utlendinger frankrike Etienne

Charlotte Etienne vokste opp i Versailles, like utenfor Paris, og elsker fortsatt den franske maten og den franske kulturen. Foto: Rune Stoltz Bertinussen, Krysspress

En ekte kosmopolitt

utlendinger frankrike Etienne
Les mer
Charlotte Etienne vokste opp i Versailles, like utenfor Paris, og elsker fortsatt den franske maten og den franske kulturen. Foto: Rune Stoltz Bertinussen, Krysspress

Møt verdensborgeren Charlotte: Hun kommer fra Frankrike, jobber i Norge og bor til daglig i Belgia.

– Forklaringen på hvorfor det har blitt slik er kanskje en komplisert historie, men det var kjærligheten som i sin tid førte meg til Tromsø og UNN, og i dag er kjærligheten den viktigste årsaken til at jeg neppe kommer til å slå meg ned i Nord-Norge permanent, forklarer hun.

I dag jobber hun vakter som sykepleier på infeksjonsmedisinsk sengepost UNN i Tromsø, som hun langpendler til fra sin nye hjemby Brussel i Belgia.

Startet som utveksling

Charlotte Etienne kan fortelle litt av hvert om forelskelse. Hun kom til Tromsø som utvekslingsstudent i 2016, og forelsket seg.

– Ja, jeg traff en mann som bodde i Tromsø og som jeg innledet et forhold til, men jeg ble også forelsket i naturen her – og i det faglige miljøet ved sykehuset. Jeg har alltid vært opptatt av naturen, og fra ungdomstiden i Frankrike pleide jeg alltid å tilbringe feriene i de franske alpene, så det å komme hit – til fjell og hav – var ganske storslått for meg, forteller hun.

Den samme beskrivelsen vil hun langt på vei også gi opplevelsen av møtet med UNN – og det norske helsevesenet.

utlendinger frankrike Etienne 2
Les mer
Når Charlotte Etienne forteller om trivsel ved UNN, gjør hun det med et solid sammenlikningsgrunnlag. Foto: Rune Stoltz Bertinussen, Krysspress

– Jeg begynte jo som assistent, og det tok meg seks måneder å få autorisasjon som sykepleier. I løpet av den tiden jobbet jeg jo mye for å lære meg norsk, noe som var forferdelig vanskelig i begynnelsen. Men etter hvert begynte hjernen min å koble litt om til å tenke på norsk, og da ble det lettere. Prosessen med å lære språket ble også mye lettere av at jeg var omkranset av kolleger som var veldig flinke til å hjelpe meg: De snakket norsk, og oversatte bare ved behov, smiler hun, og mener hun var språklig «på nett» etter tre måneder, selv om hun i årene etterpå har jobbet for å perfeksjonere norsken enda mer.

Høyt faglig nivå

– Hva var det viktigste du merket deg med det norske helsevesenet?

– Det som raskest slo meg som oppsiktsvekkende, var å oppleve den faglige samhandlingen, sier hun, om det som i Frankrike kan omtales som «vertikalfaglig samarbeid», men som neppe tåler denne direkte oversettelsen til møtet med den norske virkeligheten.

– Samarbeid og samspill mellom leger og sykepleiere er noe helt annet i Norge, og dette bidrar til en høy kvalitet. I Frankrike spiser ikke legene lunsj sammen med sykepleierne, og dette preges både samarbeid, tillit og kvalitet av. Pasientsikkerheten er høyere i Norge, fordi vi her dobbeltsjekker alle medisiner, noe vi ikke tar oss tid til i Frankrike. Bevisstheten om forebygging er dessuten bedre utbredt i Norge, arbeidsmiljøet er bedre her, lønnsnivået er høyere og jeg har et bestemt inntrykk av at Norge bruker mer ressurser på helsevesenet sitt enn hva Frankrike gjør, forteller hun.

utlendinger frankrike Etienne 3
Les mer
Charlotte trives som sykepleier ved infeksjonspost, Tromsø. Foto: Rune Stoltz Bertinussen, Krysspress

På en annen side er pasientenes kostnader til medisiner lavere i Frankrike enn i Norge. Når franske pasienter først har fått en resept, slipper de å betale for medisinene – også i form av egenandeler.

– Men ved siden av Frankrike og Norge har du også erfaringer fra Belgia?

– Ja, og generelt vil jeg vel si at Belgia ligger ganske nær Frankrike i måten både sykehusene og helsevesenet fungerer.

– Da må du nesten forklare hvorfor du valgte å flytte fra UNN og det norske helsevesenet?

– Ja, det kan høres rart ut, for jeg hadde virkelig en plan om å slå meg til ro i Norge, sier hun.

