varmeprisen gaup 1

God stemning på urologi, endokrin og plastikkirurgisk sengepost ved UNN Tromsø denne uka. At Marie Helene Gaup Olsen vant Varmeprisen 2022 har gitt henne og kollegene et ekstra løft i arbeidshverdagen. Bak fra venstre: Siw, Karina, Grete og Helge. Foto: Per-Christian Johansen

Et forbilde for alle helsefagarbeidere

varmeprisen gaup 1
Les mer
God stemning på urologi, endokrin og plastikkirurgisk sengepost ved UNN Tromsø denne uka. At Marie Helene Gaup Olsen vant Varmeprisen 2022 har gitt henne og kollegene et ekstra løft i arbeidshverdagen. Bak fra venstre: Siw, Karina, Grete og Helge. Foto: Per-Christian Johansen

Trøtt etter nattevakt bråvåknet bokstavelig talt Marie Helene Gaup Olsen (30) da telefonen ringte og hun fikk beskjeden: - Du er vinneren av Varmeprisen 2022.

Helsefagarbeideren ved UNN Tromsø ble tildelt prisen i slutten av forrige uke, i forbindelse med Fagforbundets landskonferanse. Nyheten ble først publisert av Fagbladet.

varmeprisen Gaup Olsen
Les mer
Marie Helene Gaup Olsen fikk tildelt Varmeprisen i Oslo forrige uke. Her sammen med Marianne Starup, hovedtillitsvalgt for Fagforbundet ved UNN. Foto: Foto: Marte Bjerke/Fagbladet

Varmeprisen tildeles en person, organisasjon eller arbeidsplass som har utmerket seg på en uegennyttig måte og med spesiell omtanke og medmenneskelighet ved å skape varme og omsorg i helse- og/eller sosialsektoren.

– Å få den beskjeden kom som en stor overraskelse. Jeg visste ikke at jeg var nominert en gang, så dem har vært flink til å holde det hemmelig, sier Gaup Olsen.

Stolte ledere

Nominasjonen hadde kollegene ved urologi, endokrin og plastikkirurgisk sengepost stått for. Og det var ikke tilfeldig. Gjennom sine snart ni år ved sengeposten har Marie Helene utmerket seg i jobben som helsefagarbeider.

Det har hun først og fremst gjort gjennom et stort engasjement for pasientene, et inkluderende arbeidsmiljø, samisk språk og kultur, samt kontaktperson for barn som pårørende ved sengeposten.

– Marie fortjener virkelig denne prisen for den fantastiske personen hun er, og som et godt forbilde for helsefagarbeidere i alle aldere. Vi er utrolig stolte over å ha henne her hos oss, uttaler enhetsleder May Tove Ludvigsen i en video der Fagforbundet presenterer årets vinner av Varmeprisen.

– Marie har bygd kompetanse og kunnskap for mange områder. Hun gjør en fantastisk jobb og er alltid kunnskapssøkende, legger avdelingsleder Ann Harriet Konradsen til.

Også hjelpepleier og vinner av Varmeprisen i 2014, Jan Bakkevoll, er full av lovord om sin kollega.

– Hun er veldig kunnskapsrik, lærevillig og opptatt av ting som skjer ved sykehuset. Hun engasjerer seg i pasientenes ve og vel under oppholdet på sykehuset, og er engasjert i pasientens hjemreise og liv videre, sier Bakkevoll i samme video.

varmeprisen gaup 3
Les mer
Marie Helene er klar for ei ny vakt på jobb som helsefagarbeider ved UNN. Her sammen med sykepleier Silje Lehmann. Foto: Per-Christian Johansen

Ansvar og tillit

Marie Helene gir samtidig ros tilbake til ledelsen og kolleger ved sengeposten. Der har hun som helsefagarbeider fått mulighet til å utvikle seg gjennom utvidet ansvar og pasientnære arbeidsoppgaver.

– Gjennom jobbglidning har jeg fått ansvar og opplevd tillit i arbeidshverdagen. Som helsefagarbeider blir jeg ikke bare brukt som assistent til forefallende oppgaver, og det har vært viktig for å trives og utvikle meg, sier Gaup Olsen.

Så bra fungerer ordningen at andre enheter og avdelinger nå vil lære av dem.

– Sammen med avdelingsleder Ann Harriet har jeg vært på besøk hos andre avdelinger for å fortelle hva en helsefagarbeider kan brukes til, legger 30-åringen til.

LES OGSÅ: Ann Harriet ble kåret til Årets arbeidsgiver i 2020.

Samisk opprinnelse

Med sin samiske opprinnelse har hun også tatt del i UNNs overordnede arbeid med å komme nærmere likeverdige tjenester for samiske pasienter.

– På sengeposten prøver jeg å spre kulturforståelse for samiske pasienter, samt bistå med språk og tolkehjelp.

varmeprisen gaup 2
Som helsefagarbeider opplever Marie Helene det som ekstra motiverende og lærerikt å få jobbe så pasientnært som mulig. Foto: Per-Christian Johansen

Marie Helene er glad hun kan bruke sitt engasjement på flere områder, også innen sang, musikk og revy. Sistnevnte som aktiv bidragsyter i Pingvinrevyen.

De ulike egenskapene bidrar hun også med i det gode arbeidsmiljøet ved sengeposten, som sikret dem KVAM-prisen ved UNN i 2021.

Premien for Varmeprisen er på 15.000 kroner, men hva pengene skal benyttes til har ikke Gaup Olsen tatt stilling til så langt.

UNN-satsing

Ved UNN er det for akkurat nå 17 helsefaglærlinger i sving på ulike avdelinger og sykehus. UNN har som mål om å utdanne og ansatte flere helsefagarbeidere i årene som kommer.

– Dette er ei yrkesgruppe som sykehusene lenge har slitt med å øke anseelsen og respekten for. Marie er sånn sett et forbilde og en inspirasjon for fremtidige helesefagarbeidere. Hun viser en voldsom omsorg for pasientene og utgjør en forskjell for alle rundt seg, sier hovedtillitsvalgt for Fagforbundet ved UNN, Marianne Starup.

LES OGSÅ: Julie (19) – fra helsefaglærling til fast jobb

 

Nyhetsbrev

Få tilsendt nyhetsbrev for Pingvinavisa første dag i hver måned.