To kvinner inne på pasientrom kontrollerer sonde

En av de mange oppgavene helsefagarbeider Nora Hansen Mosby (t.v.) har på intensivavdelinga, er å kontrollere ernæringssonder. - Siden hun har medisinkurs, kan hun også gi ferdig tilberedte medikamenter i sonden, sier veileder Kristin Andberg Lorentzen. Foto Hege Iren Hanssen

Første helsefagarbeider fra nord i framtidsretta spesialisering

To kvinner inne på pasientrom kontrollerer sonde
Les mer
En av de mange oppgavene helsefagarbeider Nora Hansen Mosby (t.v.) har på intensivavdelinga, er å kontrollere ernæringssonder. - Siden hun har medisinkurs, kan hun også gi ferdig tilberedte medikamenter i sonden, sier veileder Kristin Andberg Lorentzen. Foto Hege Iren Hanssen

Nora Hansen Mosby (29) er den eneste fra Nord-Norge på ei nyoppretta videreutdanning i intensivpleie for helsefagarbeidere. Med utdanningsstilling på intensivavdelinga ved UNN i Tromsø, får hun være med på nybrottsarbeid.

– Vi har i alle år vært vant til at intensivsykepleierne tar veldig eierskap til pasienten, og at vi gjør alle oppgavene sjøl. Men det er noe av det vi gjør som ikke krever en spesialutdanning i intensivsykepleie for å håndtere. Den funksjonen Nora nå får, skulle vi hatt for lenge siden.

Det sier intensivsykepleier Kristin Andberg Lorentzen mens hun veileder Nora Hansen Mosby i å kontrollere ernæringssonden til en pasient.

Å rekruttere sykepleiere som skal ta seg av noen av de mest kritisk syke pasientene i Nord-Norge har vist seg å være vanskelig. Jobbglidning og oppgavedeling er derfor nøkkelord når intensivavdelinga ved UNN, som eneste i Helse Nord, er med å pilotere den nye videreutdanninga i intensivpleie for helsefagarbeidere ved Fagskolen i Viken.

Portrett Nora
Les mer
Nora Hansen Mosby. Foto: Hege Iren Hanssen

Ny funksjon

– Det har vært veldig, veldig spennende, sier Nora, som startet på den toårige videreutdanninga i august i fjor.

Kort tid etterpå begynte hun i 100 prosent utdanningsstilling på intensivavdelinga, og kunne kombinere samlingsbasert utdanning med praktisk opplæring.

Nora kom fra jobb som helsefagarbeider i Tromsø kommune, og har tidligere vært ansatt ved rehabiliteringsavdelinga i UNN. Da muligheten for videreutdanning dukka opp, var hun klar for nye utfordringer.

– Det virka spennende å kunne bygge på kompetansen, og også få være med å videreutvikle vår rolle som helsefagarbeider. Og så er det ei utrolig spennende pasientgruppe her, sier Nora, som er en av 12 studenter på spesialiseringa.

Nå er hun med å forme sin egen, og forhåpentligvis også andre helsefagarbeideres, arbeidsdag på ei krevende intensivavdeling.

– Nora sin funksjon her hos oss er en helt, helt ny funksjon. Så det er ikke bare hun som skal finne sin rolle her, men vi skal også finne plassen hennes og finne ut hva det er vi skal bruke henne til, sier Kristin, som er en av to veiledere på avdelinga.

Tre personer foran utstyr
Les mer
Seksjonsleder Thomas Dragvold Knutsen på intensivavdelinga sammen med Nora Hansen Mosby (midten) og Kristin Andberg Lorentzen, som er en av to veiledere. Foto: Hege Iren Hanssen.

Ikke alle var positive

– Ønsket vårt er å heve kompetansen til helsefagarbeidere slik at de kan bistå i intensivpleie og -overvåkning i årene framover. Et av tiltakene Helsepersonellkommisjonen foreslo for å få til en bærekraftig helse- og omsorgstjeneste, var oppgavedeling for å avlaste sykepleiere og leger. Og denne videreutdanninga kan bidra til å sikre at vi får tilgang på flere yrkesgrupper med grunnleggende kompetanse til å ivareta pasientene, forklarer avdelingsleder Birgith Nerskogen om hvorfor intensivavdelinga valgte å delta i arbeidet med å utarbeide studieplanen for videreutdanninga.

