– Denne prisen er vi stolte over
De er samstemte, både produksjonssjefen og kokkelærlingene ved UNN-kjøkkenet i Tromsø. Sist helg ble de kåret til Årets Lærebedrift av Norske Kokkers Landsforening (NKL).
– Denne prisen henger høyt. Det er et symbol på at vi blir lagt merke til på landsbasis, sier produksjonssjef Kåre Huglen.
– Dette er fortjent, helt klart. Her blir vi inkludert, får lov å være oss selv og har kokker som er flinke til å lære oss opp, sier lærlingene Katrine, Kristian, Karina og Liya.
Said Nordin, oldermann i Norske Kokkers Landsforening avdeling Troms, sier seg helt enig.
– Kjøkkenet ved UNN har i lang tid utmerket seg gjennom god tilrettelegging, faglig utvikling og en evne til å gi lærlingene mestringsfølelse. De har også de rette verdiene som fremmer bransjen vår, sier Nordin.
Seiret i sterk konkurranse
Prisen ble delt ut sist helg, i forbindelse med landsmøtet i NKL. Av til sammen 22 nominerte kandidater til prisen for Årets Lærebedrift, var tre plukket ut til finalerunden. Der kjempet UNN om seieren med Renaa restaurant i Stavanger og Smak og Behag fra Grimstad.
I juryen satt blant andre TV2-kokken Wenche Andersen, og de valgte til slutt ut kjøkkenet ved UNN Tromsø med følgende utdrag fra begrunnelsen:
«Universitetssykehuset Nord-Norge HF har gjennom mange år tatt rekruttering og lærlingene på alvor. Bedriften har en utpreget «klart vi kan»-holdning, noe som smitter over på hele organisasjonen. De tar inn lærlinger fra alle samfunnslag. Om du er fremmedkulturell og er dårlig i språk, eller om du har fag som ikke er bestått, så gir de deg sjansen og har troen på deg fra dag en! Lærlingene får lov til å utfolde seg og kjøre egne «prosjekter», og bedriften samhandler godt med skole, opplæringskontor og leverandører. NHO Reiseliv og FORM (Foreningen for opplæringskontorene i restaurant- og matfag) står bak prisen sammen med NKL».
Først i Norge
Tirsdag formiddag var det kakemarkering for de ansatte. Da ble blant annet UNN-kjøkkenets rolle som et tverrfaglig og moderne arbeidssted, der lærlingene ender opp med kokkefagbrev og ikke institusjonsfagbrev, trukket fram. Dette har vært gjort de siste 10-12 årene, og har vært en bevisst satsing fra sykehusets sin side.
– UNN var den første institusjonen i Norge til å gi lærlingene denne statusen. Nå ser vi at flere tar etter, blant annet Forsvaret og Hurtigruten, sier Said Nordin.
– Vi gir lærlingene erfaring med moderne matlaging, og har tilrettelagt for et tverrfaglig opplegg som også inkluderer en fadderordningen med de ordinære kokkene våre. Disse er flinke, og sørger hele tiden for å holde seg motivert gjennom å oppdatere seg på trender som fortløpende dukker opp . I sum gir det lærlingene et bredt og godt grunnlag når de skal søke permanent jobb, enten i restaurantbransjen eller på institusjoner, sier Kåre Huglen.
Vil utvidet lærlingtilbudet
De fire lærlingene som for tiden er under opplæring ved UNN Tromsø, kjenner seg godt igjen i dette.
– Arbeidsoppgavene vi får her er varierte og engasjerende, enten det er matlaging til pasienter eller ansatte. I tillegg får vi prøvd oss på selskapsretter i ulike sammenhenger, sier Katrine Andreassen, Kristian Bergland Nilsen, Karina H. Pedersen og Liya Tilahun Wedajo.
De to førstnevnte har tatt utdanningen sin ved Ishavsbyen videregående skole i Tromsø, mens Karina gikk på Rå videregående skole i Harstad og Liya på Finnfjordbotn videregående skole.
– For oss har det en merverdi å ha lærlinger hos oss, og vi ønsker også å bidra til rekruttering i faget. Derfor ser vi nå på muligheten for å øke til seks lærlingplasser, avslutter Kåre Huglen.
Pingvinavisa Nyhetsbrev
Meld deg på vårt nyhetsbrev og hold deg oppdatert.