Oppfordrer til tidlig føflekk-sjekk
Begynner føflekken å endre seg er det viktig å oppsøke lege, oppfordrer spesialistene på UNN.
De siste årene har det vært en klar økning i forekomsten av føflekkreft i Norge. I 2013 fikk mer enn 1.700 personer i Norge denne kreftformen. Det er 10 ganger så mange som i 1950. 327 personer døde av sykdommen i 2013. Norge ligger faktisk i verdenstoppen når det gjelder denne kreftformen, sammen med Australia og New Zealand.
Nord i landet har vi så langt vært heldig stilt, siden sola ikke er en like hyppig gjest som sørpå. Dermed har vi hatt rundt 50 prosent lavere risiko for å få denne typen hudkreft, som er hissigere enn de andre variantene. Dessverre ser vi også en kraftig økning i nye tilfeller også i Nord-Norge.
– Folk her nordpå reiser ikke mindre til syden enn folk sørpå. Og når man reiser fra Finnmark i november har kroppen kanskje ikke fått sol på huden siden august. Da må man være forsiktig, forteller plastikkirurg Erling Bjordal ved UNN Tromsø.
Legg merke til endring
Bjordal tar daglig imot pasienter som skal ha operert bort hudkreftsvulster, såkalte maligne (ondartede) melanomer. Flere av dem viser seg å ha fått spredning som kunne vært unngått, dersom de hadde fått sjekket føflekken tidligere.
– De aller fleste melanomene vi ser er små, pigmenterte flekker som endre seg. En farlig føflekk vil endre seg og være ujevn i form, farge og overflate. Det er endringene du skal se etter, understreker han.
Les mer om hudkreft (kreftforeningen.no)
Overlevelsen er god dersom sykdommen ikke har kommet så langt. Ni av ti kvinner lever etter fem år, mens åtte av ti menn kan skilte med det samme. Forskjellen ligger dessverre i at menn ofte venter lengre med å gå til lege enn kvinnene. Da er faren for spredning av kreften større.
– Ikke vent til føflekken blør eller blir et sår som ikke vil gro. Det er bedre om du tar kontakt med lege før du kommer dit, konstaterer Bjordal.
Ikke bli solbrent
Så hva er det beste trikset for å unngå føflekkreften? Når sola først begynner å varme om våren er det fristende å rive av seg plaggene, for ikke snakke om når en vinterblek nordlending går av flyet i Syden.
– Det aller viktigste er å ikke bli solbrent. Har man først skadet huden har du høyere risiko for hudkreft senere, forteller hudlege Katja Bremnes, som diagnostiserer hudkreften og følger opp pasientene etter at plastikkirurgene har operert bort melanomet.
Beskytt ungene
Å unngå solbrenthet er i aller høyeste grad viktig også for ungene. Barnehuden er mye sartere og tåler mindre sol. Det må foreldre ta hensyn til når ungene skal ut og leke eller bade, enten det er i Nord-Norge eller i Tyrkia.
– Man tror det å bli solbrent som barn er ekstra uheldig og kan gi større risiko for hudkreft senere i livet. Barn bør rett og slett ikke bli solbrent eller bli brune.
Og finner du en føflekk som endrer seg er det ingenting å vente på. Ring fastlegen og be om å få sjekket den.
6. mai avvikles for øvrig den europeiske hudsjekkdagen. Til UNNs hudavdelinger i Tromsø, Narvik og Harstad har det vært stor pågang av folk som vil sjekke seg.
Slik sjekker du deg selv:
Ta kontakt med fastlegen dersom du har flekker i huden som…
- endrer størrelse, farge og/eller form
- er asymmetriske
- har flere farger
- blør eller væsker
- ser ut som et sår, men ikke gror
Du bør passe ekstra på hvis du…
- har lys hud og blir lett solbrent
- har vært solbrent gjentatte ganger
- bruker solarium
- har mange føflekker
- er mye ute i sola
- har noen i familien som har hatt føflekkreft
Hold øye med føflekkene dine (video fra Kreftforeningen)
Nyhetsbrev
Få tilsendt nyhetsbrev for Pingvinavisa første dag i hver måned.