Åpningsfest med høy puls
Fysisk aktivitet måtte selvsagt til da landets nordligste Pusterom åpnet ved UNN Tromsø fredag.
– Fysisk aktivitet er viktig for helsa vår, og for kreftpasienter har det enda større betydning. Jeg vet at Pusterommet kommer til å bli viktig i behandling av pasientene våre.
Det sa UNN-direktør Anita Schumacher, før hun sammen med de andre gjestene på den offisielle åpninga av Pusterommet fikk være med på ei lita treningsøkt.
Først i nord
Pusterommet er et etterlengtet tilbud om fysisk aktivitet til kreftpasienter i hele landsdelen. Tilbudet i Tromsø er det 19. i rekken av Pusterom som stiftelsen Aktiv mot kreft har etablert rundt i landet.
– Jeg er fantastisk glad for at Nord-Norge har fått sitt første Pusterom. Mitt ønske er at dette er det første av mange Pusterom i nord, sier tidligere kreftpasient Stig Solheim.
I 2019 tilbragte han drøye 100 dager på UNN i forbindelse med kreftbehandling. Fysioterapeutene hjalp han med trening, men Solheim understreker likevel hvor viktig det er at dette blir et tilbud også gjennom Pusterommet. Og at Pusterom er viktig også etter kreftbehandling, for å komme seg tilbake i hverdagslivet.
– Det er viktig at vi i Nord-Norge har fått et like godt tilbud som i sør, sier Solheim.
Henvisning ved diagnose
– Dette skal ikke bare bli landets beste Pusterom. Vi håper også å få inn henvisning til Pusterommet på diagnosetidspunktet, understreker Helle Aanesen, daglig leder i Aktiv mot Kreft.
Aktiv mot kreft har som mål å få persontilpasset trening inn som en del av kreftbehandlinga.
Aanesen sitt ønske er også at pasientene skal få vite om tilbudet allerede når de får diagnosen, noe som også vil kunne hjelpe i en vanskelig ventetid før behandling starter.
– Man forbereder seg til eksamen, og forbereder seg til skirenn. På samme måte må man også forberede seg til kreftbehandling, sier Aanesen.
Håper det blir forskning
Foreløpig lukter det nytt innenfor veggene til det turkisfargede containerbygget nedenfor legevakta i Breivika. Men nå ligger alt til rette for at det skal ose treningsglede og pust i de nye lokalene.
Målet er at persontilpasset trening skal bidra til økt livskvalitet ved å redusere negative bivirkninger og følgesykdommer, samt redusere risiko for tilbakefall.
Men UNN-direktøren håper tilbudet skal bli brukt av flere enn pasientene.
– Jeg oppfordrer fagmiljøet til å bruke dette for å forske på fysisk aktivitet hos kreftpasienter, sier Schumacher.
Hele mennesket
Flere av talerne under åpninga av Pusterommet understeker også betydninga av at UNN nå har både Vardesenteret og Pusterommet.
– Sammen ser vi nå kreftpasientene som hele mennesker, sier Helga Marie Bjerke, nestleder i UNN-styret.
Fysioterapiseksjonen ved UNN har ansvar for drift av Pusterommet i Tromsø, og fysioterapeut Rikke Børsting starta arbeidet med å få opp pusten hos de frammøtte gjestene.
Nå ser hun fram til å ta i mot pasientene, som gjennom en nylig inngått samarbeidsavtale med Midnight Sun Marathon vil få tilbud om gratis deltakelse i stiftelsens arrangementer.
Se videosnutt fra treningsaktiviteten på vår Instagram-konto – universitetssykehusetnordnorge
Følg Pusterommet UNN Tromsø på Facebook.
Aktiv mot kreft og Pusterommet:
Aktiv mot kreft ble etablert av Grete Waitz og Helle Aanesen i 2007. Siden da har stiftelsen samlet inn over 250 millioner kroner. Dette har bidratt til:
- Etablert 19 (snart 20) treningssentre (Pusterom) for kreftpasienter ved norske sykehus
- Digitale treningstilbud (Pusterommet LIVE)
- Utdanning av 700 AKTIVinstruktører i samarbeid med Norges idrettshøgskole og Oslo universitetssykehus.
- PET/CT-skanner og annet medisinsk teknisk utstyr til Oslo Universitetssykehus
- Forskning på trening og kreft ved norske sykehus
Nyhetsbrev
Få tilsendt nyhetsbrev for Pingvinavisa første dag i hver måned.