Fra «speiderleir» til paradis

De har ventet i flere år. Denne uken har endelig de første ansatte, pasienter og pårørende inntatt den nye A-fløya ved UNN Tromsø. - Dette er flott. Vi har jo nesten vært i en speiderleir tidligere, sier intensivsykepleier og verneombud Geir Joensen.

Den første pasienten er på plass i den nye A-fløya tidligere denne uken. De ansatte sørget for en trygg og kontrollert overflytting fra den gamle intensiven i B-fløya. Foto: Per-Christian Johansen
Her forlater den første pasienten den gamle intensiven i B-fløya ved UNN Tromsø i Breivika, og flyttes over til langt mer verdige forhold i den nye A-fløya. Foto: Per-Christian Johansen
Mandag formiddag var tiden inne. Da ble de første pasientene trillet fra slitte og trange omgivelser i B-fløya og inn i den flunke nye A-fløya.

Først ut var intensivpasientene. Tilkoblet livsnødvendig utstyr, og ledsaget av kyndig personell, ble de transport i kontrollerte former til sitt nye behandlingssted i sykehuset. Deretter sto sengeposten på fysikalsk- og rehabiliteringsmedisinsk avdeling for tur.

– Denne dagen har vi ventet på lenge, sier flyttekoordinator Astrid Dalum ved intensivseksjonen.

Langvarige forberedelser

Nå blir det slått sammen med intermediærseksjonen og medisinsk intensiv og hjerteoppvåkning (MIHO) til det som skal hete intensivmedisinsk avdeling på plan 9 i A-fløya.

– Forberedelsene til innflyttingen har pågått i ett år, så nå det blir godt å komme på plass. For oss på intensiven betyr dette en stor endring i arbeidshverdagen. Vi har vært i trange lokaler med utfordrende arbeidsforhold, der det også har vært lite tilfredsstillende for pasienter og pårørende, sier Astrid Dalum.

LES OGSÅ: Trond Mohn sponser ny operasjonsrobot til A-fløya.

Også intensivsykepleier og verneombud Geir Joensen gleder seg.

– Det blir herlig å flytte hit. Vi har lenge jobbet under trange omstendigheter, og nesten vært på en speiderleir der vi kryper under forheng og måtte hatt slangemenneskeegenskaper for å komme inn. Så dette gleder vi oss veldig til, sier Joensen.

Ved fysikalsk- og rehabiliteringsmedisinsk avdeling på A8, som også inkluderer en helt ny poliklinikk, blir også forholdene mye mer tilrettelagt.

– Det blir en helt ny tilværelse for våre pasienter. Her disponerer vi i første omgang 14 senger, primært på ensengsrom, forteller flyttekoordinator Jostein Bentzen og seksjonsleder Christoph Schäfer.

Fortløpende innflytting

Når statsminister Erna Solberg kommer for å foreta den offisielle åpningen av hele A-fløya 1. juni, skal begge avdelingene være godt i gang i nye lokaler. Også laboratoriemedisin (A10) og blodprøvetakingen (A6) flytter inn denne måneden, mens de felles poliklinikkene (A6) og den nye dagkirurgen (A7) innvies etter sommerferien.

– Nå får vi en stor fin fløy med stort sett bare ensengsrom. Det vil gi pasientene mer ro rundt behandlingen, og mer verdige forhold i forbindelse med besøk fra pårørende. De pårørende får også skjermede venterom i tilknytning til avdelingen, slik at de slipper å sitte i en korridor. De kan også stå i direkte telefonisk kontakt med sykepleierne på de ulike rommene, forklarer Astrid Dalum om nye intensivmedisinsk avdeling.

På fysikalsk- og rehabiliteringsmedisinsk avdeling var det mange smil og offisiell snorklipping i forbindelse med innflyttingen mandag denne uken. Foto: Guri Albrigtsen
Totalt disponerer de 30 senger. Men for øyeblikket er det ikke bemanning nok til å betjene alle.

– Vi vil drifte med rundt 24 senger totalt i starten, sier Astrid Dalum.

LES OGSÅ: Derfor ønsker de flere intensivsykepleiere.

Intensiven får nå også tilgang til hele fem isolater, mot ett tidligere.

Nye fordeler for pasientene

På fysikalsk- og rehabiliteringsmedisinsk avdeling ser de også mange fordeler med de nye omgivelsene.

– Blant annet har vi fått plass til et eget treningsrom for pasientene, noe som er et viktig bidrag i rehabiliteringsfasen. Vi får også innredet et virtuelt rom som kommer de yngste ekstra til gode, sier Christoph Schäfer.

Se flere bilder fra den nye A-fløya på UNN her (Facebook januar 2018).

Pingvinavisa Nyhetsbrev

Meld deg på vårt nyhetsbrev og hold deg oppdatert.