Vardesenteret i UNN er nå etablert i nye lokaler ved UNN i Breivika. Det setter senterkoordinator Hilde Nordhus (til høyre) og Marianne Uteng pris på. Foto: Per-Christian Johansen

– Det skal bli en oase for kreftpasienter

Vardesenteret i UNN er nå etablert i nye lokaler ved UNN i Breivika. Det setter senterkoordinator Hilde Nordhus (til høyre) og Marianne Uteng pris på. Foto: Per-Christian Johansen

Vardesenteret lover at kreftrammede fra hele Nord-Norge skal få et enda bedre tilbud i nye lokaler ved UNN Tromsø.

Under åpningen av det nye Vardesenteret trakk senterkoordinator Hilde Nordhus (ved mikrofonen) frem de mange frivillige som gir kreftpasienter et godt tilbud. Foto: Per-Christian Johansen
Frivillig Sissel Karlsen stortrives på det nye Vardesenteret. Her viser hun frem det nye møterommet. Foto: Per-Christian Johansen
Et eget hvilerom har vært etterlengtet ved Vardesenteret. Nå er det på plass, konstaterer Hilde Nordhus. Foto: Per-Christian Johansen
Sist uke var det offisiell åpning i lokalene til det gamle pasienthotellet i Breivika. Da kunne senterkoordinator Hilde Nordhus puste lettet ut etter et par år i midlertidige lokaler.

– Vardesenteret ble etablert som et tilbud til kreftrammede inne i sykehuset i 2012, men grunnet byggeprosess og omrokeringer flyttet vi i november 2014 inn i kjelleren her i det tidligere pasienthotellet. Vi skulle være her i fire-fem måneder, men er nå endelig på plass i nye flotte lokaler. Det er vi glade for, sier Hilde Nordhus.

Nå ser hun muligheten til å utvikle tilbudet videre. I de nye lokalene på knapt 200 kvadratmeter er det lagt til rette med både eget kjøkken, møteromsfasiliteter og hvilerom.

I tillegg er det er stort felles oppholdsrom med mulighet for sosial hygge i en ellers utfordrende hverdag.

– Vi skal fylle disse lokalene med flotte tilbud og gjøre det til en oase for kreftrammede. De nye lokalene gir oss mulighet til å etablere nye tilbud og aktiviteter, legger senterkoordinatoren til.

Mange frivillige

Hvert år er opp mot 5.000 besøkende innom senteret, som blant annet er bemannet med mange frivillige.

– For øyeblikket har vi 47 frivillige. Det er bare helt fantastisk at så mange stiller opp, sier Hilde Nordhus.

Sissel Karlsen er én av de frivillige. Hun driver til daglig en privat barnehage. Det personlige bidraget til Vardesenteret synes hun gir noe tilbake også til henne selv.

– Jeg har vært her som frivillig 1-2 ganger i uka siden oktober i fjor. Det er godt å kunne bidra, og føle at man er der som et medmenneske for andre, sier Karlsen.

Overlege og tidligere avdelingsleder Tone Nordøy ved kreftavdelingen i UNN, mener tilbudet er unikt og viktig for den aktuelle pasientgruppen.

– Kreftpasienter står overfor et fremmed og ukjent landskap. Vardesenteret gir håp og trygghet, og en mulighet til å orientere seg. Nye lokaler gir nye muligheter, sa Nordøy i forbindelse med åpningen.

Samarbeid med Kreftforeningen

Vardesenteret drives i samarbeid med Kreftforeningen. For dem er etableringen med UNN viktig.

– Det er gjort en stor jobb med tilretteleggingen av Vardesenteret ved UNN. Nå er de på plass i nye lokaler, og kan rette fokus mot utvikling av tilbudet. Dette blir viktig for kreftpasienter i hele landsdelen, sier avdelingssjef David Hemmingsen.

Kreftpasient eller pårørende? Les mer om tilbud og sjekk åpningstider for Vardesenteret på unn.no.

Pingvinavisa Nyhetsbrev

Meld deg på vårt nyhetsbrev og hold deg oppdatert.