Delte lærdom og informasjon med hverandre
Akkurat nå pågår intet mindre enn 70 ulike forskningsprosjekt i NOR-klinikken ved UNN. Sist uke viet de en hel dag til å vise seg fram for hverandre.
– Vi har et ønske om at flere skal bli oppmerksom på hverandres forskning, knytte kontakter og kanskje kunne samarbeide for å ta egen forskning videre, sier klinikksjef Bjørn-Yngvar Nordvåg.
21 smaksprøver
I et lite maraton klarte klinikken å klemme inn smaksprøver fra i alt 21 ulike forskningsprosjekt. Hver fikk 12 minutter til å holde sitt innlegg, og så litt tid i etterkant til å svare på spørsmål. Det gikk i alt fra pasientforløp etter hjerneslag, overdreven bruk av MRI-undersøkelser, til studie av Alzheimers, bruk av telemedisin for ortopediundersøkelser og risikofaktorer for hørseltap.
– Vi har gjort et utvalg for å vise fram bredden i klinikken. Vi var faktisk ikke selv klar over hvor mange prosjekter som var i gang nå. I alt er det 70 registrerte forskningsprosjekt i gang i NOR-klinikken samtidig. Noen er nesten avsluttet, mens andre er helt i oppstartsfasen, forteller overlege Khaled Meknas som var møteleder under forskningsdagen.
Målet med forskningsdagen er å få alle de som vanligvis jobber alene og hver for seg, til å bli kjent med hverandre og diskutere ideer. Kanskje kan de til og med få ideer til nye forskningssamarbeid.
Bredere forankring
– Det holder ikke lenger bare med en god idé for de som vil forske. For å få finansiering kreves en bred forankring. Minimum regionalt, men gjerne også nasjonalt og internasjonalt. Da må man samarbeide med andre. De beste fruktene vi kan håpe på fra denne dagen er at det skapes nye nettverk, tennes nye ideer og inngås nye samarbeid, sier Nordvåg.
Han er tydelig på at klinikken ønsker å ha et bredt forskningsfokus og være en pådriver for god forskning. Klinikksjefen ønsker også mer samarbeid mellom klinikk og forskning. Målet er også å ha en tilsvarende forskningsdag som dette en gang i året.
Årets forskningsdag ble holdt i Store auditorium ved UiT, og var åpent for både UNN-ansatte og UiT-studenter.
– Det vi kan bli bedre på til neste år er markedsføringen av «eventet». Selv om mange ikke kan komme fra i en hektisk hverdag, er jeg ikke sikker på at vi har nådd ordentlig ut med informasjon om arrangementet. Men ellers ble dette veldig, veldig bra, oppsummerer overlege og professor Audny Anke.
Hun presenterte forskning som er gjort rundt familiemedlemmers erfaring med pasienter med alvorlig traumatisk hjerneskade.
Nyhetsbrev
Få tilsendt nyhetsbrev for Pingvinavisa første dag i hver måned.