Dulka Henrik

En etterlengtet tjeneste er endelig på plass i UNN i samarbeid med Finnmarkssykehuset. En nordsamisk tolk er nå fysisk tilstede for både samisktalende pasienter og behandlere ved UNN Tromsø.

Henrik Johansen Eira
Les mer
Henrik Johansen Eira er nordsamisk tolk med arbeidssted på UNN. Foto: Hege Iren Hanssen

Henrik Johansen Eira er klar for oppdrag, og håper alle avdelinger i sykehuset vil benytte seg av tolketilbudet. Han er ikke bare klar, han er også ganske spent der han sitter hvitkledd på et nyinnflyttet kontor i E-fløya ved UNN i Breivika.

42-åringen fra Kautokeino har aldri jobbet som tolk før. Men etter flere år som samisklærer, fant han ut at den nyoppretta stillinga som tolk – eller dulka som det heter på nordsamisk – ved UNN var verdt å søke på.

Ambulerende samisklærer

– Jeg har jobbet som ambulerende samisklærer ved Prestvannet skole i fem år. Skolen har ansvar for at alle elevene i Tromsø kommune som ønsker det får samiskundervisning. Og som ambulerende lærer reiser du ut til elevene, for eksempel til Kattfjord og Straumsbukta.

– Hvorfor hadde du lyst til å bli tolk?

– Jeg har jobbet lenge som lærer, og er i den alderen at hvis jeg skulle prøve noe nytt så måtte det skje nå. Ikke det at det var noe galt med å jobbe som lærer, det var mer det å prøve noe annet.

 Finnmarkssykehuset

Selv om Henrik har arbeidssted på UNN, er det Finnmarkssykehuset som er arbeidsgiveren hans. Der har de også erfaring med tolketjenesten, så opplæringa har det ikke vært noe å si på. Fra 3. april har Henrik vært på plass ved UNN, og fortsatt handler mye av jobben om å gjøre det kjent for både pasienter og ansatte at både han og tilbudet finnes.

– Det viktigste nå er at alle avdelingene på UNN blir klar over at tilbudet eksisterer og at de benytter seg av det. Pasienter kan også selv ringe og bestille tolk, forklarer Henrik.

Både ansatte og pasienter kan bestille tolk via samisk tolketjeneste sin vakttelefon eller gjennom nettbestilling.

– Ansatte som har ansvar for å sikre kommunikasjon bør alltid stille seg spørsmål om de selv behøver tolk. Jeg vil gjerne at akkurat det skal bli en rutine.

Gjøre pasientene tryggere

– Hvorfor er det viktig at sykehuset har et tilbud om tolk til samisktalende pasienter?

– Av erfaring vet vi at tolk kan gjøre samisktalende pasienter tryggere. Vi har eksempler på at disse pasientene ikke har fått riktig informasjon, og ikke har fått formidlet sitt budskap under sykehusbesøk. Å sikre riktig og god kommunikasjon både til pasientene, og noen ganger også til pårørende, er alltid behandlers ansvar. Det er også viktig at behandlerne forstår pasienten. Men selv om tolk er trygghet for noen, er det ikke alle som vil ha tolk med seg. I det samiske miljøet kan det være tabu å fortelle om sine problemer med andre tilstede. Og selv om jeg forklarer at jeg har taushetsplikt som tolk, er det nok ikke alle som stoler på det. Jeg må rett og slett jobbe med å få et godt rykte, og få de til å forstå at tolken skal være nøytral.

I behandlingssituasjoner

Ved planlagte tolkeoppdrag er målet at Henrik skal være fysisk tilstede. Men han kan også tolke over Teams – eller i telefon, noe som er mest aktuelt ved akutte oppdrag. Han kan også få tolkeoppdrag fra andre deler av Helse Nord. At han kommer til å være til stede i behandlingssituasjoner er også grunnen til at han går hvitkledd.

– Jeg likte det ikke i begynnelsen. Men nå er det greit, jeg slipper å tenke så mye, kler bare på meg.

Hvite arbeidsklær er heller ikke helt ukjent. For tolken Henrik starta sin arbeidskarriere som kokk. Han hadde ti år i kokkeyrket før han gjorde et karriereskifte via førskolelærerutdanning, inn i læreryrket.

– Jeg kommer fra en reindriftsfamilie, men har vel alltid visst at jeg ikke skulle inn i reindrifta. Det var skole som var noe for meg. Dessuten var det mine eldre søsken som skulle gå den veien. Jeg har tre brødre og tre søstre, og jeg er den yngste gutten.

På fisketur med fangst
Les mer
Henrik Johansen Eira lengter etter fjellet. Ved et fiskevann er han i sitt rette element. Foto: Privat.

Lengter mot fjellet

I dag har familien solgt driftsenheten, men oppveksten i reindrifta har forma Henrik og hans forhold til naturen.

– Når man er oppvokst med å være mye i naturen, så er fjelltur noe man lengter etter, spesielt når man bor i en by. Da jeg var liten tilbragte vi to måneder hver sommer i Kåfjord i Alta. Jeg var ute og fiska om natta og sov dagen. Det var idyll. Jeg prøver fortsatt å være minst ei uke av sommeren ved fiskevann på fjellet i Kåfjord.

Nå har det gått fem år siden hun som skulle bli kona hans fikk han til å sende flyttelasset fra Kautokeino til Tromsø.

I Tromsø har Henrik Johansen Eira fortsatt med det han har drevet med siden ungdomstida, nemlig innebandy. Etter en periode i TSI ble han spillende trener for Tromsø innebandyklubb.

– Nå vurderer jeg å slutte. Men så har jeg en 13 år gammel stesønn som også spiller, og som har drømt om at vi to skulle spille på samme lag. Så jeg kan ikke gi meg riktig enda.

 

Tips oss!
Har du tips om nyansatte i UNN?
Send mail til pingvinen@unn.no

Nyhetsbrev

Få tilsendt nyhetsbrev for Pingvinavisa første dag i hver måned.