Her publiseres og samles saker som knytter seg mot forskning blant UNNs medarbeidere. De første artiklene er fra høsten 2017.
Utvikler mer persontilpasset behandling
Avanserte analyser av gentester kan gi pasienter svar på om de slipper omfattende cellegiftkurer med store bivirkninger.
Les mer
Avansert utvikling av brystrekonstruksjon
I 20 år har plastikkirurger ved UNN jobbet med rekonstruksjon av bryster til kreftrammede kvinner. Nå har de gjennom ny forskning utviklet en metode som bidrar til å redusere komplikasjoner og andre uheldige hendelser. I denne artikkelen kan du lese hvordan rekonstruksjon av bryster foregår ved UNN, og hva den siste forskningen har resultert i.
Les mer
Raus gave til barnekreftforskning og akuttmedisin
Barne- og ungdomsklinikken ved UNN har mottatt 1 million kroner i gave fra Tromsø-mannen Thorfinn Sørensen. De skal brukes på nye forskningsprosjekter på barnekreft.
Les mer
Er du kvinne og røyker? Da har du større risiko for å få lungekreft!
Selv om begge kjønn har røykt like mye gjennom livet, så har kvinner større risiko for både å få og dø av lungekreft enn menn. En ny doktorgrad ved UiT, signert UNN-lege Merethe Selnes Hansen, viser at kvinner har større risiko for å få lungekreft enn menn.
Les mer
Testet ut enklere metode for gjenoppliving av nyfødte
Hjertestans på babyer skjer ikke ofte. Men når det skjer, er tiden avgjørende. Nå prøver UNN-leger å avdekke om adrenalin i form av nesespray kan gjøre det enklere å redde flere liv.
Les mer
Med barne- og nyfødtforskning som lidenskap
De er ekstra opptatt av infeksjoner og antibiotikabruk på nyfødte og større barn. Og trives i et tverrfaglig miljø med representanter fra både UNN og UiT. Nå har de mottatt en ekstra inspirasjon til fremtidige prosjekter.
Les mer
Interessante funn i hørselstesting av barn
Mange nyfødte behandles med Gentamicin (antibiotikum) ved mistanke om infeksjon etter fødsel. Dette har vært mistenkt å kunne gi svekket hørsel i barnealderen, men nå viser en fersk studie ved UNN at det ikke har en opplagt sammenheng.
Les mer
Millionløft for utvikling av kunstig intelligens
Universitetssykehuset Nord-Norge er langt framme når det gjelder utvikling og forskning på kunstig intelligens. I samarbeid med universitetet i Tromsø fortsetter satsingen med 30 ferske millioner i prosjektstøtte.
Les mer
Hedret for forskning på bæsj
UNN Harstad kan skryte av å ha Norges første og hittil eneste «bæsjbank». Her har de allerede bevist at de kan kurere alvorlig sykdom kun ved hjelp av avføring. Sånt blir det forskningspris av.
Les mer
Varsler forskningsløft ved UNN
UNN har tapt terreng på forskningsaktiviteten sammenliknet med de andre norske sykehusene. Det er en trend direktør Anita Schumacher ønsker å bryte.
Les mer
Jakten på antibiotikaens lille hjelper
Små babyer kan bli utsatt for en alvorlig infeksjon i blodet like etter fødsel. Og det er mye vi fortsatt ikke vet om blodforgiftning. Hvorfor blir noen babyer mer syk enn andre? Hvorfor er det noen babyer som ikke blir friske når de behandles med antibiotika?
Les mer
Diabetesmødre i unik forskning
Fødeavdelingen ved UNN Tromsø forsker på mødre med diabetes, og setter dem i stand til selv å stabilisere blodsukkeret til babyen etter fødselen.
Les mer
PET-senteret får nøkkelrolle i nasjonal forskning
Med 160 millioner kroner i potten skal sentrale miljøer ved Universitetssykehuset Nord-Norge, St. Olavs i Trondheim og Haukeland i Bergen drive fremtidsrettet forskning på kreft og demens. PET-senteret ved UNN Tromsø blir en hovedaktør der forskningen skal gjennomføres på mus.
