Mye folk, flotte gaver og god stemning under julemessa på Åsgård. Det gjorde Håvard Hotvedt ved kulturavdelinga på UNN godt fornøyd.

Folksomt gavemylder på julemessa

Mye folk, flotte gaver og god stemning under julemessa på Åsgård. Det gjorde Håvard Hotvedt ved kulturavdelinga på UNN godt fornøyd.

Julemessa på Åsgård har sjelden vært bedre besøkt enn den ble sist helg. Håvard Hotvedt fra Kulturavdelingen ved UNN anslår at det kom rundt 3.500 gjester innom i løpet av lørdag og søndag.

Helene Rochmann deltok på julemessa for andre gang med hjemmelagde luer og pannebånd.
Nils Harald Moe er for veteran å regne blant utstillerne på Åsgårdmessa. De siste årene har han blant annet solgt produkter som er treskjært.
Tekst, bilder og video (se lenger ned på artikkelen): Rune Stoltz Bertinussen, Krysspress

Den tradisjonsrike, 53 år gamle julemessa på Åsgård hadde i år 61 ulike utstillere. De fordelte seg på en formidabel og variert meny som blant annet husflidsprodukter, treskjæringer, kunst i form av malerier, tegninger og foto, smykker, thai-mat, kaffe, sjokolade, bakst og mye, mye mer.

Åsgårdmessa har bare ett ufravikelig krav: Alt du deltar med skal være egenprodusert. Det legger ingen demper på interessen verken fra utstillere eller publikum. Snarere tvert imot.

– Vi har litt færre utstillere i år enn i fjor for å få det mer luftig på de fire utstillingsplassene våre. Vi har utstillere både i gymsalen, Festsalen, på Fyrhuset og i resepsjonen. Tilbakemeldingene på dette har vært veldig positive, kan Hotvedt fortelle.

Folk syntes det var langt mindre kø og lettere å komme seg rundt for å få sett på alt.

«Nykommer»

Helene Rochmann stiller ut på julemessa for andre gang. Hennes produksjon består av luer og pannebånd, som hun selv syr.

– Jeg lar også folk få være med å designe sitt eget mønster på lua når det gjelder farge, størrelse og pynt, forklarer hun.

Rochmann begynte med lueproduksjon underveis i en mammapermisjon i 2013, siden hun selv slet med å finne luer som hun trivdes med og følte seg komfortabel i. Tilbakemeldingene fra familie og venner på de hun lagde, var så god at hun da begynte å masseprodusere luer og pannebånd i mange slags design.

Veteran

En av de faste utstillerne på messa er Nils Harald Moe. Han forteller at han har deltatt i mange år og selger kostholds- og ernæringsbøker som han har skrevet, med mathistorier fra Mosjøen og nordover. Da han ble pensjonist begynte han også med treskjæring, og har med seg på messa en rekke slike ting, som baketrau, tresleiver og kunst.

– Det er ekstra koselig å delta her på Åsgårdmessa siden jeg selv har vært ansatt ved sykehuset en gang i tiden.

Artikkelen fortsetter under videovinduet.

Moe kan fortelle at han har hatt en karriere som kjøkkensjef på UNN da det enda het Regionsykehuset i Tromsø (RST) og lå ved Strandveien. Han husker tilbake til andre tider da de kjøpte inn hele slakt som ble skåret ned til mat og at de lagde det meste fra bunnen av, enten det var kjøttkaker eller fiskekaker.

Varme luer til vinteren var også å få kjøpt i forbindelse med årets julemesse på Åsgård.

Mye arbeid bak

Kulturavdelingen ved UNN jobber i et halvt år med å forberede Åsgårdmessa, med å sende ut invitasjoner og rekruttere nye og gamle utstillere. Mye av rekrutteringen har også skjedd via julemessas egen Facebook-side hvor utstillerne også får promotert sine varer.

I tillegg til at Åsgårdmessa er en salgsmesse for husflid og håndverk, er det også et eget kulturprogram i løpet av helga. I år ble det presentert konserter av Tromsø Orkesterforening og Arctic Voices, i tillegg til at julenissen kom på besøk. Kaféene var styrt av Tromsdalen Musikkorps, Skarp IF og Coffee by Elli. Også kafeene var godt besøkt og fikk inn gode dugnadspenger til sine virksomheter.

UNN arrangerte også i år julemesser ved hovedsykehuset i Breivika, samt ved sykehusene sine i Narvik og Harstad.

Pingvinavisa Nyhetsbrev

Meld deg på vårt nyhetsbrev og hold deg oppdatert.