Råger Ellingsen i sitt rette element, med keyboardet på besøk i barneavdelinga ved UNN Tromsø. Her har kulturveteranen jevnlig hatt sangstunder for innlagte barn, pårørende og ansatte sammen med musikkterapeut Marte Lie Noer (se video fra sist ukes sangstund nederst på artikkelen). Foto: Jørn Resvoll

Do-re-mi-farvel, Mr. Kultur

Råger Ellingsen i sitt rette element, med keyboardet på besøk i barneavdelinga ved UNN Tromsø. Her har kulturveteranen jevnlig hatt sangstunder for innlagte barn, pårørende og ansatte sammen med musikkterapeut Marte Lie Noer (se video fra sist ukes sangstund nederst på artikkelen). Foto: Jørn Resvoll

Gjennom mer enn 40 år har Råger Ellingsen (68) bygd opp og vært primus motor for kulturlivet ved UNN. Nå er siste offisielle strofe spilt.

Mandag hadde han «Råger med å» sin siste konsert som leder for kultur- og frivillighetsseksjonen på Pingvinen scene i Breivika. I flere tiår har han gledet pasienter og dratt med ansatte på ulike kulturaktiviteter.

Denne uka holdt Råger Ellingsen sin siste offisielle lunsjkonsert på Pingvinen scene ved UNN Tromsø i Breivika. De siste årene har mange av konsertene vært spilt sammen med kompis Kjell Svendsen på bass. Foto: Per-Christian Johansen

– Det som er blitt til under min tid, er etablert i nært samarbeid med dyktige medarbeidere i egen seksjon og i hele UNN. Kulturbegrepet er godt etablert i sykehuset, og har stimulert til trivsel, glede og trygghet for både pasienter og ansatte, oppsummerer Råger Ellingsen.

Spiller gjerne mer

Han vil definitivt bli savnet. Og lover samtidig å ikke bli en «syvende far i huset». Men at han fortsatt kan dukke i korridorer og avdelinger med et trekkspill på magen eller et keyboard under armen, utelukkes ikke.

– De mange miljøene vi har skapt skal få sette sine egne fotavtrykk i fortsettelsen, sier kulturveteranen.

– Men det er jo også sånn at en gammel blomst trenger næring. Så jeg blir nok å stikke innom for en kaffe og en prat. Og hvis noen vil ha meg til å spille, vil jeg gjerne bidra med det. Det er alltid godt å treffes i møte med ord og toner, legger Ellingsen til.

Han startet UNN-karrieren som sivilarbeider ved fritidskontoret på Åsgård sykehus i 1979. Etter siviltjenesten tok han også vakter på avdelingene. Oppgavene var først og fremst å aktivisere pasienter innen psykisk helsevern, og bidra til positive opplevelser. Turer i nærområde og fisketurer var ekstra populært.

Meningsfullt for pasientene

Etter hvert ble det fast jobb ved fritidskontoret, og i 1983 ble Råger fritidsleder på Åsgård. Musikk ble en stadig viktigere del av hverdagen for pasienter og ansatte. I 1979 så Åsgårdspell dagens lys, som den første av mange store produksjoner Ellingsen har stått bak.

Det har periodevis gått i ekspressfart og på to hjul i svingen når han "Råger med å" har vært på farta i UNN-korridorene. Foto: Per-Christian Johansen

– Aktiviseringen av pasientene gjorde at de følte seg delaktig og fikk gjøre noe nyttig. Vi skapte tilbud som bidro til mestring og tilhørighet. De gode samtalene kom gjerne rundt et bål eller med fiskesnøre på hver sin toft i båten, minnes 68-åringen.

Mot slutten av forrige årtusen ble fritidskontoret også en del av det somatiske miljøet ved sykehuset i Breivika, som den gang het RiTø og ble drevet av fylkeskommunen. Daværende direktør Knut Schrøder ville videreutvikle kulturens betydning i sykehuset. RiTø-revyen (nå Pingvinrevyen) var allerede etablert, det samme var den legendariske julemessa på Åsgård.