Les mer
Sikrer inntekter og faglig utvikling med finansiert forskning
Hudseksjonene ved UNN i Harstad og Tromsø sørger for at Norge er blant de best representerte i verdensomfattende studier på alvorlig hudsykdommer. Studiene lar seg gjennomføre med økonomiske bidrag fra legemiddelindustrien og gir UNN-ansatte mulighet til faglig utvikling.
Les mer
Ida setter sin lit til ny UNN-forskning
Ida Grini Jentoft (32) skadet kneet sitt for fem år siden. Nå håper hun det endelig skal bli smertefritt igjen, ved hjelp av en ny reparasjonsmetode som UNN deltar i forskning på.
Les mer
– Forskning er viktig for utvikling av kreftbehandlingen
Lege til pasient: - Undersøkelsene vi har gjort, og svar på prøvene som er tatt, bekrefter mistanken om kreft. Det er heldigvis ingen tegn til spredning av sykdommen, men vi bør starte behandling så snart som mulig. Det vil enten foregå med stråling eller kirurgi.
Les mer
Millionstøtte til preklinisk kreftforskning
Med et topp moderne PET-senter åpnet i sommer, som inkluderer lokaler og nytt avansert utstyr til preklinisk forskning, kunne ikke "julegaven" fra Kreftforeningen kommet mer beleilig.
Les mer
UNN-leger gir håp mot smertene
En ny behandlingsmetode med ultralydveiledet injeksjon av Botox har gitt gode resultater for UNN-pasienter med smerter i hender, rygg og mage.
Les mer
Først i Norge med forskning på utviklingshemmede
For første gang i Norge foregår omfattende forskning på helse, aktiviteter og helsetilbud for mennesker med diagnosen utviklingshemming. Hvor godt fungerer egentlig hverdagen for denne diagnosegruppen?
Les mer
Tromsøfolks hjerner har sikret unike data
1.871 tromsøværinger har fått fotografert hodet sitt i MR-maskin, og er årsaken til at det nå kan utføres banebrytende hjerneforskning fra Tromsø.
Les mer
Internasjonal hjerneslagstudie ledes fra UNN
Totalt 70 sykehus i åtte land deltar i TWIST-studien som undersøker bruk av trombolysebehandling ved såkalte oppvåkningshjerneslag. 500 pasienter skal rekrutteres til studien som er laget ved og ledes fra UNN Tromsø.
Les mer
Unik UNN-forskning gir viktige nyresvar
For tredje gang på 11 år kalles drøyt 1.500 tromsøværinger inn for en ny grundig helsesjekk med fokus på nyrene. Allerede vekker undersøkelsen internasjonal oppsikt, og resultatene kan gi pasienter som Wenche Elvebakken en mye bedre alderdom.
Les mer
Leder stor nordisk lungekreftstudie
En gruppe kreftforskere ved UNN Tromsø og Universitetet i Tromsø har fått ansvaret for å lede «TNM-I», en stor forskningsstudie som kan gjøre behandlingen bedre og mer presis hos pasienter som blir operert for lungekreft.
Les mer
Dette er årets prisvinnere ved UNN
Claus Klingenberg og Georg Sager ble hedret for sitt arbeid med utdanning av studenter og klinisk rettet farmakologisk forskning under direktørens halvårlige møter denne uken.
Les mer
Fyller PET-senteret med kunnskap
1. juni ble PET-senteret i Tromsø offisielt åpna. Nå fortsetter jobben med å fylle bygget med kompetanse og forskningsaktivitet. En ny milliongave fra Trond Mohn bidrar til å gjøre dette mulig.
