Finner styrke sammen
Den ene har bare én lunge, mens den andre holder formen ved like for et maraton-comeback. De er begge kreftrammede, og deltar i Pusterommet sine MSM-forberedelser.
Med Midnight Sun Marathon rett rundt hjørnet, er Pusterommet ved UNN Tromsø på oppløpssiden med sine styrketreningstimer, hvor underkroppen er hovedfokus.
En av deltakerne er Silje B. Johannessen. Tidligere i vår gjennomførte hun en helmaraton, lykkelig uvitende om hva som foregikk i kroppen hennes.
Fra konkurranse til cellegift
– 2. april løp jeg Paris Marathon, og 12. april fikk jeg brystkreftdiagnosen. To uker senere var første cellegiftkur. Selv om jeg løp med kreft var formen helt fin, og jeg merket ikke at noe var galt. Når jeg nå trener, handler det for det første om ikke å måtte starte helt forfra etter at behandlingen er unnagjort. For det andre har jeg hørt at det å være fysisk aktiv kan dempe bivirkningene av behandlingen, og at den kanskje til og med blir mer effektiv, sier hun.
Hun får støtte av Stine Bergan, som er fysioterapeut ved Pusterommet med videreutdanning i trening og kreft.
– Vi har lest oss bra opp på dette. Og med mindre man har noen spesifikke restriksjoner fra behandlende lege, er det kun fordeler med fysisk aktivitet under og etter kreftbehandling, sier hun.
Kroppen er mer sårbar og mottakelig for stress når man er til behandling, og risikoen for å skade seg under fysisk aktivitet er høyere. Så å drive med slik forbyggende lavterskeltrening er en spesielt smart ting.
MSM-deltakelse med én lunge
Synnøve Karlsen ble diagnostisert med lungekreft lille julaften for et halvt år siden. I slutten av januar var den ene lungen operert bort.
– Det kom veldig overraskende på. Jeg hadde ingen plager før det, og det hele gikk veldig fort, sier hun.
I etterkant av operasjonen ble hun anbefalt å ta kontakt med Pusterommet av en overlege på hjerte, lunge-karavdelingen. Nå løper hun Tromsøkarusellen med én lunge.
– Jeg er ikke blant de raskeste, men det er heller ikke poenget. Jeg blir bare veldig glad når jeg kommer i mål, sier Synnøve.
Hun er glad for at det finnes et treningstilbud som Pusterommet tilbyr, hvor øvelsene kan tilpasses så alle får et utbytte av å være med. Lørdag er hun klar for minimaratondistansen (4,5 kilometer) i årets Midnight Sun Marathon.
– Tidligere har jeg gått på treningssenter, men der blir man bare én i massen. Her ser de deg, og kommer bort og spør om det går greit når man stopper litt opp. Det er helt klart at treningen har hjulpet meg med å komme raskere tilbake, sier hun.
Sosial inspirasjon
At Pusterommet er et treningstilbud spesielt for kreftrammede, er ikke noe de tenker på mens de trener. Men de er enige i at det er fint å bli kjent med, og snakke sammen med folk som har de samme forutsetningene og opplevelsene som en selv.
– Det å komme hit er også en slags sosial trening, nå som jeg ikke kan være i jobb, sier Silje.
Den tredje mosjonisten på forrige ukes time var Lene Rundhaug, som har brystkreft med spredning til lever og skjelett.
– Noen dager er jeg «Olga på 90» i kroppen, men treningen har merkbar effekt, sier hun.
«Livet er ute»
For Siljes del kolliderer Midnight Sun Marathon med en bursdagsfeiring.
– Men jeg løp nylig Eidemila. Det var veldig artig å ha startnummer og konkurranseskoene på igjen, sier Silje.
Forrige ukes økt ble gjennomført inne, men Silje avslutter med et godt råd:
– Å komme seg ut er bra for både det mentale og fysiske. Jeg tror minst halve treningseffekten ligger i å bare komme seg ut i frisk luft. Enten det er å løpe, rake i hagen, gå tur med hunden, hva som helst!
LES OGSÅ: Åpningsfest med høy puls!
Pingvinavisa Nyhetsbrev
Meld deg på vårt nyhetsbrev og hold deg oppdatert.