Da UNN så dagens lys i 2002, og etter hvert også inkluderte sykehusene i Narvik, Harstad og på Longyearbyen, ble det enda flere behov å dekke.

– Vi har etablert mange kulturprosjekter og fine tradisjoner. UNN Big band (lenke til Facebook), ukuleleband, julemesser på alle sykehusene og årlige julekonserter (lenke FB) for å nevne noe. Vi har også hatt nært samarbeid om aktiviteter med Kulturhuset i Tromsø, Hålogaland teater, Festspillene i Harstad (FB) og Vinterfestuka i Narvik. For ikke å glemme alle jubileene og arrangementene vi har stilt opp på internt ved UNN, blant annet 100-årsjubileet i Longyearbyen i 2017 (FB) og åpning av den nye A-fløya og PET-senteret i Tromsø (FB), oppsummerer han.

Jørn Hoel, Dagny, Kjelsberg og…

Mange kjente artister har også vært en del av kulturhistorien ved sykehuset. Jørn Hoel, Steinar Albrigtsen, Sverre Kjelsberg, Jan Arvid Johansen, Tommy Körberg, Anne Nymo Trulsen, Dagny, Marthe Valle, Tove Karoline Knutsen og Britt Eva Løkkemo for å nevne noen.

– Vi har samarbeidet med mange flotte artister, og det er egentlig en stor sangbok som er skapt ved UNN. Det er mange som har betydd mye for både pasienter og ansatte. Og jeg må jo si at jeg personlig savner noen av dem som nå er gått bort, blant andre Sverre og Jan Arvid. De har skapt mange gode minner, sier Råger Ellingsen.

Trekkspillet er ett av flere instrument Råger Ellingsen håndterer med stil. Etter hans siste konsert på Pingvinen scene denne uka, ble kulturveteranen hyllet av fremmøtte ansatte og pasienter. Foto: Per-Christian Johansen

– Hvis du skal velge én, hvilken låt liker du aller best å spille?

– Det må være UNN-sangen, «Drømmen du alltid eie». Den ble laget til åpningen av sykehuset i Breivika i 1991, og betyr noe helt spesielt. Teksten er av Arvid Hanssen og ble fremført av Tove Karoline Knutsen. Hun skrev også melodien, sier Ellingsen.

Nylig var både Knutsen og Britt Eva Løkkemo til stede på en intern markering for han «Råger med å». Markeringer og hilsninger har det blitt mange av den siste tiden, sist altså sammen med sin gode musikervenn Kjell Svendsen på Pingvinen scene ved UNN Tromsø denne uka.

Sistnevnte har bidratt til mange musikkvandringer og lunsjkonserter de siste 15 årene.

Kos med barnebarn

Men nå er det altså (nesten) slutt. 30. juni er siste arbeidsdag, og allerede de første ukene i den nye pensjonisttilværelsen kommer de to barnebarna Elea og Alfred på besøk fra Oslo. Da bærer det rett til hjemplassen Hovden i Vesterålen.

– Familien betyr mye, og vil få en enda større plass i livet mitt fremover.

Men hjemme på Tromsøya står pianoet, gitaren og trekkspillet alltid klart. Råger har langt fra spilt sin siste tone.

– Å nei, pianoet er montert opp hjemme og jeg har allerede funnet frem mange gamle opptak fra tida på UNN. Noen låter er heller ikke helt avsluttet. Så det skal jeg prøve å gjøre noe med, sier Ellingsen, før han avslutningsvis legger til.

– Jeg må få takke alle i UNN for den fantastiske arbeidsplassen det har vært. Det har beriket livet mitt. Og får jeg muligheten, vil jeg fortsatt dukke opp i gangene her. I hvert fall for en kaffeprat, smiler Råger.

Han kan gå ut døra med en ryggsekk full av minner og hyggelige meldinger fra kjente og kjære kollegaer gjennom mer enn 40 år.

Vel spilt, avtroppende kollega!

FØLG Kultur- og frivillighet i UNN på Facebook og se mye mer av aktiviteten de har gjennomført de siste årene.

Pingvinavisa Nyhetsbrev

Meld deg på vårt nyhetsbrev og hold deg oppdatert.