De ansatte på øyepoliklinikken ved UNN Tromsø er spent på hvordan den nye innsjekksautomaten vil fungere i det daglige. Fra venstre sekretær Matilde Klaussen, seksjonsleder Tone Tårnes og sekretær Ida Baardsen. Til høyre prosjektleder Eli Larsen. Foto: Per-Christian Johansen

Først ut med automatisk innsjekk og betaling

De ansatte på øyepoliklinikken ved UNN Tromsø er spent på hvordan den nye innsjekksautomaten vil fungere i det daglige. Fra venstre sekretær Matilde Klaussen, seksjonsleder Tone Tårnes og sekretær Ida Baardsen. Til høyre prosjektleder Eli Larsen. Foto: Per-Christian Johansen

Mindre kø og bedre kommunikasjon med pasienten er målet når UNN tar i bruk automatisk innsjekk og betaling. Øyepoliklinikken i Tromsø er først ut - snart følger resten av sykehuset etter.

Du er sikkert vant til det fra flyreiser. Ved ankomst på flyplassen går du bort til en automat, taster inn informasjon på en skjerm, og i løpet av noen få sekunder er du sjekka inn og klar til avgang.

Et tilsvarende system innføres nå ved sykehusene som en del av et regionalt prosjekt i Helse Nord. I stedet for å henvende deg i en skranke når du kommer til poliklinikkene, registrerer du deg på en automat før du setter deg og venter. At pasienten gjør dette selv, gir de ansatte bedre oversikt, logistikken blir enklere og køen foran luka kortere.

Seksjonsleder for medisinsk kontortjeneste Tone Tårnes tester den nye innsjekks- og betalingsautomaten. Eli Larsen er prosjektleder for innføring av automatene på UNN. Foto: Per-Christian Johansen.

– Ankomstregistreringen går kjappere før man skal inn til legen. Og etter timen slipper man å stille seg ved luka for å betale. Da bruker du en av automatene og betaler med bankkort, eller så bruker du lenka du automatisk får tilsendt via sms og betaler før neste dag, forklarer Eli Larsen, prosjektleder for selvinnsjekk og betaling ved UNN.

Øyepoliklinikken først, så Narvik og Harstad

Systemet med innsjekksautomater er allerede tatt i bruk ved Finnmarkssykehuset, der erfaringene er gode. I løpet av de neste ukene vil pasienter ved sykehusene i Narvik og Harstad kunne sjekke inn og betale selv via automatene. Ved UNN i Tromsø tas den nye løsninga i bruk til høsten, med unntak av øyepoliklinikken, som starter opp allerede 29. mai.

LES OGSÅ: Sykehusene i Narvik og Harstad tar i bruk innsjekksautomater

– Vi er spent på hvordan dette vil fungere, og regner med at det vil ta litt tid før pasientene blir vant til det. Men vi kommer til å oppfordre dem til å bruke automatene, forteller seksjonsleder Tone Tårnes for medisinsk kontortjeneste.

Gjennom sommeren vil innsjekksautomaten stå ved luka på øyepoliklinikken. Når systemet innføres på hele UNN i Tromsø vil automaten flyttes til inngangsområdet, der det vil stå flere tilsvarende automater, slik at man sjekker inn umiddelbart når man ankommer sykehuset.

Infoskjermer på venterommene

I tillegg til innsjekks- og betalingsautomater vil det også henges opp informasjonsskjermer på noen av venterommene der ansatte kan legge ut anonymiserte beskjeder til pasientene som venter, for eksempel hvis det blir ekstra ventetid.

– Vi tror dette blir bra både for pasienter og ansatte, og vi kommer til å ha medarbeidere tilgjengelig ved automatene i oppstartsfasen, slik at pasienter som trenger hjelp får det. Og de gamle lukene kommer ikke til å forsvinne, der vil det alltid være hjelp å få, sier Larsen.

Tidspunkt for oppstart av selvinnsjekk og betaling ved Universitetssykehuset Nord-Norge:

  • Øyepoliklinikken UNN Tromsø: 29. mai
  • UNN Narvik, somatiske poliklinikker: 7. juni
  • UNN Harstad, somatiske poliklinikker: 12. juni
  • UNN Tromsø, A-fløya og røntgenavdelinga: 10. september
  • UNN Tromsø, resterende poliklinikker: 24. september

På UNNs nettside unn.no finner du mer informasjon om øyepoliklinikken

Pingvinavisa Nyhetsbrev

Meld deg på vårt nyhetsbrev og hold deg oppdatert.