Med hjelp av antisklisokker håper de ansatte på geriatrisk seksjon ved UNN Tromsø å forebygge antall fallskader blant pasientene. Her er sokkene presentert på fotene til sykepleier Anita Høgtun (fra venstre), sykepleier Charlotte Pleym og ergoterapeut Marit Kjærstad. Foto: Per-Christian Johansen

Disse sokkene skal hindre fall blant eldre

Les mer
Med hjelp av antisklisokker håper de ansatte på geriatrisk seksjon ved UNN Tromsø å forebygge antall fallskader blant pasientene. Her er sokkene presentert på fotene til sykepleier Anita Høgtun (fra venstre), sykepleier Charlotte Pleym og ergoterapeut Marit Kjærstad. Foto: Per-Christian Johansen

Ved hjelp av antisklisokker vil fallteamet ved geriatrisk seksjon på UNN redusere antallet fallulykker blant pasientene.

Denne saken er skrevet av Sebastian Dexter Dukureh, praksis-student ved Krysspress

Les mer
I forbindelse med temauken på fallskader er de ansatte ved geriatrisk seksjon kledd i spesialproduserte t-skjorter, med budskap som retter seg mot pasientsikkerheten. Fra venstre: Charlotte Pleym (sykepleier), Mari Ravn (sykepleier), Anita Høgtun (sykepleier), Sigbjørn Rogne (overlege) og Marit Kjærstad (ergoterapeut). Fysioterapeut Hanne-Karin Eriksen var ikke til stede da bildet ble tatt. Foto: Per-Christian Johansen.
Les mer
Disse tre ser frem til å se på effekten av antisklisokkprosjektet ved geriatrisk seksjon, UNN Tromsø. Fra venstre: Seksjonssykepleier Inger-Lise Høgtun, ergoterapeut Marit Kristin Kjærstad og sykepleier Anita Høgtun. Foto: Rune Stoltz Bertinussen, Krysspress

– Mange pasienter som kommer inn til oss har ikke fått tatt med seg ordentlig skotøy før innleggelsen, og har kun vanlige sokker eller lester å gå rundt i. Eller så kommer de i ugunstig skotøy som høyhælte sko eller sko uten helkappe, sier Hanne Karin Eriksen, fysioterapeut på UNN.

– Dette utgjør en stor risiko for pasientene, og hvis de i tillegg har kognitive utfordringer, er forvirret og lignende, så er risikoen for fall enda større. Vi vet at ingen andre seksjoner på UNN har slike antisklisokker, men vi er ganske sikre på at flere seksjoner vil tjene på å ta inn et så enkelt hjelpemiddel. Alternativene for pasientene for øyeblikket, er enten å gå barfotet eller å ha på seg blå skoposer. Og dette er ikke gode alternativer, forteller Eriksen.

Prøveperiode

Sokkene er ikke en erstatning for sko da man fortsatt trenger støtte for ryggen, men heller et hjelpemiddel for de som ikke har på seg sko. Ideen er fanget opp fra Nordlandssykehuset i Bodø.

– Jeg leste en artikkel fra Nordlandssykehuset hvor de hadde hatt kjempesuksess med det. Etter at de tok sokkene i bruk sank fallprosenten kraftig, og det er også det resultatet vi håper på å få her hos oss, forteller Inger-Lise Høgtun som er seksjonssykepleier på geriatrisk seksjon ved UNN Tromsø.

Les om saken fra Nordlandssykehuset på nrk.no/nordland

– De aller fleste av våre pasienter trenger hjelp, men vi kan ikke være tilstede alle minutter og når pasienten da glemmer å ringe på kan sokkene være en ekstra trygghet som kan minske fallrisikoen, legger Høgtun til.

– Vi har ikke hatt antisklisokkene så lenge. De kom for en måned siden og vi har ikke rukket å prøve de ut helt enda. Vi har flere pasienter som bruker sokkene, men vi har spesielt en eldre dame som er veldig fornøyd med de, sier Marit Kristin Kjærstad, ergoterapeut på UNN.

Falluke

Denne uken arrangerer seksjonen en egen «Falluke», hvor de ønsker å sette fokus på temaet for å gi fallforebygging mer oppmerksomhet.

– Vi ønsker rett og slett å sette fokus på fall, som er en viktig del av pasientsikkerhetsprogrammet vårt. Vi ønsker å minimere fall til lavest mulig nivå, derfor har vi en uke der vi setter ekstra fokus på dette med spesielle aktiviteter. Fall er noe som kan og mest sannsynlig har skjedd alle, mens de eldre er mest utsatt for dette. Årsakene kan være alt fra medisiner og sykdom til redusert syn, mens noen pasienter er allerede lagt inn på grunn av et fall i hjemmet, sier seksjonssykepleier Høgtun.

(Artikkelen fortsetter under videoen)

Et fall kan skape trøbbel for enhver som faller, men risikoen for langvarige skader er større for de eldre. Brudd i lårhals og armer er en stor risiko, men fallet kan også påføre psykiske problemer i etterkant som angst og depresjon. Veldig mange eldre faller, både hjemme og på sykehuset, noe som også gjør fallulykker til et stort samfunnsproblem. I følge fallforebygging.no anslås det at nær 10.000 får brudd i hofteregionen årlig relatert til fall. Beregninger viser at et hoftebrudd i snitt koster samfunnet 300.000 kroner.

Kilde: fallforebygging.no

Forventer gode resultater

Pleierne på geriatrisk seksjon på UNN tror sokkene vil ha like god virkning som Nordlandssykehuset  fikk, og er optimistiske til tiltaket og hva det kan bringe.

– Antisklisokker er ikke dyrt i forhold til hva de kan utrette for pasienten, og jeg tror dette er et tiltak som kan komme godt til nytte for både pasientene og de ansatte, avslutter Inger-Lise Høgtun.

Her kan du se video som de ansatte selv har laget i forbindelse med falluka.

Nyhetsbrev

Få tilsendt nyhetsbrev for Pingvinavisa første dag i hver måned.