Denne gjengen ved føden UNN Narvik har hatt det hektisk, men trivelig på jobb den siste tida. Nå er de klar for ekstra sommerrush i tillegg. Bak fra venstre: May-Helen Skeibu (jordmor), Svanhild Ulriksen (barnepleier) og Anne Jorill Solvoll (barnepleier). Sittende fra venstre: Jordmor Tonje-Elisabeth Halvorsen og rådgiver Kari Fiske. Foto: Per-Christian Johansen

Føderush – og mer i vente

Denne gjengen ved føden UNN Narvik har hatt det hektisk, men trivelig på jobb den siste tida. Nå er de klar for ekstra sommerrush i tillegg. Bak fra venstre: May-Helen Skeibu (jordmor), Svanhild Ulriksen (barnepleier) og Anne Jorill Solvoll (barnepleier). Sittende fra venstre: Jordmor Tonje-Elisabeth Halvorsen og rådgiver Kari Fiske. Foto: Per-Christian Johansen

Syv fødsler i løpet av ei arbeidshelg er ikke dagligdags ved UNN Narvik. Men det tok ikke motet fra de ansatte. – Da var det ekstra artig på jobb, sprudler de.

Det er travle tider ved fødeavdelingen i malmbyen. Ikke bare grunnet mange overståtte fødsler, men også fordi sommerdrifta vil gi en ekstra hektisk periode de neste ukene.

Den andre helga i juni sto de gravide nærmest i kø ved sykehuset.

– Ja, det var faktisk sånn at noen måtte vente litt på å få en ledig seng, smiler de erfarne barnepleierne Anne Jorill Solvoll og Svanhild Ulriksen.

Dobling av normalen

Fire jenter og tre gutter så verdens lys i løpet av to og et halvt døgn. Normalen er tre fødsler på en arbeidshelg ved UNN Narvik.

Det skal være trygt å komme som fødende til UNN Narvik. Det sørger blant andre jordmor Heidi Martinsen (til venstre) for, her sammen med barnepleier Anne Thoresen og barnepleierstudent Marthine Liljebakk (til høyre). Foto: Per-Christian Johansen

– Vi klarte det takket være stor innsats fra medarbeiderne. Flere måtte jobbe doble vakter den helga, sier rådgiver Kari Fiske.

– Å ta imot barn er artig i seg selv. Når det kom syv i løpet av samme helg, ble det travelt. Men det var fine fødsler, inkludert ett keisersnitt og en vannfødsel, sier Solvoll og Ulriksen.

Travle sommeruker

Spesielt rolig blir det heller ikke i tiden fremover. Denne sommeren har føden ved sykehuset i Narvik sein ferieavvikling. Før den tid skal de håndtere 25-30 ekstra fødende fra Harstad-området, i en fireukersperiode fra førstkommende mandag (27. juni).

Dette som en følge av den årlige ordningen med vekselvis sommerstengingen mellom de to sykehusene.

– Vi har opparbeidet gode rutiner for dette nå, så det skal gå helt fint. Men det blir et ekstra trykk på oss de neste fire ukene som gjør at vi må bemanne med ekstra jordmor på de fleste vaktene, sier Kari Fiske.

Gleder seg

Jordmor Tonje-Elisabeth Halvorsen skal være på vakt frem til ferien innledes i slutten av juli. Hun gleder seg til ekstra pågang av fødende de kommende ukene.

– Det er bare artig med ekstra fødsler, og vi er jo forberedt på å måtte bidra litt ekstra ved behov, sier Halvorsen, opprinnelig fra Kristiansand og ansatt ved UNN Narvik siden høsten 2020.

Tonje-Elisabeth Halvorsen trives som jordmor ved UNN Narvik, og er nå blitt ansvarlig for det nye tilbudet med fødepoliklinikk ved avdelinga. Foto: Per-Christian Johansen

– Jeg studerte til jordmor i Tromsø, men hadde praksis her i Narvik. Det trivdes jeg veldig med, og var ikke i tvil om at jeg ville tilbake hit, legger 33-åringen til.

Nytt tilbud lansert

Hun er også ansvarlig for et nyetablert tilbud med samtalepoliklinikk til gravide i Narvik-området. Tilbudet vil bli gitt én gang i måneden til kvinner som har behov for litt ekstra trygghet i forbindelse med fødselen.

Henvisninger gjøres via fastleger eller jordmortjenesten i kommunene, og de første fødende var innom det nyetablerte polikliniske tilbudet 10. juni.

– Dette vil være et tilbud til de som har ekstra bekymringer i forbindelse med den forestående fødselen. Det er et lavterskeltilbud som inkluderer samtale, veiledning og omvisning. Dette er noe jeg har ekstra interesse for, og på sikt vurderer jeg å ta ekstra utdannelse for å håndtere denne gruppen også med tanke på psykiske lidelser, sier Tonje-Elisabeth Halvorsen.

En ekstra gladnyhet fra de som jobber med fødselsomsorgen ved UNN Narvik, er at sykehuset nå har fire fastboende gynekologer ansatt hos seg. Det gir økt trygghet med tanke på stabil bemanning innenfor en yrkesgruppe det ofte har vært mangel på ved sykehuset de siste årene.

Pingvinavisa Nyhetsbrev

Meld deg på vårt nyhetsbrev og hold deg oppdatert.