utlendinger guinea Ousmane Barry 4

Veien til fast ansettelse ved UNN har vært litt kronglet for Ousmane. Men til slutt ble det fast jobb som renholder ved sykehuset i Harstad. Foto: Rune Stoltz Bertinussen, Krysspress

En afrikansk romantiker

utlendinger guinea Ousmane Barry 4
Veien til fast ansettelse ved UNN har vært litt kronglet for Ousmane. Men til slutt ble det fast jobb som renholder ved sykehuset i Harstad. Foto: Rune Stoltz Bertinussen, Krysspress

Ousmane Barry fra Guinea kan fortelle mange historier om dramatikk. Selv er han en vidunderlig fortelling om romantikk.

– Jeg kom til Norge i 2007. Etter et kort opphold i Oslo ble jeg sendt nordover, til et asylmottak i Kvæfjord. Det var midt på vinteren, mørkt og veldig kaldt. Jeg husker at jeg syntes det var ganske øde, og alt jeg så var hav og fjell. Jeg turte knapt gå ut, og følte meg dessuten ganske ensom, forteller han.

utlendinger guinea Ousmane Barry 1
15 år har gått siden Ousmane Barry flyktet fra vold og borgerkriger i Guinea. Én gang forsøkte han å besøke hjemlandet. Da ble han hindret av frykten for ebola. Foto: Rune Stoltz Bertinussen, Krysspress

Etter hvert endret alt seg. Han fikk høre at det bodde noen fra Guinea i Harstad. Ei dame.

– Jeg ringte henne, jeg avtalte å besøke henne, og i dag er vi gift og har tre barn, smiler han.

– Hva skjedde?

– Hun laget mat! Hun serverte den suppen moren min pleide å lage, og den smakte akkurat likedan!

– Jeg spurte om hun ville gifte seg med meg! Der og da! Første kvelden! Man skal ikke holde inni seg det man mener og føler, og jeg var 100 prosent overbevist om at dette var kvinnen for meg, erklærer han.

Statskupp og massakre

Selvsagt har ikke alt vært like ukomplisert, verken før eller etter at han møtte sin fremtidige kone. Guinea løsrev seg fra Frankrike så pass langt tilbake som i 1958, og ble drevet som diktatur frem til 2000-tallet.

Forsøkene på å innføre demokrati har siden den gang opplevd mange tilbakeslag i form av statskupp og generalstreiker, voldsbølger og massakre. Alt dette flyktet Ousmane bort fra, men fortsatt har han mor, søster og bror i landet.

– De har det forholdsvis greit, men det er ikke så lett. Vi må jo hjelpe dem, og vi er de eneste som har mulighet til å gi dem noen form for hjelp. Vi sender penger og bidrar til trygghet for dem, for de har jo ikke den tryggheten vi som bor i Norge kanskje tar for gitt, mener han.

Fra pendlertilværelse til UNN

Han er ganske stolt over å være i stand til å hjelpe. Og han har det fint nå når han fra kantina på UNN i Harstad kan peke ut huset der han bor, rett i nærheten av arbeidsplassen. Slik har det ikke alltid vært.

– Jeg måtte jo ha jobb, og kom i kontakt med ISS allerede da jeg oppholdt meg i Oslo. De ga meg jobb på Skjervøy, og jeg pendlet. 10 dager jobb og fire dager fri. Det var ikke noe jeg trivdes veldig godt med, for kona mi var gravid i denne perioden og det var tungt å forlate henne og etterlate henne til seg selv. Men etter hvert fikk jeg flytte til Harstad, da ISS vant anbudet om renhold på UNN. Etter at denne kontrakten utløp fikk jeg tilbud om fast jobb ved UNN, forteller han.

utlendinger guinea Ousmane Barry 7
– Da jeg satt alene på asylmottaket i Kvæfjord, fikk jeg høre at det bodde ei dame fra Guinea i Harstad. I dag er vi gift og har tre barn, smiler Ousmane. Foto: Rune Stoltz Bertinussen, Krysspress

Slik har det meste ordnet seg for Ousmane og familien hans. Kona var utdannet lege fra Russland, men fikk ikke denne utdannelsen godkjent i Norge. Hun utdannet seg i stedet som sykepleier, og jobber i dag som rådgiver i kommunen.

