Et etterlengtet Pusterom
Hele 13 år har det tatt, men nå nærmer det seg endelig åpning av Nord-Norges første Pusterom for kreftpasienter. Lokalene i Tromsø blir samtidig Norges første «på boks», på grunn av plassmangel ved UNN.
Stiftelsen Aktiv mot kreft finansierer et eget containerbygg, alt av treningsapparater, digitale verktøy og full drift av Pusterommet med fire ansatte i til sammen 2,5 stillinger fram til 2025. Det er meningen at treningstilbudet skal inn som en vanlig del av kreftbehandlingen ved UNN, og etter 2025 overtar UNN det økonomiske ansvaret.
Pusterommet – som skal hjelpe kreftpasienter før, underveis og etter kreftbehandling – åpner offisielt den 28. oktober.
‒ Innsatsen som Helle Aanesen og stiftelsen har lagt ned for å realisere dette første Pusterommet i Nord-Norge, er vi veldig takknemlige for. Tross liten støtte fra lokalt næringsliv – og heller ikke ledig plass inne på sykehuset for å få dette til – så har ikke Aktiv mot kreft gitt oss opp forteller, Anne Ringheim.
Hun er seksjonsleder for fysioterapiseksjonen ved UNN, som skal ha ansvaret for drift av Pusterommet.
Sammen med Grete Waitz
Aktiv mot kreft ble etablert i 2007 av Helle Aanesen og den kjente maratonløperen Grete Waitz (1953-2011). Målet var å la pasienter få tilbud om persontilpasset trening som en del av kreftbehandlingen i spesialisthelsetjenesten.
Til nå har stiftelsen etablert 18 slike Pusterom i tilknytning til kreftsykehus i Norge. Ett i Bergen, ett i Trondheim og de øvrige i Sør-Norge.
UNN ble kontaktet første gang allerede i 2009, siden «Aktiv mot kreft» ønsket å etablere et Pusterom for de nordnorske kreftpasientene. Men verken da det nye pasienthotellet eller PET-senteret ble bygget, ble det mulig å frigjøre plass i sykehuset til et slikt treningsareal.
Aktiv mot kreft opererer overalt i landet utelukkende med støtte fra næringslivet, gaver fra stiftelser og arrangement og donasjoner fra frivillige. Pusterommet i Tromsø blir det 19. i landet, og er altså det første Pusterommet «på boks» ‒ fordi det er laget av containere.
Bygget er plassert på den parkeringsplassen rett nord av C-fløya, og er satt sammen av syv containere som er lakkert utvendig i Pusterommets turkise farge.
Innvendig er det garderober, kjøkken, kontor, et spinningrom og et styrketreningsrom. Store vinduer fra gulv til tak slipper inn masse lys og en flott utsikt over Tromsøysundet.
Dokumentert effekt
‒ Trening i forbindelse med kreftbehandling har dokumentert positiv effekt. Selv om du aldri har trent før i hele ditt liv, blir du nå oppfordret til å begynne å trene før du starter selve kreftbehandlingen. Trening og den formen du er i har mye å si for hvordan kroppen tar imot behandlingen, forklarer fysioterapeut Rikke Børsting, som blir en av to fulltidsansatte fysioterapeuter ved Pusterommet.
I tillegg er klinisk ernæringsfysiolog Merete Theodorsen og helsesekretær Tove Hals Bjelland ansatt i hver sin 25 prosents stilling. Samtlige har spisskompetanse i å følge opp kreftpasienter.
‒ Pusterommet er et tilbud til kreftpasienter både som pre-habilitering – det vil si trening før kreftbehandlingen starter – oppfølging mens de er under behandling, og rehabilitering etterpå. Dette er også et tilbud til pasienter med senskader som følge av kreftbehandling, forteller Anne Ringheim.
Pusterommet i Tromsø er i tillegg utstyrt med kamera og digital oppkobling slik at alle kreftpasienter kan få hjelp til persontilpasset trening og delta på fellestimer, uansett hvor i landsdelen de bor.
‒ De aller fleste nordnorske kreftpasienter er jo innom sykehuset her i forbindelse med kreftbehandlingen, og kan møte oss fysisk da. Men alle tilbud vi har er også digitale, slik at du ikke trenger å komme hit til Tromsø for å få tjenester fra Pusterommet, sier Børsting.
Fastleger kan henvise
Nå starter arbeidet med å gjøre tilbudet kjent, spesielt blant legene. Alle leger med kreftpasienter, også fastleger, kan henvise pasienter til Pusterommet.
‒ Etter kartlegging får pasienten tilbud om et persontilpasset treningsopplegg. Ved behov kobler vi også på ernæringsfysiologen, forklarer Rikke Børsting.
‒ Ved kreft kan pasienter ha ulike utfordringer knyttet til matinntak, og det er ønskelig å forebygge underernæring ved å tilby individuell oppfølging, sier klinisk ernæringsfysiolog Merete Theodorsen.
‒ Vi har som mål at det skal gi god energi å få et slikt pusterom i hverdagen sin. I tillegg senker Pusterommet terskelen for å komme i gang med trening, siden du her utelukkende treffer andre pasienter i samme situasjon, sier Børsting.
Milliongave
Aktiv mot kreft opplyser at etablering av selve Pusterommet, minus det UNN betaler av infrastruktur, kommer på drøyt 10 millioner kroner. Dette inkluderer bygg, treningsapparater og digitale verktøy. Gave til drift de første tre årene kommer i tillegg, og utgjør drøyt 5,5 mill. kr.
‒ For oss er dette det mest kostbare Pusterommet vi noen gang har etablert, så dette en stor gave i vår verden. Men vi er også innmari glade for at pasientene i nord endelig får dette tilbudet, og ikke minst for at de involverte ønsker å gjøre det til verdens fineste og beste Pusterom! Dette blir bra, sier Helle Aanesen, daglig leder i Aktiv mot kreft.
Nyhetsbrev
Få tilsendt nyhetsbrev for Pingvinavisa første dag i hver måned.