Et friskt pust til kreftpasienter

Stine Bergan (24) er nyansatt fysioterapeut ved Pusterommet, UNN Tromsø

stine bergan 1
Stine Bergan har tatt turen nordover og skal jobbe som fysioterapeut ved Pusterommet, UNN Tromsø. Foto: Per-Christian Johansen

– Jeg hadde lyst til å prøve meg nordpå. Det var litt for flatt og lite vær i Danmark. Også var det en kul jobb som ble lyst ut.

Med denne tilnærmingen kan vi trygt si at alt ligger til rette for en fin opplevelse for den nyankomne fysioterapeuten. Stine er født i Oslo, oppvokst i Moss, og har tatt utdannelsen sin i Esbjerg i Danmark (sept. 2017-jan. 2021). Etter å ha jobbet et halvt års tid i København, gikk turen videre til Aarhus høsten 2021. Sist november var tiden inne for å vende «hjem».

– Selv om avstanden er lengre, føles Tromsø som nærmere hjemme enn Danmark, sier Stine.

Hjelper kreftsyke med aktivitet

I splitter nye lokaler på parkeringsplassen nedenfor helipaden ved UNN Tromsø, er Stine og hennes kolleger klare til å ta imot personer som er under – eller ferdig med – kreftbehandling. Aktiv mot kreft, som driver 19 Pusterom i Norge, er en privat stiftelse som har som formål å få trening inn som en obligatorisk del av kreftbehandlingen. Pusterommet ved UNN Tromsø ble offisielt åpnet i slutten av oktober.

– Forskning viser at fysisk aktivitet minsker bivirkninger og seneffekter etter behandling. Hos oss skal terskelen være lav. Folk skal ikke løpe for harde livet, men all aktivitet er fysisk aktivitet, og vi skal finne fram til et opplegg som er tilpasset hver enkelt. Disse oppleggene er vi opptatt av at pasientene skal kunne ta med seg videre, slik at mulighetene for å komme i form ikke bare er avhengig av hvilken lege de tilfeldigvis møter, sier Bergan.

Hvis folk bor utenfor kommunen, eller ikke har anledning til å delta fysisk, har Pusterommet en rekke ukentlige liveoverførte treningsøkter de kan delta på hjemmefra.

– Hva gleder du deg mest til å komme i gang med?

– Å få pasienter hit, og å komme i gang med gruppetimer. Vi håper også at folk vil benytte seg av den sosiale sonen, og like å være her, sier Stine.

Helhetlig pasientforløp

Hun har tatt en videreutdanning i trening og kreft, og har med det ekstra kompetanse på hvordan kroppen er under og etter kreftbehandling.

– Der kommer fysioterapien inn, og vi tar alle nødvendige hensyn underveis. Mange har som mål å «vende tilbake», men vi kan kanskje hjelpe dem med å kalibrere forventningene litt og sørge for et helhetlig og realistisk forløp, sier Stine.

– Hvordan vil du bruke fritiden din?

– Jeg ser fram til å gå på langrennski, og har forstått at det er obligatorisk med randoneeski, ler Stine.

Tips oss!
Har du tips om nyansatte i UNN?
Send mail til pingvinen@unn.no

Pingvinavisa Nyhetsbrev

Meld deg på vårt nyhetsbrev og hold deg oppdatert.