsøker å kompensere for dette med utvidede åpningstider hver onsdag og gode parkeringsfasiliteter. Tiltakene har vært med på å gjøre det enklere å være blodgiver. Ikke bare for UNN-ansatte, men for alle i Tromsø.

– Mange tror årsaken til flyttingen var et ønske om å ligge mer sentralt og på den måten tiltrekke seg flere givere, men de bakenforliggende årsakene til flyttingen var plassproblemer ved UNN som følge av byggearbeidene på A-fløya, forteller Berit Walle Wilhelmsen som jobber i Blodbanken.

– Vi skal i utgangspunktet tilbake til UNN når byggingen av A-Fløya er ferdig. Om det blir sånn vil tiden vise, forteller hun.

Egne plasser

Nede på Plan U2 i Nerstrandas parkeringshus er det reservert gratis parkering for blodgivere, slik tilfellet også var ved UNN. På Facebooksiden til Blodbanken UNN skriver de også følgende «Parkering for blodgivere i Tromsø: Hvis du skal gi blod og ikke finner ledig plass for bilen din på avmerkede plasser beregnet for blodgivere, så er det tillatt å parkere på betalingsplasser uten å betale. Legg da blodgiverkortet ditt godt synlig i bilruta!»

For de som har parkert utenfor de avmerkede plassene presiserer Blodbanken at det er nødvendig å notere seg registreringsnummeret på bilen sin. For dette må rapporteres til Blodbanken ved ankomst slik at de kan bekrefte for parkeringsvaktene at vedkommende i bilen faktisk er til stede og gir blod.

Følg Blodbanken på Facebook her.

Vil du gi blod?

Du kan melde deg som blodgiver via www.giblod.no eller ved å kontakte din lokale blodbank. Blodbanken Tromsø har telefonnummer 77 62 63 00

Strenge krav

Wilhelmsen forteller at det er en del regler å forholde seg til for den som vil bli blodgiver. Du må selvsagt være frisk, pluss at det hele tiden tas strenge forhåndsregler for å sikre seg mot blodoverførbare sykdommer. Blodbanken opplever at de fleste som har lyst til å gi blod er godt oppdatert på disse reglene før de tar kontakt.
Røde Kors har oppsummert retningslinjene for når du ikke kan gi blod her.

Eksisterende blodgivere kan også gis karantene på å få gi blod for eksempel ved bytte av seksualpartner, eller om vedkommende har vært på reise i land med stor smittefare av blodoverførbare sykdommer.

Har beredskapslager

Blod har begrenset holdbarhet og derfor er det hele tiden behov for nye tappinger. Mengden med blod som tappes daglig varierer en del siden Blodbanken kaller inn sine givere for tapping som følge av forbruk.

Blodbanken har til enhver tid et beredskapslager av blodprodukter. For å kunne vedlikeholde dette lageret vil Blodbanken alltid ha bruk for blodgivere. Et stort og godt blodgiverkorps gjør at blodbanken også i perioder med helligdager, ferier, influensaperioder og lignende har mulighet til å få inn de blodgiverne som er nødvendig for å opprettholde beredskapslageret.

Cirka 3.700 blodgivere er innom Blodbanken i Tromsø en eller flere ganger i året. Hvert år gjøres cirka 8500 tappinger, og behovet for å rekruttere nye som kan gi blod er konstant siden blodgivere er som resten av befolkningen. De flytter på seg, blir syke eller det oppstår andre grunner til at de må slutte å gi blod enten midlertidig eller permanent.

Gir med glede

Terje Kjeldsen er 60 år og er en av de mange trofaste blodgiverne som Blodbanken har kontakt med. Han har fast donert blod siden han første gang ble blodgiver i 1995, og inkludert dagens 64. tapping blir det en imponerende mengde til sammen: 32 liter blod har han levert som «innskudd» i Blodbanken.

Kjeldsen gir blod med et smil rundt munnen, og anbefaler dette mer enn gjerne til andre.
Når han ble spurt om hvorfor han gjør det, svarer han «fordi det er sunt».

– Du må for det første ta vare på deg selv og holde deg frisk for å få lov å gi blod, og ved å tappes jevnlig reproduserer du hele tiden nytt blod, sier Kjeldsen og smiler.

Nytt telefonsystem

I en periode har Blodbanken på Nerstranda hatt problemer med telefonsystemet. Om telefonen var opptatt ble ikke samtalen lagt i kø, og kunne derfor ikke besvares.
For den som da ringte ville det virke som om de ansatte bare lot være å ta telefonen.

– Vi vil jo ikke at folk skal tro vi ikke tar telefonen, men det var dessverre denne lille feilen som gjorde at ikke alle kom seg gjennom. Med det i tankene har vi prøvd noe nytt ved å sende ut reservasjoner på SMS til givere om ny time. Da trykker man enten ja eller nei om man vil reservere den timen og vi ser at dette systemet funker godt for de aller fleste, sier Berit Walle Wilhelmsen.

Les mer om:

Blodbanken UNN Tromsø

Blodbanken UNN Narvik

Blodbanken UNN Harstad


10 tips når du skal gi blod

  1. Drikk godt med vann både før, under og etter tappingen.
  2. Ikke gå sulten de tre timene før du skal gi blod.
  3. Ikke gi blod om du er stresset eller sliten.
  4. Gi alltid beskjed om du får sterke smerter eller ubehag både ved innstikk og mens du gir blod.
  5. Trykk på stikkstedet i minst tre minutter etter blodgiving, gjerne med armen hevet. Ikke løft tungt med armen de første dagene etter blodgiving.
  6. Hvil i minst 10 til 15 minutter etter at du har gitt blod.
  7. Unngå å anstrenge deg for hardt fysisk de første 24 timene etter at du har gitt blod.
  8. Unngå å stå oppreist lenge den dagen du har gitt blod.
  9. Drikk melk eller spis yoghurt like før du skal gi blod i aferesemaskin.
  10. Kontakt Blodbanken hvis du blir syk de nærmeste dagene etter at du har gitt blod.

Har du spørsmål om blodgiving og bivirkninger, ta kontakt med personalet ved Blodbanken. (Kilde: giblod.no)

Vil du gi blod?

Du kan melde deg som blodgiver via www.giblod.no eller ved å kontakte din lokale blodbank. Blodbanken Tromsø har telefonnummer 77 62 63 00

Pingvinavisa Nyhetsbrev

Meld deg på vårt nyhetsbrev og hold deg oppdatert.