En oase av gode smaker
– Det har vært så godt å se alle pasientene som har funnet veien til kjøkkenhagen vi har fått i gang. Kanskje kan de få puste litt ekstra og ta seg et lite friminutt fra sykdommen sin, sier Grethe Waage Rafaelsen, fagansvarlig for mat i UNN.
I år har sommeren som kjent vært enda bedre, samtidig som de ivrige initiativtakerne har blitt enda flinkere til å få det til å spire og gro med grønnsaker, frukt, urter og blomster.
Prøving og feiling
– Vi har ikke så stor avling ennå, men vi prøver og feiler litt. I år har vi erfart at vi må jobbe enda mer for å få nok næring i jorda i plantekassene, og vi lærer masse hele tiden. Vi har også fått plantet enda mer forskjellig i år, som frukttrær, solbær og noe som heter honningbær. Disse skal visstnok være veldig næringsrike, forklarer Rafaelsen, som er en av initiativtakerne bak UNN-kokkenes egen kjøkkenhage.
Hun skryter av gartnerne ved uteseksjonen ved UNN, som både i fjor og i år har gjort en solid innsats for å få kjøkkenhagen opp å gå. De har fagkompetansen og har for eksempel montert pallekasser og bed, sådd diverse frø i vår, og bygd opp den nye hagen.
De har også fått på plass benker hvor besøkende kan sette seg ned og nyte synet av alt som gror rundt dem.
– Kanskje til og med «naske» litt sukkererter, det er bare hyggelig. Hagen er blitt som en liten oase, som vi her på kjøkkenet har ansvaret for å følge opp gjennom sesongen. Og det er det ikke så vanskelig å få til, for det er både inspirerende og morsomt å lære seg å dyrke den maten du skal tilberede. I tillegg er det blitt et kjærkomment lite avbrekk i produksjonen i sommer, det å kunne ta seg en liten kaffepause og gå ut hit for å vanne eller luke i hagen, smiler Rafaelsen.
Kortreist og miljøvennlig
Alt det de har høstet fra hagen, blir umiddelbart tatt i bruk i Kafé Evert.
– Vi hadde for eksempel en hel pallekarm med poteter, og det ble faktisk nok til en varm lunsj. Håpet er at vi etter hvert kan tilby en smak fra hagen til inneliggende pasienter også.
Storkjøkkenet på UNN har ingen ambisjon om å kunne dyrke særlige mengder i den nye kjøkkenhagen, men de er iherdig opptatt av å være litt selvforsynt og samtidig bidra til både miljø og atmosfære på sykehuset.
– Du skal lete lenge etter mer kortreiste produkter enn dette! Vi har nå dyrket ganske mye urter som vi bruker i maten vi lager, og har produsert en bra mengde med spiselige blomster som vi har tørket og lagret. Noe sparer vi fordi vi har to kokker fra UNN i Breivika som skal konkurrere under NM i Community Catering i mars. Da skal de få med seg egenprodusert pynt og garnityr fra UNNs kjøkkenhage, forteller Rafaelsen, som selv tok OL-bronse tidligere i år og er på Kokkelandslaget Community Catering.
Først og fremst er hun fornøyd med at prosjektet har overlevd en ny sommer, og hun kan fortelle at de allerede gleder seg til neste sesong.
– Jeg tror dette er den eneste kjøkkenhagen som finnes på et norsk sykehus. Vi har i alle fall den aller nordligste!
Legg til «Sykehuskokkene» på Instagram og se mange inspirerende poster fra kjøkkenhagen og kantinedrifta ved UNN Tromsø.
Nyhetsbrev
Få tilsendt nyhetsbrev for Pingvinavisa første dag i hver måned.