Åpen dør: Ny senterkoordinator Ida Kristine Fredriksen ønsker velkommen til Vardesenteret. Foto: Solveig Jacobsen

Et sted med plass for alle

Ida Kristine Fredriksen (42) er ny koordinator på Vardesenteret. Med sterk tro på aktivitet, mestring og respekt for enkeltmennesket håper hun å løfte senteret fra «pandemidvalen».

Ida har bred erfaring med å møte personer med ulike behov og i ulike livssituasjoner. Foto: Solveig Jacobsen
Hammerfestingen Ida kom først til Tromsø for å ta ergoterapiutdanning. Etter studiene ble det et par års jobbing i Oslo før hun vendte nordover igjen. Her fikk hun jobb som ergoterapeut ved alderspsykiatrisk døgnenhet, og senere spesialergoterapeut ved Aktivitetssenteret på Åsgård.

Da senteret etter hvert ble nedlagt i 2016, meldte hun overgang til rehabiliteringsmedisinsk avdeling i Breivika.

– Jeg syns det var vanskelig da Aktivitetssenteret ble lagt ned, fordi aktivitet er så betydningsfullt, særlig i psykiatrien. Min løsning og «stille protest» ble å søke meg over til somatikken, sier hun.

På rehabiliteringsmedisinsk avdeling jobbet Fredriksen hovedsakelig med amputasjonspasienter og ryggmargsskadde. Etter hvert ble hun også koordinator for tverrfaglig team, fram til hun tiltrådte som senterkoordinator for Vardesenteret i desember 2021.

Vardesenteret er en gratis møteplass for alle som er eller har vært rammet av kreft, og deres pårørende og etterlatte. Det drives i samarbeid mellom UNN og Kreftforeningen.

«Hva er viktig for deg?»

– Erfaringen fra både somatikk og psykiatri må være en stor fordel i denne jobben?

– Ja, jeg tror det er mye av grunnen til at jeg er her, at jeg har kompetanse i å tilrettelegge for mange ulike behov. Jeg er vant til å møte mennesker i livskriser, og har trygghet til å være en støtte i vanskelige samtaler. Samtidig kan jeg støtte folk i sosiale og praktiske utfordringer, forklarer Fredriksen.

Hun utdyper:

– Ergoterapi handler om at mennesket fra naturens side er aktivt, og trenger å være i meningsfull aktivitet. Som ergoterapeut spør man: Hva er det som er viktig for deg å få til i livet ditt? For noen kan det være å mestre hverdagen og være sosial etter lang tid på institusjon. For andre er det å gå i en trapp eller sitte på kne og leke med barnebarnet. Uansett hvilke mål du har, er det dem vi øver på.

Ulike frivillige, mangfoldig tilbud

På Vardesenteret leder Fredriksen 40 frivillige og én fast ansatt. De frivilliges engasjement og ressurser er avgjørende for tilbudet ved senteret.

– De sprer interesse og motivasjon for det de selv er opptatt av – friluftsliv, strikking, matlaging, ja egentlig alt mulig, forklarer hun.

Senterkoordinatoren har oppstart av flere tilbud på blokka etter en tung koronatid, blant annet ernæringskurs, samtalegrupper og medisinsk yoga. Hun er opptatt av at brukerne skal være en del av fellesskapet, også uten å føle seg presset til å være sosiale.

– Visjonen min for Vardesenteret er at det skal favne flest mulig – også de som ikke føler for å snakke, men bare vil sitte med en kaffekopp eller en bok og høre at det surrer i rommet. Slik hadde nok jeg selv likt å bruke senteret, reflekterer hun.

Med gutta på tur

På hjemmebane er Fredriksen engasjert mamma til tre barn i alderen 6-12 år.

– Det blir lite sofatid, men det er slik jeg liker det, understreker hun.

Ida og familien er aktive, og liker å prøve ut mye forskjellig.

– Det er vanskelig å velge én favorittaktivitet, vi tester hele tida noe nytt – snowboard, båtturer, fiske, scooterkjøring, ski og fjellturer. Men noen av de beste dagene har jeg når jeg kan dra på rypejakt sammen med faren min og mannen min. Da har jeg det godt, smiler hun.

LES OGSÅ:

Vardesenterets nettsider

Seneffekter etter kreft? Nytt tilbud etableres ved UNN

Tips oss!
Har du tips om nyansatte i UNN?
Send mail til pingvinen@unn.no

Pingvinavisa Nyhetsbrev

Meld deg på vårt nyhetsbrev og hold deg oppdatert.