skjervøy ny stasjon ansatte

Det var god stemning blant de ansatte da den nye ambulansestasjonen på Skjervøy ble overtatt sist mandag. Fra venstre: Trond Are Pedersen (seksjonsleder) sammen med ambulansearbeiderne Tor Einar Soleng, Brian Arneng og Kristianne Hansen. Foto: Ragnhild Walthinsen

Fra Lada til Rolls Royce

skjervøy ny stasjon ansatte
Det var god stemning blant de ansatte da den nye ambulansestasjonen på Skjervøy ble overtatt sist mandag. Fra venstre: Trond Are Pedersen (seksjonsleder) sammen med ambulansearbeiderne Tor Einar Soleng, Brian Arneng og Kristianne Hansen. Foto: Ragnhild Walthinsen

Snart kan de ta den i bruk og feire skikkelig. Den nye ambulansestasjonen på Skjervøy er endelig på plass, og det vil komme både ansatte og pasienter til gode.

Sist mandag overtok Universitetssykehuset Nord-Norge sin nyeste ambulansestasjon, som leietaker av bygget på knapt 500 kvadratmeter. Fundamenteringen startet høsten 2022, og i april i fjor startet Målselv eiendom – som både er utbygger og utleier – selve byggingen.

skjervøy ny stasjon soverom
Med soverom på stasjonen er det nå mulighet for ansatte og vikarer å overnatte på stasjonen. Foto: Ragnhild Walthinsen

– Leieperioden er på 10 år – som er standard på slike stasjoner – og med mulighet for ytterligere forlengelse. Dersom UNNs behov er uendret, samt at bygget og plasseringen viser seg å fungere godt til sitt formål, er det høyst sannsynlig å forlenge avtalen, sier rådgiver ved UNNs eiendomsavdeling, Ragnhild B. Walthinsen.

Topp standard

Den nye stasjonen ivaretar alle krav fra Arbeidstilsynet. Den inneholder tre soverom med eget bad, romslig kjøkken og stue, treningsrom, separate garderober for kvinner/menn, garasje, vaskehall, møterom og kontor.

Beliggenheten er også optimal, med utsikt over Skjervøy og samlokalisert med både sykehjem og legevakt.

I løpet av februar håper Trond Are Pedersen, leder for seksjon 1 i ambulanseavdelingen ved UNN (Kvænangen, Nordreisa, Skjervøy og Kåfjord), at stasjonen er helt klar til bruk.

– For de ansatte blir det en helt ny tilværelse, etter å ha driftet under kummerlige forhold de siste årene. Fortsatt mangler vi nettforbindelse, så foreløpig benyttes kun overnattingsmulighetene ved nystasjonen, sier Pedersen.

skjervøy ny stasjon utvendig
Slik ser stasjonen ut fra utsiden. Foto: Ragnhild Walthinsen

Kortere utrykningstid

Tidligere har de ansatte hatt hjemmevakter og gått i en krevende turnus. Vikarer har overnattet på hotell grunnet støy fra nærliggende kommunale driftsetater ved den gamle stasjonen. Der var det heller ikke separate garderober for menn og kvinner.

Når den nye stasjonen blir tatt i full bruk innføres det tilstedevakter, ny turnus og det er altså mulig for å overnatte der. Bemanningen på Skjervøy ble allerede i desember økt fra fem til åtte ansatte, og i sum utgjør dette en stor fordel med tanke på samhold, fagutveksling, utrykningstid, debriefing og ferieavvikling.

– Det blir nok en liten omstilling for de ansatte i starten. Men den nye stasjonen gir oss mulighet til å drifte annerledes, som også vil påvirke pasientsikkerheten positivt, forklarer seksjonslederen.

skjervøy ny stasjon utsikt
Det er ingen ting å si på utsikten fra den nye stasjonen, som ligger på en høyde med utsikt over Skjervøy. Foto: Ragnhild Walthinsen

Lærlingetilbud

I 2023 utførte ambulansebilen på Skjervøy 461 oppdrag og kjørte i snitt 64 kilometer pr. oppdrag.

De ansatte håndterer også oppdrag på øyene i nærområdet, der en «samfunnsbåt» benyttes for å komme fram. I snitt har de to oppdrag i måneden der de reiser med båt til pasienter, i all slags vær og vind.

– Med ny stasjon vil vi også ha mulighet til å ta inn en lærling, og det har vi meldt interesse for til neste opptak, sier Pedersen.

Ambulansearbeider Kristianne Hansen på Skjervøy har underveis i byggeprosessen hatt tett kontakt med utbyggeren og stått for valg av inventar, interiør og farger i nybygget – samt innspill til øvrige tilpasninger.

Tilstedte på overtakelsen tidligere denne uka var utbygger og utleier Målselv Eiendom, ansatte ved stasjonen, samt representanter fra Drifts- og eiendomssenteret ved UNN: Thomas W. Knutsen (konsulent eiendomsavdelingen), Ragnhild B. Walthinsen (rådgiver eiendomsavdelingen) og prosjektleder Birgitte Ryvoll (prosjekt- og utbyggingsavdelingen).

Seksjon 1 i ambulanseavdelingen ved UNN utgjør totalt seks ambulanser (fem døgnbiler og én dagbil) og 39 ansatte fordelt på stasjonene i Kvænangen, Nordreisa, på Skjervøy og i Kåfjord. 

Pingvinavisa Nyhetsbrev

Meld deg på vårt nyhetsbrev og hold deg oppdatert.