brystdiagnostikk Narvik

Lisbeth Hammarstrøm (foran til høyre) har bare godord å si om brystdiagnostikken ved UNN Narvik. Her sammen med overlege i radiologi, Jan Ole Frantzen. Radiografene Cecilie Fredheim (bak til venstre) og Birgitta Heidari Benjaminsen bidrar med mammografiundersøkelsene ved UNN Narvik. Foto: Per-Christian Johansen

«Behandlingen forløp veldig raskt og det var betryggende»

brystdiagnostikk Narvik
Lisbeth Hammarstrøm (foran til høyre) har bare godord å si om brystdiagnostikken ved UNN Narvik. Her sammen med overlege i radiologi, Jan Ole Frantzen. Radiografene Cecilie Fredheim (bak til venstre) og Birgitta Heidari Benjaminsen bidrar med mammografiundersøkelsene ved UNN Narvik. Foto: Per-Christian Johansen

Da brystkreften rammet Lisbeth Hammarstrøm (62) tenkte hun det verste. Etter behandling ved Brystdiagnostisk senter ved UNN er Narvik-kvinnen nå friskmeldt.

Hammarstrøm sitter igjen med stort sett bare positive erfaringer etter at kreftsykdommen ble oppdaget en sommerdag i 2013. Hun retter en solid dose takk til alle som har bidratt til et best mulig behandlingsløp i både Narvik og Tromsø.

– Behandlingen har vist at systemet fungerer som det skal. Det har gått fint, og gitt meg positive opplevelser tross en alvorlig sykdom, sier Lisbeth Hammarstrøm til pingvinavisa.no.

Betryggende oppfølging

Hun var frem til 2005 selv ansatt som hjelpepleier ved UNN, men har siden den gang vært ansatt i privat sektor i Narvik. I juni for snart to år siden oppdaget hun noe unormalt i det venstre brystet. Fastlegen ble kontaktet, og ikke lenge etter var Lisbeth til undersøkelse ved den brystdiagnostiske ”satelitten” ved UNN Narvik, ledet av overlege Jan Ole Frantzen.

Der ble det gjennom mammografi bekreftet mistanke om noe unormalt, og den påfølgende undersøkelsen med ultralyd avslørte en svulst på 14 millimeter i brystet.

– Jeg fikk ikke direkte beskjed om at det var en kreftsvulst der og da, men likevel beskjed om at den planlagte ferien neppe kunne gjennomføres. Da var det godt å kunne gå direkte hjem til familien i Narvik, fremfor å være til undersøkelse langt borte, sier Hammarstrøm.

Les også: Stor pågang til brystdiagnostikk.

Sammen med familien kunne hun dermed forberede seg på den videre oppfølgingen, i Tromsø. Dit gikk turen for mer avanserte undersøkelser allerede 26. juni. Gjennom vevsprøver, som allerede var tatt i Narvik og sendt til analyse i Tromsø, ble det fastslått at svulsten var ondartet.

Operasjonen fant sted i form av dagkirurgi 16. juli, og Lisbeth kunne dra hjem allerede neste dag.

– Behandlingen forløp veldig raskt og det var betryggende, sier Lisbeth Hammarstrøm.

 – For vår del handler det om å være effektiv og kommunisere best mulig når vi oppdager det vi mistenker å være en kreftsvulst. Da kontakter vi UNN i Tromsø – gjerne mens pasienten er til stede – og kommuniserer med åpne kort, sier overlege i radiologi Jan Ole Frantzen.

Les også: Brystkreft på krefttoppen – men opplever overdreven bekymring.

Cellegift og stråling

Etter en oppfølgende operasjon senere på sommeren 2013, ventet uker med cellegift. Det kunne hun gjøre i kjente omgivelser ved kreftenheten i Narvik. Avslutningsvis ventet tre uker med stråling i Tromsø, i januar 2014.

Deretter startet jobben med å bygge seg opp igjen fysisk og mentalt, samtidig som antihormonell støttebehandling (medisinering) ble startet. Etter ettårskontrollen i fjor sommer, skal Lisbeth nå til årlig oppfølging i Narvik med mammografi og eventuelt ultralyd i 10 år fremover.

– For min del har erfaringene vist at UNN har et velfungerende brystdiagnostisk senter, med flott samarbeid mellom Narvik og Tromsø. Det er også godt å kunne gjennomføre kontroller der man umiddelbart får vite om alt er ok før man går hjem, sier Lisbeth Hammarstrøm.

 – På etterkontroller tar vi mammografi, og dersom alt synes fint kan pasientene dra rett hjem igjen. Noen ganger følger vi opp med ultralyd for å dobbeltsjekke. Oppdages det noe uregelmessig underveis, startes mølla like raskt på nytt igjen, sier Jan Ole Frantzen.

Pingvinavisa Nyhetsbrev

Meld deg på vårt nyhetsbrev og hold deg oppdatert.