Et helt tog av tøy

Hver eneste morgen står Kevin Ailo Eira klar til å ta imot nyvasket tøy. Hele tre tonn tøy skal distribueres ut på avdelingene ved UNN.

Tekst, foto og video: Rune Stoltz Bertinussen, Krysspress

Kevin Ailo Eira triller vogner med tøy inn på flere avdelinger etter at han har fått kontroll på at alt innholdet stemmer.
De ansatte på Tøyforsyninga i Breivika: Ole Martin Teigen (fra venstre), Kai Anders Lunde, seksjonsleder Trude Helland, Sigurd Sigurdsson, driftskoordinator Lisa Høegh, Kevin Ailo Eira, Torbjørn Johansen og Einar Gjertsen.
Klær og uniformer, sengetøy og gardiner. Mengdene av tøy som fraktes rundt på de 60 avdelingene ved UNN er store nok til å fylle 30-35 vogner, som selvsagt straks etterpå fylles opp igjen av skittentøy som etter hvert skal tilbake til vaskeriet på Oteren.

Mulig lagring på automat

Tøyforsyninga er en fullservice-enhet som leverer helt inn i hyllene på hver enkelt avdeling – der noen av avdelingene får påfyll daglig og andre bare ukentlig.

– I dag sliter vi med litt plassmangel der vi lagrer alt skittentøyet, og vi skulle ønske oss optisk sortering av tøyet – eller at klærne ble lagret i automater hvor de ansatte selv hentet dem ut, for at vi samlet kunne fått bedre kontroll på alt av bekledning, forklarer Trude Helland.

Tøyforsyninga ved UNN har i dag 15 medarbeidere; én i Harstad, to i Narvik, tre på Åsgård – og resten ved UNN i Breivika.

Kostbart slurv

Det tidligere Pingvinvaskeriet ble i sin tid kjøpt opp av Bodø-firmaet Breeze, som UNN i sin tur leier tøyet fra. UNN eier dyner, puter og gardiner, men betaler for annet tøy – alt avhengig av behov og bruk.

Dette gjør at driftskoordinator Lisa Høegh og seksjonsleder Trude Helland ser noen kostnader UNN kunne vært spart for.

– Blant de rundt 7.000 ansatte på UNN er det noen som kan bli langt flinkere til å levere tilbake brukt tøy, og til å levere dette tilbake på riktig plass. I dag opplever vi at det til tider er manko på enkelte plagg, fordi noen ansatte lar klær bli liggende i garderobeskap, på kontorer og på toaletter. Da må vi leie inn mer, og betale mer enn vi hadde trengt å gjøre om rutinene hadde vært bedre, sier de to.

Vi oppfordrer derfor alle ansatte om å levere tøy tilbake på rett sted etter hver eneste arbeidsdag!

Pingvinavisa Nyhetsbrev

Meld deg på vårt nyhetsbrev og hold deg oppdatert.