Børge Mathiassen trives i sommerlige omgivelser utenfor bygget til Barne- og ungdomspsykiatrisk avdeling ved UNN. Tidligere i sommer mottok avdelingslederen den nasjonale Psykologprisen 2019. Foto: Per-Christian Johansen

Børge var utdannet TV-reparatør. I vår mottok han Psykologprisen for banebrytende arbeid.

Børge Mathiassen trives i sommerlige omgivelser utenfor bygget til Barne- og ungdomspsykiatrisk avdeling ved UNN. Tidligere i sommer mottok avdelingslederen den nasjonale Psykologprisen 2019. Foto: Per-Christian Johansen

Han har fagbrev som TV- og radioreparatør. Men det var noe annet Børge Mathiassen (48) skulle bli når han ble «stor». Nå er psykologspesialisten og avdelingslederen ved Barne- og ungdomspsykiatrisk avdeling (BUPA) i UNN tildelt den nasjonale Psykologprisen for 2019.

Prisen ble utdelt i forbindelse med Psykologforeningens festspillkurs i Bergen 23. mai. Børge Mathiassen mottok prisen for å ha etablert Norges første kvalitetsregister basert på pasientenes erfaringer av behandlingstilbudet ved BUPA i Tromsø.

Registeret ble etablert med hjelp av gode kolleger tilbake i 2013, og nå inneholder basen informasjon fra drøyt 2.000 pasienter i alderen mellom 4 og 18 år.

Gjennom registeret er pasientene fulgt opp under behandlingen, og i inntil seks måneder etter avsluttet forløp. Resultatene er brukt til fortløpende å forbedre pasienttilbudet, og nå skal også tilbakemeldingene benyttes til forskning. Pingvinavisa omtalte det banebrytende arbeidet ved BUPA i 2016.

Børge Mathiassen har hatt god hjelp fra kollega Yngvild Arnesen i prosjektet som i sommer sikret han Psykologprisen for 2019. Nå skal Arnesen forske på dataene fra kvalitetsregisteret som var bakgrunnen for tildelingen. Foto: Per-Christian Johansen

Kontinuerlig utvikling

– Registreringen gir oss et godt bilde av hvem pasientene er, også utenfor rammen av diagnosen. Tilbakemeldingene benytter vi til å utvikle både tilbudet til pasientene, samt vår egen organisasjon fortløpende, sier avdelingsleder Børge Mathiassen.

Personlig synes han det er stas å bli satt pris på, men trekker også frem mange dyktige medarbeidere ved Barne- og ungdomspsykiatrisk avdeling. Ikke minst klinisk kvalitetsrådgiver og psykologspesialist Yngvild Arnesen. Hun har akkurat fått innvilget et stipendiat for å starte forskning på dataene som er hentet inn gjennom de seks siste årene.

Forskningen vil foregå de neste fire årene, parallelt med at Arnesen følger prosjektet videre.

– Børge er en framoverlent leder som dro i gang et nybrottsarbeid gjennom etableringen av dette kvalitetsregisteret. Det bidro til Psykologiprisen, som absolutt er fortjent, sier Yngvild Arnesen.

– Totalt er det mellom 40 og 45 ansatte ved poliklinikken vår i Tromsø som er involvert i gjennomføringen. Så det er mange som har bidratt, legger Mathiassen til.

Faglig oppdatert leder

Ved sengepostene i BUPA jobbes det også med kvalitetsregister, mens Regionalt senter for spiseforstyrrelser for barn og ungdom er en del av Norsk kvalitetsregister for behandling av spiseforstyrrelser (Nor Spis), opplyser Børge Mathiassen, som har jobbet ved Universitetssykehuset Nord-Norge siden han var ferdig utdannet psykolog i 2001. Før den tid hadde 48-åringen – opprinnelig fra Hansnes på Ringvassøy – tatt fagbrev som TV- og radioreparatør.

Ved UNN jobbet han de første årene som psykolog ved barnehabiliteringa, og var deretter innom nevrologisk avdeling da han spesialiserte seg i klinisk nevropsykologi. Siden 2005 har han jobbet ved Barne- og ungdomspsykiatrisk avdeling, der han de siste ni årene har vært avdelingsleder.

– Hvordan skiller lederjobben seg fra den kliniske virksomheten ved BUPA?

– Det er naturlig mye administrasjon og møtevirksomhet som leder. Men jeg prøver så langt tiden strekker til å engasjere meg i det kliniske arbeidet ved avdelingen, blant annet for å få best mulig innsikt i hvilket tilbudet vi gir pasientene og hvordan arbeidssituasjonen er for de som jobber direkte med pasientene, sier vinneren av Psykologiprisen 2019.

Les også: Marit Solbu ble kåret til Årets Troms-doktor.

Under årsmøtet til Troms Legeforening 14. juni fikk UNNs Marit Solbu beskjed om kåringen som gjorde henne målløs. – Jeg ble helt tatt helt på senga. Jeg ble veldig overraska og føler vel ikke at jeg har gjort noe spesielt, men det var en veldig hyggelig gest, sier nyrespesialisten.

Les mer her.

Modernisering

Nå håper både han og Yngvild Arnesen å kunne utvikle arbeidet med kvalitetsregisteret, ikke minst gjennom digitalisering. Enn så lenge gjøres mye av jobben manuelt, noe sekretær Anita Kristiansen bidrar sterkt til.

Gjennom en digitalisert registrering er også målet å kunne inkludere pasienter fra de fem øvrige Barne- og ungdomspsykiatriske poliklinikkene i UNN.

– Vi driver akkurat nå og tester et elektronisk program som skal gjøre registrering av data mye enklere. Å holde registeret oppdatert tar mye tid, men er etter min mening nødvendig i et moderne helsevesen. Digitalisering vil koste litt, men er absolutt verdt det, fastslår Børge Marthinussen.

Psykologprisen deles ut av Norsk psykologforenings sentralstyre og tildeles psykologer/virksomheter som i særlig grad viser hvordan praktisk bruk av psykologisk kunnskap kan komme folk til gode. Du kan lese mer om kåringen på psykologiforeningen.no.

LES MER om et annet og nytt spennende prosjekt i regi av BUPA i UNN her

Pingvinavisa Nyhetsbrev

Meld deg på vårt nyhetsbrev og hold deg oppdatert.