Ferietid og bakterietid
Mer enn hver femte person som ferierer i land utenfor Skandinavia kommer hjem igjen med resistente bakterier i kroppen, viser svenske og finske studier. Her får du tipsene som gjør at du slipper å bli ”bakterieimportør”.
Mange år med ferieturer til varmere strøk har sin pris. Smittevernoverlegen på UNN, Torni Myrbakk, forteller at det begynner å bli et problem for helsevesenet at vi til stadighet kommer hjem med ”syden-bakterier” som er motstandsdyktige mot antibiotika, og det gjelder ikke bare de som har vært innlagt på sykehus i utlandet, selv om det øker risikoen enda mer.
Verstingene
– Studier viser faktisk at over 20 prosent av de som reiser ut kommer hjem med multiresistente ESBL-bakterier. Verstingen er India, der du har opp mot 90 prosent sjanse til å komme hjem med en helt ny bakterieflora i kroppen, forteller hun.
Etter India kommer resten av landene i Sør-Asia, Sørøst-Asia og Nord-Afrika på lista over land der du har aller størst sjanse til å bli smittet av bakterier som vi ikke er vant til her hjemme. Men også i nordmenns to favoritt-reisemål, Hellas og Spania, er multiresistente bakterier langt mer utbredt enn her hjemme.
Les også: Skrekkbakteriene utbredt i våre mest populære ferieland (vg.no)
– Det at du får resistente bakterier i tarmen er ikke det samme som at du blir syk, men for de som faktisk blir syke blir behandlingen vanskelig fordi antibiotika ikke biter på disse bakteriene. Problemet er imidlertid også at vi får bakteriene til Norge og at de spres videre her. Vi får stadig flere henvendelser fra avdelinger på UNN som slåss mot disse bakteriene hos pasienter som blir innlagt, forklarer smittevernoverlegen.
Ta med håndsprit
Så hvordan skal du unngå å bli smittet? Å slutte å dra på ferietur til Syd-Europa og Asia blir neppe aktuelt. Men smittevernoverlegen har noen enkle anbefalinger som du kan ha i bakhodet når du setter deg på flyet.
– Ikke drikk vann fra springen. Ikke spis noe med mindre du får det stekt, kokt, eller kan skrelle det. Og ta med deg håndsprit som du sjekker inn med bagasjen. Da får du renset hendene for bakterier før du spiser.
Les også: Campylobacter er en bakterie som kan gi diarésykdom (helsenorge.no)
Og skulle uhellet være ute og du får en gastroenteritt, eller magesjau om du vil, så er du ekstra utsatt for nye bakterier. Det høres rart ut, men da er rådet at du bør holde deg langt unna antibiotika.
– Antibiotika tar livet av de uskyldige bakteriene du har i kroppen fra før, mens de nye resistente bakteriene du har fått i kroppen overlever, fordi de har utviklet motstandskraft etter lang tid med utstrakt bruk av antibiotika i for eksempel Hellas.
Og hvor går din egen ferietur i år?
– Den går til…eh…Hellas, avslutter Myrbakk.
Pingvinavisa Nyhetsbrev
Meld deg på vårt nyhetsbrev og hold deg oppdatert.