Etter at de flyttet nærmere sentrum, har ungene fått solide nettverk, med klassekamerater og fritidsaktiviteter.

La opp som fotballspiller

– Ungene liker å gå på ski, men selv har jeg nøyd meg med å leke sammen med dem på akebrett. For egen del ha jeg spilt en del fotball, både for Harstad IL og Landsås. Det holdt jeg på med frem til jeg ble skadet og måtte gå med gips i tre måneder. Da fant jeg ut at dette egentlig var uforsvarlig å holde på med, med det ansvaret jeg har som familiefar. Jeg trener fortsatt, for å holde meg i form, men jeg trener ikke lenger med laget, forteller han.

Først og fremst trives han. Dernest er han opptatt av at andre skal trives.

– Jeg er veldig takknemlig, og jeg er glad for at jeg har flotte folk rundt meg overalt der jeg er. Jeg tror de fleste av oss i hverdagen glemmer hvor godt vi har det, og det pleier jeg også å gi kollegene mine beskjed om når jeg hører de klager litt på stort eller smått. Hvis vi hadde reist mer rundt i verden og sett hvordan det står til andre steder, så tror jeg vi hadde blitt enig om at vi har det veldig bra. Ikke minst pleier jeg å gjenta dette til mine barn, sier han.

Formell tabbe

– Har du selv reist tilbake til Guinea etter at du kom til Harstad?

– Nei! Planen var jo at vi skulle reise til Guinea for å gifte oss i vårt felles hjemland. Vi hadde planlagt dette veldig godt. På forhånd hadde vi gitt familiene våre mulighet til å bli kjent med hverandre, og så reiste vi nedover. Dette var i 2014, og vi kom oss til Senegal, nabolandet, men ikke lenger. Ebola-utbruddet gjorde at vi ikke kunne reise inn i Guinea, forteller han.

– Vi giftet oss i Senegal, men klarte å gjøre den store tabben at vi glemte å besøke den norske ambassaden for å få bekreftet ekteskapet formelt. Derfor er vi ikke offisielt gift. I de formelle papirene står vi som registrerte samboere, forklarer han.

FLERKULTURELLE UNN – FAKTA:

utlendinger guinea Ousmane Barry 2
Både gjennom jobb og fritid har Ousmane skapt seg et nettverk i Harstad. Jobben utføres på UNN. Foto: Rune Stoltz Bertinussen, Krysspress

NAVN: Ousmane Barry

ALDER: 36

SIVILSTAND: Gift. Tre barn

BOSTED: Harstad

STILLING: Renholder

HJEMSTED: Pita, Guinea

OM HJEMSTEDET: – Pita er en forholdsvis liten by med i underkant av 30.000 innbyggere. Byen ligger i høylandet, midt i Guinea, 311 kilometer fra hovedstaden Conakry. Besøkende forbinder byen med bakerier, fossefall og markeder.

ANBEFALINGER: – Turisme er på ingen måte noen stor næring i Guinea, men det betyr ikke at ikke landet kan by på opplevelser. Landet har storslagne katedraler og moskeer som eksempler på arkitektur, naturreservater som gir mulighet for opplevelser i naturen og populære bondemarkeder som gir mulighet til store matopplevelser.

BAKGRUNN:

  • UNN er en kompetansearbeidsplass, der mellom 6.500 og 7.000 medarbeidere innenfor mange titalls yrkesgrupper hver dag bruker sin kompetanse til det beste for pasienter fra hele Nord-Norge.
  • Kompetanse er mer enn fag. Det handler også om kulturell kompetanse, og om erfaring. Derfor er det en styrke for UNN å være mangfoldig, med medarbeidere fra nesten hele verden.
  • Noen av medarbeiderne med utenlandsk opprinnelse havnet på UNN ved en tilfeldighet, noen fordi de fulgte en drøm, og noen med en dramatisk forhistorie.
  • Da denne reportasjeserien ble etablert i 2018 var det medarbeidere ved UNN fra 56 ulike nasjoner (seks verdensdeler). Høsten 2022 var dette tallet oppjustert til 65 nasjoner!

LES FLERE saker om utenlandske medarbeidere ved UNN her!

Pingvinavisa Nyhetsbrev

Meld deg på vårt nyhetsbrev og hold deg oppdatert.