Pasient Leif Oskar Bjørsvik (i midten foran) var godt fornøyd etter å ha prøvd ut den splitter nye PET CT-maskinen i det nye PET-senteret ved UNN Tromsø denne uken. Her flankert av PET-teamet Katharina Karlsen (radiograf, fra venstre), Kent Alexander Johansen (radiograf), Rune Sundset (avdelingsleder) og Line Alsvik (fagbioingeniør). Foto: Jan Fredrik Frantzen

Først ut i det nye PET-senteret

Pasient Leif Oskar Bjørsvik (i midten foran) var godt fornøyd etter å ha prøvd ut den splitter nye PET CT-maskinen i det nye PET-senteret ved UNN Tromsø denne uken. Her flankert av PET-teamet Katharina Karlsen (radiograf, fra venstre), Kent Alexander Johansen (radiograf), Rune Sundset (avdelingsleder) og Line Alsvik (fagbioingeniør). Foto: Jan Fredrik Frantzen

Her har Leif Oskar Bjørsvik, som en av de aller første pasientene, akkurat fått testet ut den nye PET CT-maskinen i det nye PET-senteret ved Universitetssykehuset Nord-Norge i Tromsø.

Radiograf Kent Alexander Johansen tok imot Leif Oskar Bjørsvik som en av de første pasientene i det nye PET-senteret. Foto: Jan Fredrik Frantzen
Fagbioingeniør Line Alsvik styrte og fulgte med på PET CT-undersøkelsen via skjermer på "bakrommet", og hadde samtidig bistand fra representanter fra leverandøren Siemens som bidro med innspill og ekstra opplæring underveis. Foto: Jan Fredrik Frantzen
Slik ser det nye PET-senteret ut utvendig, via-a-vis hovedinngangen ved UNN Tromsø i Breivika. Foto: Jan Fredrik Frantzen
Offisiell åpning er riktignok ikke før 1. juni i år, da med statsminister Erna Solberg og «grunnlegger» Trond Mohn blant gjestene.

Men allerede denne uken er den kliniske prøvedriften i gang, og går alt etter planen vil det nå bli permanent drift i ukene fremover. I så fall kan pasientene, som kommer fra hele Nord-Norge, vinke farvel til PET-undersøkelser i den midlertidige kontaineren på utsiden av sykehuset.

– Det har gått bra så langt i hvert fall, fastslår radiograf Kent Alexander Johansen, som er blant dem som styrer bruken av den nye PET CT-maskinen.

– Vi kjører gjennom 18 pasienter denne uken, og viser det seg at alt fungerer som det skal fortsetter vi her selv om det gjenstår en del arbeid i senteret. Blant annet må vi enda noen uker til injisere pasientene med de radioaktive legemidlene ved nukleærmedisin inne i det ordinære sykehuset, sier avdelingsleder for PET-senteret, Rune Sundset.

Fullt operativt våren 2019

De spesielle legemidlene som sprøytes inn i pasientene før en PET-undersøkelse, blir enn så lenge flydd fra Oslo til Tromsø for umiddelbar bruk her. Men i løpet av første halvdel neste år vil også egne produksjonslokaler for dette være klar til bruk i kjelleren på det nye PET-senteret i Breivika.

I løpet av kommende høst vil også en PET MR, samt forskningsdelen ved det nye senteret, være operativt.

– PET-senteret vil fremstå topp moderne og være et flaggskip for UNN i oppfølgingen av pasienter fra hele Nord-Norge, i første rekke kreftrammede. Med PET-maskinene får vi gjennomført avansert bildediagnostikk, og kan avdekke kreft i en tidlig fase. Også sykdom i sentralnervesystemet og hjerte/karsykdommer kan avdekkes med PET-undersøkelser, legger Sundset til.

Trygt ivaretatt

Sammen med sine drøyt 40 ansatte ved PET-senteret, ser avdelingslederen frem til en ny tidsepoke med landets nyeste PET-senter snart i full drift. Et senter som altså vil få stor betydning for pasienter fra hele den nordligste landsdelen. Som Leif Oskar Bjørsvik fra Narvik, som var til sin første PET CT-undersøkelse som en av de aller første pasientene denne uken. Han var «strålende» fornøyd med utredningen og oppfølgingen.

– Det gikk veldig fint, og helt uten komplikasjoner.  Bussen fra Narvik gikk jo også helt til døra ved sykehuset her i Tromsø, så det fungerte helt fint. Vel fremme har jeg også følt meg trygg blant dyktig helsepersonell, sier Bjørsvik.

Han synes det er viktig for hele den nordnorske befolkningen at det finnes et tilbud i landsdelen som sikrer avansert bildediagnostikk rettet mot alvorlig sykdom.

– Selvfølgelig. Det gir trygghet og viser at vi blir tatt vare på, legger Narvik-pensjonisten til.

«Lydløst»

Og selve undersøkelsen i den splitter nye PET CT-maskinen, som varte i totalt ca 20 minutter, hadde han bare positive opplevelser med.

– En CT er i hvert fall mye mer stille enn en MR-maskin. Jeg merket ingen ting der jeg lå, og følte meg godt ivaretatt, sier Leif Oskar Bjørsvik.

Mens UNN de siste årene har behandlet 600-700 pasienter årlig i den midlertidige kontaineren utenfor sykehuset, vil kapasiteten øke til mellom 2.500 og 3.000 frem mot 2022. PET-senteret har kostet knapt 550 millioner kroner å bygge og er på drøyt 4.200 kvadratmeter. I tillegg kommer tre kontoretasjer for UNNs administrasjon, stab og ledelse på 3.900 kvadratmeter.

LES OGSÅ: Mohn sponser også operasjonsrobot til den nye A-fløya.

Pingvinavisa Nyhetsbrev

Meld deg på vårt nyhetsbrev og hold deg oppdatert.