Oppgavedeling er også i tråd med omstillingsprogrammet «Vi fornyer UNN», og noe intensivavdelinga allerede har god erfaring med i samarbeid med fysioterapeutene i sykehuset.

Men det var likevel ikke bare positiv respons da en helsefagarbeider ble ansatt i avdelinga.

– Det er ikke noe å legge skjul på at noen var litt skeptiske. For vi er vant til at hvis vi serves av noen, så er det en annen sykepleier vi får hjelp fra, forteller Kristin A. Lorentzen.

– Men nå er det en uttalt positiv holdning i avdelinga til å ha fått Nora inn, understreker hun.

To hvitkledde damer på et pasientrom
Les mer
Intensivsykepleier Kristin Andberg Lorentzen (t.v.) avslører at det var en viss skepsis på intensivavdelinga da de skulle få en helsefagarbeider inn sammen med sykepleierne.

Mange oppgaver

Nora Hansen Mosby har fått en egen funksjonsbeskrivelse, og denne har alle på avdelinga blitt gjort kjent med. Samtidig har veilederne brukt de første månedene på å la Nora bli kjent med avdelinga, og omvendt.

– Jeg føler at jeg har blitt møtt veldig fint og godt hele veien, fastslår Nora.

Fagutviklingssykepleierne ved intensivavdelinga har laga en egen kompetanseplan til helsefagarbeider i utdanning, og ifølge veileder Kristin har lista over oppgaver Nora kan overta eller bistå med blitt lang.

– I alle situasjoner som innebærer noe for stell – som vi jo bruker en del tid på – kan hun bidra. Vi mobiliserer for eksempel alle pasientene våre. Noen skal settes opp på sengekanten, noen skal ut og gå, noen bare øve seg på å stå, og i alle de situasjonene kan hun være med. Nora kan blant annet også hjelpe med medisinering som ikke er intravenøst. Og så er det alt av forefallende arbeid, som vi vi er utrolig takknemlig for at noen hjelper til med, sier Kristin.

Personlig egnethet

En del av det å ta utdanning er å ha praksis, og den har Nora nå – på sin egen arbeidsplass.

– Jeg kunne ha valgt å jobbe et annet sted, men siden jeg er så fersk i intensivverden hadde jeg lyst til å bruke praksisen til å bli enda bedre kjent her. Så slipper jeg også enda en ny plass med nye fjes og nye rutiner, sier hun.

– Vi har også vært veldig heldig, for jeg tør påstå at det kreves litt personlig egnethet når man kommer utenfra. Nora er utrolig lærevillig, kjempeengasjert og veldig interessert. Så det har vært veldig lett som veileder å ha henne med, skryter Kristin.

- Alt tyder på at vi er i ferd med å få til ei positiv kulturendring i avdelinga, sier avdelingsleder Birgith Nerskogen.

Framtida for helse-Norge

Både seksjonsleder Thomas Dragvold Knutsen, som er Nora sin nærmeste leder, og veileder Kristin Andberg Lorentzen har stor tro på at ansettelsen de har gjort på intensivavdelinga er noe flere bør vurdere.

– Hvis man ser for seg helse-Norge om noen år, så er vi nok avhengig av flere helsefagarbeidere, også med videreutdanning i intensivpleie, mener Dragvold Knutsen.

Foreløpig vet de ikke om de får flere studenter som Nora til avdelinga, men i så fall er planen klar:

– Da vil jo Nora kunne være veileder for de nye studentene, sier seksjonslederen.

Både han og avdelingsleder Birgith Nerskogen mener at spesialistutdanning for helsefagarbeidere også burde etableres i Nord-Norge for å sikre viktig rekruttering.

– Det er i nord at mangelen på fagfolk vil merkes først framover, sier Nerskogen.

På intensivavdelinga ved UNN i Tromsø er det ikke mange år før de blir «mellombare» når de mange seniorene blant intensivsykepleierne går av med pensjon.

Neste kull helsefagstudenter på videreutdanninga i Viken starter høsten 2026.

 

Nyhetsbrev

Få tilsendt nyhetsbrev for Pingvinavisa første dag i hver måned.