mr narvik pasient hoved 2 web

Roar Adolfsen var den første pasienten som ble undersøkt ved UNN Narvik på Furumoen. Radiograf Silje Hopen bidro til gjennomføring av MR-undersøkelsen. Foto: Per-Christian Johansen

Først til undersøkelse ved ny-sykehuset

mr narvik pasient hoved 2 web
Roar Adolfsen var den første pasienten som ble undersøkt ved UNN Narvik på Furumoen. Radiograf Silje Hopen bidro til gjennomføring av MR-undersøkelsen. Foto: Per-Christian Johansen

Tirsdag morgen kl. 08.30 var han på plass. Roar Adolfsen (52) ble første pasient som fikk teste fasilitetene og det splitter nye røntgenutstyret ved UNN Narvik på Furumoen.

Fortsatt gjenstår et par dager til det nye sykehusbygget offisielt overleveres fra Sykehusbygg til Universitetssykehuset Nord-Norge. Og det er fortsatt knappe tre måneder til hele pasienttilbudet i Narvik samles under samme tak på Furumoen, 20. november.

mr narvik insta web
Disse bidro til den første MR-undersøkelsen ved UNN Narvik, Furumoen. Fra venstre: Sanja Radovinovic (radiolog), Elin Bergersen (radiograf), Silje Hopen (radiograf) og Fredrik Buene (radiograf). Foto: Per-Christian Johansen

Men nå er opplæring og prøvedrift i gang for fullt. Og MS-syke Roar fra Narvik fikk æren av å være førstemann ut. Han gjennomgikk sin årlige MR-kontroll av hodet i den nyinstallerte røntgenmaskinen fra Philips.

Den er 12 år mer moderne enn den maskinen som etter hvert skal forlates i de gamle sykehuslokalene i sentrum.

Ny opplevelse

– Det var jo hyggelig å være den første som ble undersøkt ved det nye sykehuset, sa Roar etter den drøyt 20 minutter lange undersøkelsen.

– Det ble en litt annen MR-opplevelse enn tidligere. Blant annet fikk jeg nå se bilder som beveget seg på en skjerm i maskinen, og da var det lettere å holde seg våken, konkluderte han.

I rundt fire år har byggeprosessen pågått på Furumoen. Nå gjenstår den siste finpussen innvendig før de mellom 600 og 700 medarbeiderne tilknyttet UNN Narvik gradvis kan flytte inn og ta en ny arbeidsplass i bruk.

Ved røntgenseksjonen har de trippet utålmodig rundt og forberedt seg til å ta i bruk nye lokaler, og ikke minst nytt utstyr. Denne uken er det testing og opplæring av MR-maskin, i neste uke venter mammografiundersøkelser, før CT og ordinær røntgen av muskel og skjellet følger på utover høsten.

mr narvik philips web
Ciaran Kenny fra produsenten Philips hjalp radiograf Elin Bergersen med tekniske vurderinger under MR-undersøkelsen. Foto: Per-Christian Johansen

Fra slutten av november vil også ø-hjelp og undersøkelser av inneliggende pasienter foregå permanent i underetasjen på Furumoen.

Innfridde forventingene

– Det er blitt flott, og vi er kjempeglad for å være i gang her nå. Underveis i prosessen har vi fått tatt del i planlegging og utforming av lokalene, sier seksjonsradiograf Elin Bergersen.

Sammen med radiografkollegene Silje Hopen og Fredrik Buene har hun vært først ut med å ta i bruk det nye utstyret. Som en ekstra sikkerhet har Ciaran Kenny fra produsenten Philips vært til stede og delt av sin kunnskap og sine erfaringer.

– Den største forskjellen vil være kvaliteten på bildene, samt redusert undersøkelsestid. Nå kan vi også gjennomføre tilsvarende undersøkelser som i Tromsø, og dermed ha flere felles protokoller i UNN. Kortere tid på hver undersøkelse gjør at vi forhåpentligvis kan ta imot flere pasienter hvert år, sier Bergersen.

– Og så er det KI-generert programvare som vil bidra til å gjøre bildekvaliteten bedre, smetter Ciaran Kenny inn med.

mr narvik pasient web
Roar Adolfsen fikk et positivt førsteinntrykk av det nye sykehuset. Foto: Per-Christian Johansen

Trygghet

For Roar Adolfsen høres redusert undersøkelsestid positivt ut. For enkelte undersøkelser kan det bli snakk om en halvering av tiden.

– Tidligere har jeg hatt undersøkelser på opp mot to timer, sier han.

– Hva synes du om det nye sykehuset?

– Jeg er glad for at vi har et slikt tilbud og kan gjøre denne type undersøkelser her. Det er uvurderlig, og en trygghet med akuttfunksjoner nært. Her skal de også samle flere tjenester, og det kan gjøre det lettere å samarbeide internt. Selve lokalene ser flotte ut, så dette blir nok veldig bra, sier Roar Adolfsen.

Furumoen drone aug. 24 kopi
UNN Narvik på Furumoen ligger idyllisk til ovenfor E6 og Hålogalandsbrua, vegg-i-vegg med det nye helsehuset til Narvik kommune. Foto: Tore Karlsen

Opplæringsfase

Konstituert seksjonsleder ved røntgen, Ann-Kjersti Tennes, gleder seg også over de nye lokalene og det nye utstyret. Selv er hun utdannet radiograf med MR-undersøkelser som primærområde.

– Nå blir det opplæring for personalet i ukene fremover, slik at vi er klare når alle undersøkelser flyttes til Furumoen fra slutten av november. Pasienter som skal undersøkes i opplæringsfasen kontaktes direkte på telefon, mens øvrige fortsatt skal møte ved det gamle sykehuset, sier Tennes.

På en normal dag foretar røntgenseksjonen ved UNN Narvik mellom 80 og 90 undersøkelser. Samarbeidet mellom radiografer og radiologer er nært og godt, og de aller fleste undersøkelsene beskrives eller kontrolleres av de seks faste radiologene i Narvik.

LES FLERE saker om UNN Narvik, Furumoen her!

Pingvinavisa Nyhetsbrev

Meld deg på vårt nyhetsbrev og hold deg oppdatert.