Joakim Sjöbäck sjekker at utstyret på intensiven er klart til neste pasient. Foto: Jan Fredrik Frantzen

Bytter ut skrivebord og pc med medisinsk utstyr og pasienter

Joakim Sjöbäck sjekker at utstyret på intensiven er klart til neste pasient. Foto: Jan Fredrik Frantzen

De jobber egentlig bak et skrivebord. Men denne sommeren har flere administrativt ansatte ved UNN gått tilbake til sine gamle jobber.

Joakim Sjöbäck sjekker at alt utstyret er klart på et av pasientrommene på intensiven i Tromsø. Det er ni år siden han sist jobbet som intensivsykepleier, og på avdelinga er alt av utstyr nytt etter at de flytta inn i den nye A-fløya.

– Jeg fikk en dag med opplæring på det medisintekniske utstyret, og så får jeg god oppfølging fra erfarne kolleger. Så det går greit. Pasientbehandling kom automatisk tilbake med en gang jeg begynte her – det satt fortsatt godt både i hodet og fingrene, forteller 46-åringen.

LES OGSÅ: Fra «speiderleir» til paradis

Stor mangel på ansatte

Rosi Floer og Joakim Sjöbäck er to av de administrativt ansatte som denne sommeren går tilbake til sine gamle jobber som operasjonssykepleier og intensivsykepleier. Foto: Jan Fredrik Frantzen
De siste fem årene har han jobba som rådgiver hos direktøren. I fjor var han med i et prosjektarbeid der det ble diskutert hva som kunne gjøres for å få sommerkabalen til å gå bedre opp. Folk blir alvorlig syke også om sommeren, og i mange avdelinger er det stor mangel på ansatte.

Ulike løsninger ble lagt på bordet. Ett av forslagene var å hente inn administrativt ansatte som har erfaring med å jobbe med pasienter. Med 12-13 års bakgrunn som intensivsykepleier, fikk Joakim selv lyst til å melde seg.

– Sommeren er ei roligere tid i administrasjonen, det er ingen store prosjekt som pågår. Det hadde alltids vært noe å gjøre der, men jeg fant ut at det kunne være mer fornuftig å hjelpe til på intensiven, der det ofte er behov for arbeidskraft om sommeren. Så jeg spurte sjefene her om de trengte hjelp, og det gjorde de.

Gull verdt

Astrid Dalum er seksjonsleder på intensivmedisinsk avdeling, og roser initiativet og innsatsen til Joakim Sjöbäck.

– Det krever mye spesialkompetanse å jobbe på intensiven, så vi er avhengig av at de som skal inn som vikarer har erfaring. Og når vi kan få inn en som Joakim, så er det gull verdt for oss.  Det er klart, vi kan ikke sette en vikar til å håndtere de sykeste pasientene, i hvert fall ikke alene. Men det er mange oppgaver som skal løses, så han har vært til kjempegod hjelp i ei tid der vi har stor mangel på folk, sier Dalum.

Verdifull erfaring

En som har lang erfaring med å ha denne typen «sommerjobb» er Rosi Floer. Til daglig jobber hun som klinisk rådgiver, men for niende sommer har hun vendt tilbake til sin gamle jobb som operasjonssykepleier. Både for å vedlikeholde sin faglige kompetanse, men også for å stå bedre rustet i jobben som rådgiver.

– Jeg jobber mye med anskaffelser og innkjøp, og det å være i pasientkontakt gir meg verdifull erfaring i jobben jeg har til daglig. Jeg vet hvor vanskelig det kan være å få tak i operasjonssykepleiere, så jeg hjelper gjerne til med å få vaktplanene til å gå opp. For meg personlig er det godt å kjenne at jeg fortsatt fungerer innenfor det fagområdet jeg har utdannelse. Og disse ukene går alltid veldig fort, sier Floer.

- Den største utfordringen med å komme tilbake til jobben på intensiven var alt det nye tekniske utstyret, forteller Joakim Sjöbäck. Foto: Jan Fredrik Frantzen
Også flere andre administrativt ansatte har denne sommeren tatt i et tak og hjulpet til i avdelinger der bemanningskabalen er ei utfordring. Blant annet har Grete Åsvang, avdelingsleder i kvalitetsavdelingen, jobbet noen uker som bioingeniør.

LES OGSÅ: Derfor ønsker de flere intensivsykepleiere

Kommer tilbake neste år

Joakim Sjöbäck er ferdig med sin andre uke på intensiven. Han har i utgangspunktet én uke igjen, men kanskje blir det en fjerde uke. Dagene flyr av gårde, og føles lystbetont.

– Jeg var nervøs de første dagene, det er veldig syke pasienter som ligger her, og mange krevende situasjoner kan oppstå. Men det har gått veldig fint, og det er godt å kjenne at man har gjort en god innsats og en god jobb. Jeg kommer nok helt sikkert til å spørre om å få komme tilbake neste år.

Det blir nok seksjonsleder Astrid Dalum glad for å høre. Og hun håper flere følger Joakims eksempel.

– Jeg vil oppfordre andre administrativt ansatte som har utdanning og erfaring med pasientbehandling om å melde seg, hvis det praktisk lar seg ordne.

Pingvinavisa Nyhetsbrev

Meld deg på vårt nyhetsbrev og hold deg oppdatert.