Nyutnevnt styreleder Roald Linaker var nylig innom UNN Tromsø for å gjøre seg kjent før sitt første styremøte i neste uke. Foto: Per-Christian Johansen

– Beredt til å beslutte ut fra faglige råd

Nyutnevnt styreleder Roald Linaker var nylig innom UNN Tromsø for å gjøre seg kjent før sitt første styremøte i neste uke. Foto: Per-Christian Johansen

Førstkommende onsdag leder Roald Linaker (60) sitt første styremøte i UNN. Som utdannet prest - og som ombudsmann for Forsvaret - er han forberedt på å håndtere vanskelige saker i økonomisk tøffe tider. Og den ferske styrelederen lover at beslutningene ikke vil basere seg på følelser.

Bardu-mannen, opprinnelig fra Harstad, ble i forrige måned utpekt til å erstatte Ansgar Gabrielsen som styreleder i UNN. Som oppvarming til sitt første styremøte var han innom sykehuset i Tromsø i forrige uke for å sette seg litt inn i oppgavene som venter. Da fikk han blant andre møte direktør Anita Schumacher og styrets nestleder Helga Marie Bjerke.

Roald Linaker fikk nyttig informasjon fra styrets nestleder Helga Marie Bjerke da han besøkte UNN Tromsø for halvannen uke siden. Foto: Per-Christian Johansen

– Jeg fikk også tatt del i feiringen av Gullruten-prisen for «113»-serien i Akuttmedisinsk klinikk, samt vært med på besøk til Barne- og ungdomspsykiatrisk avdeling. Dagen på UNN bekreftet at det er alle menneskene som jobber ved våre sykehus som er de viktigste. Og at det handler om å gi hjelp til mennesker som trenger det for å leve livet videre. Jeg er ydmyk og stolt over å få muligheten til å lede denne organisasjonen videre, sier Roald Linaker etter sitt første møte med UNN.

Lite sykehuserfaring

Selv har han minimalt med erfaring fra spesialisthelsetjenesten. Tross 60 aktive år har det vært lite behov for alvorlig helsehjelp. Men til sommeren skal han sjekke, og mulig operere, et vondt kne ved UNN Narvik.

På hjemmebane blir det derimot ofte snakk om helsetjenester. Kona Inger er nemlig enhetsleder for Helse, omsorg og barnevern i Bardu kommune. For primærhelsetjenesten er god samhandling med blant annet UNN viktig.

– Helse blir fort tema hjemme, ja. Da handler det gjerne om kompetanse, kapasitet og samhandling. Jeg registrerer at det er mange utfordringer, og har forståelse for det.

Ambulansestrukturen i nærkommunene

Blant sakene han kan forvente seg på styrebordet i tiden fremover, er omorganiseringen av ambulansestrukturen i UNN. Den berører eksempelvis hjemkommunen Bardu, samt nabokommunen Salangen. Også i Lavangen og på Senja er engasjementet stort for å beholde en best mulig beredskap, døgnet rundt.

I fødebyen Harstad skal det også tas en viktig avgjørelse om fremtidens sykehus det kommende året, blant annet om dette skal bygges i nært samarbeid med et nytt helsehus for Harstad kommune.

Med begrenset personlig erfaring fra spesialisthelsetjenesten blir det mye nytt å sette seg inn i for Roald Linaker. Her i korridorene ved UNN Tromsø. Foto: Per-Christian Johansen

– Styret som helhet skal ta gode beslutninger, og sikre en best mulig tjeneste innenfor de rammer vi besitter. Jeg har i utgangspunktet ingen kjepphester eller absolutter, og er beredt til å beslutte ut fra faglige råd. Jeg opplever et stort engasjementet i hele UNN, og håper det vil bestå også i fortsettelsen. Det er styret som tar avgjørelser og setter rammene, mens organisasjonen produserer god helse, sier den nye styrelederen, som parallelt skal fortsette som Stortingets Ombudsmann for Forsvaret (foreløpig ut nåværende stortingsperiode, til høsten 2021 red. anm.).

– Så det blir nok en øvelse i kalendertrening fremover, smiler Linaker, forberedt på en mer hektisk hverdag.

– Jeg ønsker å vie noen år til oppgaven som UNN-styreleder. Organisasjonen er stor og kompleks, og står foran mye spennende utvikling. Jeg er glad for å ha blitt spurt om å lede dette arbeidet. Det blir nok en bratt læringskurve, sier han.

UNN viktig for Nord-Norge

Rollen som landets nordligste universitetssykehus er blant det Linaker også er satt til å ivareta. Det betyr å videreutvikle samarbeidet i og med Helse Nord, herunder følge opp utredningen om en mulig sammenslåing mellom UNN og Finnmarkssykehuset.

– Noe av det viktigste som har skjedd i Nord-Norge i min tid, er etableringen av Universitetet i Tromsø for drøyt 50 år siden. I kjølvannet av dette har sykehuset vokst til en viktig institusjon i nord. At samarbeidet mellom UNN og UiT er robust og bærekraftig er ubeskrivelig viktig, ikke minst med tanke på utdanning av fremtidig helsepersonell til vårt område. UNN skal være en offensiv bidragsyter i landsdelen, og også bidra til å spille samarbeidspartnerne gode, sier Roald Linaker.

 – Og hva gjør styrelederen når han skal koble vekk jobb og styreverv?

 – Da er jeg glad i jakt og fiske. Og å lage mat. Jeg ser på meg selv som en habil kokk, og server gjerne gode fiskemåltider, avslutter han.

Sakspapirene til Linakers første styremøte ved UNN kan du sjekke her.

Pingvinavisa Nyhetsbrev

Meld deg på vårt nyhetsbrev og hold deg oppdatert.