Les mer
Banebrytende forskning på kreftsvulster
Tom Dønnem (47) er overlege ved UNN og professor og kreftforsker ved UiT. Nå er han førsteforfatter på en forskningsartikkel han har skrevet sammen med noen av verdens ledende kreftforskere. Sammen knuser de en drøyt 40 år gammel «sannhet» vedrørende kreftsvulster, og mener det kan bidra til en annen behandlingsstrategi.
Les mer
Nyfødte kan ta skade av for mye antibiotika
Hvis nyfødte utsettes for langvarig antibiotikabruk, kan de få svakere immunforsvar, økt sykelighet og økt fare for antibiotikaresistens. Start antibiotikabehandling sjeldnere og stopp fortere, anbefaler forskere tilknyttet UNN Tromsø. Budskapet er nå etablert videre til andre miljøer som jobber med nyfødte.
Les mer
Bidrar i stor Alzheimers-forskning
Psykolog og PhD-stipendiat Bjørn-Eivind Kirsebom ved nevrologisk avdeling er en av i alt tre forskere ved UNN Tromsø som jobber heltid med å forske på personer som kan stå i fare for å utvikle Alzheimers sykdom om 10 til 20 år.
Les mer
Delte lærdom og informasjon med hverandre
Akkurat nå pågår intet mindre enn 70 ulike forskningsprosjekt i NOR-klinikken ved UNN. Sist uke viet de en hel dag til å vise seg fram for hverandre.
Les mer
Fikk pris for sin allergiforskning
Martin Sørensen presenterte i høst spennende resultater av sin forskning på allergi blant barn og ungdom de siste årene. Det har nå resultert i en nasjonal pris på 80.000 kroner.
Les mer
Først i Norge:
Ny metode for målrettet kreftbehandling
Som de første i landet har Klinisk patologi ved UNN fått akkreditert en ny metode for kreftdiagnostikk. Analysemetoden vil gi pasienter nye behandlingsalternativer.
Les mer
Kan barn og ungdom likevel tåle fisk?
Fisk er fisk, tenker nok de fleste med fiskeallergi. Men ny forskning avslører forskjeller mellom ulike fiskeslag. Kanskje kan du spise noe fisk likevel?
Les mer
Til kamp mot trykksår
Omfanget av trykksår på norske sykehus er urovekkende stort, kunnskapen sørgelig liten og konsekvensene for pasientene som rammes er stor. En tverrfaglig gruppe medarbeidere ved UNN søker nå Helse Nord om å få forske på behandlingen av trykksår, med mål om å forbedre den.
Les mer
Fikk pris for "Årets beste forskningsartikkel":
Fordommer satt på prøve
Karina Sebergsen har klart å formidle den aller mest sårbare brukerstemmen; pasienter innlagt i akuttpsykiatrien om deres behov for sykepleie i den aller alvorligste fasen. Nå er hun tildelt pris for «Årets beste forskningsartikkel» av Norsk sykepleierforbunds faggruppe for psykisk helse og rus (SPoR).
Les mer
Har forsket på alvorlige hodeskader:
Avdekker tøffere omsorgsbelastning
For første gang i Norge er det forsket på hvordan de nærmeste pårørende til pasienter med alvorlige hodeskader har det. Det viser seg at mange opplever ensomhet, isolasjon og store utfordringer med hverdagslivet etter en ulykke, og at belastningen bare øker etter hvert som årene går.
Les mer
Sikkerhetsnett for pasienter med hjertesvikt
UNN Tromsø er best i landet på å forhindre reinnleggelser av pasienter med hjertesvikt. Det skyldes sikkerhetsnettet som hjertesviktpoliklinikken lager for pasienter som Turid Hemmingsen. Hun er strålende fornøyd med tilbudet.
Les mer
Ny studie:
Kvalitetssikrer eldres legemidler
Med bidrag fra farmasøyter i et tverrfaglig team er målet å bedre pasientsikkerheten, redusere antall reinnleggelser og øke livskvaliteten gjennom mer hensiktsmessig legemiddelbruk blant eldre.
Les mer