Arthur takket av: – Alltid vært i front
Visjonær. Ambisiøs. Uredd. Ustoppelig. Superlativene var mange da en av pionerene i UNN ble takket med eget avslutningsseminar. Arthur Revhaug (72) sjøl er mest opptatt av at vi ikke må glemme at pasientene er de viktigste.
«Har du drevet lenge med noe som fungerer, da er det på tide å tenke nytt!»
Dette er en av Arthur Revhaugs læresetninger, ifølge hans tidligere kollega Kristoffer Lassen.
Lassen var en av flere foredragsholdere under avslutningsseminaret for Revhaug, som ble arrangert forrige uke. Å få et avslutningsseminar er ikke alle forunt. Men Revhaug er ingen hvem som helst i UNN og UiT.
En av de store innen norsk kirurgi, er merkelappen han har med seg etter et langt yrkesliv. Fra han ble ansatt ved daværende RiTø i 1978 til han nå er professor emeritus, har Revhaug markert seg som både kirurg, forsker, leder, underviser – og medmenneske.
– Arthur lå langt foran som moderne kirurg allerede på 90-tallet, fastslo Kristoffer Lassen.
Arthur som leder
Både kollegaer fra ulike epoker og familie var samlet for å følge avslutningsseminaret for Arthur Revhaug. Det ble en dag med fokus på både fortid og framtid. En dag for fag og forskning, men også for de gode historiene.
Tidligere UNN-direktør Tor Ingebrigtsen tok for seg Arthur som leder. Revhaug var blant annet sjef for Kirurgi-, kreft- og kvinnehelseklinikken (K3K) i ti år.
– Arthur har vært en leder som har tenkt langsiktige tanker, og som har dratt med seg andre i lignende tenkning, sa Ingebrigtsen.
Han trakk fram at Revhaug er analytisk, med evne til å utvikle faglige strategier.
– På økonomi har du ikke alltid truffet målet. Jeg fikk innspill fra en anonym kilde om at du alltid hadde underskudd. Men jeg har sett at du har holdt budsjettene – med ett års forsinkelse, sa Ingebrigtsen, til latter fra salen.
Ville legge ned fødetilbud
Merkevarebygger (K3K), gründer og pådriver var andre ord Ingebrigtsen brukte om lederen Revhaug.
– Arthur har alltid vært i front. For eksempel var han pådriver for robotkirkurgi, og han sa tidlig at PET-senteret var helt nødvendig for å bevare vår status som kreftsenter. Han har også vært en pådriver for å sidestille forskning og utdanning i UNNs strategier.
En sak som blir hengende ved Arthur Revhaug er da han som klinikksjef gikk inn for å legge ned fødetilbudet ved UNN Narvik i 2017, noe som ble trukket fram av flere foredragsholdere under Revhaug-seminaret.
– Jeg vet at måten du ble beskrevet i lokalpressen på gikk inn på deg, sa Ingebrigtsen, henvendt til hovedpersonen.
– Men du var bekymra for de mest sårbare pasientene, nemlig de som skulle fødes.
Arv og miljø
Arthur Revhaugs arbeid med ERAS (Enhanced Recovery After Surgery) og ved oppstart av Norsk kvalitetsregister for gastrokirurgi (NORGAST) var noe av det som ble trukket fram i hans lange rekke av viktige vitenskapelige bidrag.
Opprinnelig skulle den unge Revhaug bli dyrlege, men på begynnelsen av 70-tallet ble det medisinutdanning i spanske Santiago de Compostela, et opphold som formet Revhaug både som lege og som internasjonalist.
En av foredragsholderne på avslutningsseminaret var Revhaugs datter Cecilie Revhaug, overlege ved sykehuset Telemark og forsker på oksygenets effekter på premature.
– På en eller annen måte er nok forskningsgleden nedarva. Jeg har aldri vært i tvil om at pappa elska jobben sin. Vi søsknene har også fått det med hjemmefra, fra både pappa og mamma, at internasjonalt samarbeid er veldig fruktbart. Det er viktig å kjenne til andre miljøer.
Cecilie Revhaug trakk også fram noe hennes bestefar Arthur Revhaug d.e. prenta inn i barnebarna: Husk at kunnskap kan ingen ta fra deg!
– Han må ha sagt det til vesle-Arthur også, for det har han i høy grad etterlevd, avslutta hun.
Pasientens beste
– Dette har vært helt fantastisk. Og veldig artig, konkluderer Arthur Revhaug etter seminaret.
– Hva tenker du selv er det viktigste som står igjen etter deg?
– Det er ikke meg som skal si noe om det. Men kanskje det at jeg prøvde å gjøre noe. Hva jeg fikk til eller ikke fikk til skal jeg ikke si, men at jeg faktisk prøvde.
– Går det an å si hva som har vært det artigste gjennom karrieren?
– Nei, nei, nei, ler han. Men fortsetter:
– Det å se at ting blir til, hjelpe pasientene og bidra til at nye studenter kommer seg gjennom. Vi glemmer ofte at det er pasientene alt dette er for. Det er de vi er her for. Det er det vesentlige.
Arthur Revhaug (72)
- UNN-ansatt siden 1978
- Professor i kirurgi, UiT, 1988
- Seksjons-/avd. overlege gastrokirurgisk avd. UNN, 1988-2008
- Klinikksjef Kirurgi-, kreft- og kvinnehelseklinikken (K3K) UNN, 2008-2018
- Forskningssjef, K3K, UNN, 2018-2020
- Professor emeritus, 2020
Viktig med forskning
Og i sitt eget foredrag var det tid for å snakke om framtida. Nok en gang står den tydelige Revhaug fram når han understreker at forskning må prioriteres i UNN.
– Det må inn i forståelsen på avdelings-, klinikk og toppledelse i UNN at forskning må prioriteres. Forskninga er forutsetningen for framtida for det nordnorske samfunnet, og dermed pasientene. Det skaper ikke mer forskning å gjøre det samme som nå, fastslår Arthur Revhaug.
Og selv om det kalles avslutning, betyr det selvsagt ikke stopp for en ustoppelig professor emeritus.
– Jeg kan kanskje bidra på andre måter enn før. Men jeg lar det være opp til ungdommen hva de vil bruke meg til. Jeg har jo litt erfaring, og noe av det er jo dumt å ikke ta med seg videre, smiler han.
Les aktuelle saker om forskning ved UNN her.
Arthur Revhaug (72)
- UNN-ansatt siden 1978
- Professor i kirurgi, UiT, 1988
- Seksjons-/avd. overlege gastrokirurgisk avd. UNN, 1988-2008
- Klinikksjef Kirurgi-, kreft- og kvinnehelseklinikken (K3K) UNN, 2008-2018
- Forskningssjef, K3K, UNN, 2018-2020
- Professor emeritus, 2020
Nyhetsbrev
Få tilsendt nyhetsbrev for Pingvinavisa første dag i hver måned.