En god løsning for alle

Planen ble aldri realisert, og også denne gangen var det forelskelse som ble årsaken. Forholdet til han som en gang bodde i Tromsø, tok slutt. Og da hun fant kjærligheten på nytt igjen, var det med en mann som bodde i Brussel og Belgia.

– Å slå oss ned i Brussel var mest praktisk, men jeg får på en måte fortsatt nyte godt av UNN og Tromsø gjennom ferievikariater, smiler hun.

I forbindelse med ferier – som jule- og vinterferiene der bemanningen ved UNN er kritisk – stepper Charlotte inn som en verdifull ressurs. Det er en løsning som kunne vært aktuell for mange flere for å løse ei kontinuerlig utfordring.

– For meg er denne ordningen veldig gunstig. Jeg får opprettholdt kontakten med UNN og gamle kolleger. Jeg får praktisert norsk, jeg får opplevd vinteren, nordlyset og alt det som er fantastisk med Nord-Norge. Dessuten er dette en ordning som er gunstig økonomisk, sier hun.

utlendinger frankrike Etienne 4
Les mer
Charlotte ankommer Tromsø en fredag ettermiddag, selv om hun ikke har vakt før søndag kveld. Slik får hun tid til å være en del av Nord-Norge – og ikke bare jobben. Foto: Rune Stoltz Bertinussen, Krysspress

– Fordi lønnsnivået er så mye høyere i Norge enn i Belgia og Frankrike?

– Nei, ikke nødvendigvis derfor. Lønnsnivået er høyere, det er det ikke tvil om. Men det viktigste er at jeg får mulighet til å opparbeide ansiennitet og pensjonsrettigheter. Jeg jobbet ikke så mange år her i fast stilling til at jeg hadde opparbeidet disse rettighetene fra før av, forklarer hun.

Hun er ubeskjeden nok til å tro at hun representerer en viktig og rimelig ressurs for UNN.

– Jeg tror denne løsningen er bra for UNN. Jeg tror det er bra at noen av tilkallingsvikarene kjenner både sykehuset, avdelinga og rutinene godt fra før. Og også behersker norsk. Jeg tror egentlig denne løsningen er veldig god for alle parter, sier Charlotte.

utlendinger frankrike Etienne vignett
Les mer
Charlotte Etienne er en av mange utlendinger ved UNN. Foto: Rune Stoltz Bertinussen, Krysspress

NAVN: Charlotte Etienne

ALDER:  38

SIVILSTAND: Samboer

BOSTED: Brussel (Tromsø)

STILLING: Sykepleier

HJEMSTED: Versailles, Frankrike

OM HJEMSTEDET: – Versailles er en by på nærmere 85.000 mennesker, som mange regner som en forstad til hovedstaden Paris. Versailles er universitetsby, kjent for slottet som på 1600-tallet ble bygget av Ludvig XIV («Solkongen») og for en rekke historiske hendelser – ikke minst undertegningen av «Versaillestraktaten» i etterkant av første verdenskrig.

ANBEFALINGER: – Frankrike er så pass kjent for de fleste at jeg ikke vet hvilke hemmeligheter jeg kan anbefale, men det jeg selv ofte savner mest med landet er maten og matkulturen: Ostene, vinen og baguettene. Slik finner man mange steder, men det er likevel noe helt spesielt med det franske, fordi vi der nyter alt dette til hverdags. Frankrike er en kulturnasjon, og dersom du er interessert i historie og kultur, finner du nok av pent å se på – historiske slott, ikke minst.

Bakgrunn – flerkulturelle UNN:

■ UNN er en kompetansearbeidsplass, der mellom 6.500 og 7.000 medarbeidere innenfor mange titalls yrkesgrupper hver dag bruker sin kompetanse til det beste for pasienter fra hele Nord-Norge.

■ Kompetanse er mer enn fag. Det handler også om kulturell kompetanse, og om erfaring. Derfor er det en styrke for UNN å være mangfoldig, med medarbeidere fra nesten hele verden.

■ Noen av medarbeiderne med utenlandsk opprinnelse havnet på UNN ved en tilfeldighet, noen fordi de fulgte en drøm, og noen med en dramatisk forhistorie.

■ Da denne reportasjeserien ble etablert i 2018, var det medarbeidere ved UNN fra 56 ulike nasjoner (seks verdensdeler). Ved inngangen til 2025 var tallet oppjustert til 74 ulike nasjoner.

Les flere saker om flerkulturelle UNN her.

Nyhetsbrev

Få tilsendt nyhetsbrev for Pingvinavisa første dag i hver måned.