Brukerutvalget NUN (12)

Deler av UNN sitt Brukerutvalg fikk nylig omvisning ved Nye UNN Narvik. De lot seg imponere over mye. Fra venstre: Thomas Engelskjøn, Ulf Bergstrøm, Ingolf Kvandahl, Gudmund Johansen, Nina Nedrejord og Nina Jensen. Foto: Rune Stoltz Bertinussen, Krysspress

Fremstår som et mønsterbruk

Brukerutvalget NUN (12)
Deler av UNN sitt Brukerutvalg fikk nylig omvisning ved Nye UNN Narvik. De lot seg imponere over mye. Fra venstre: Thomas Engelskjøn, Ulf Bergstrøm, Ingolf Kvandahl, Gudmund Johansen, Nina Nedrejord og Nina Jensen. Foto: Rune Stoltz Bertinussen, Krysspress

Mange har allerede rukket å delta på befaring på Nye UNN Narvik, men knapt noen er mer spent enn de som representerer pasienter og brukere. – Det virker som de har tenkt på absolutt alt her, oppsummerer Gudmund Johansen.

Brukerutvalget NUN (14)
Utstyr begynner å komme på plass i det nye sykehuset, som her ved fødeavdelinga. Anne Grete Svaberg (til høyre) presenterer det nye sykehuset på en rutinert måte. Foto: Rune Stoltz Bertinussen, Krysspress

Driftsleder Vibeke Haukland og Anne Grete Svaberg ledet Brukerutvalget ved UNN på en detaljert ferd gjennom det nesten ferdige sykehuset. Det gjorde de på en måte som fremsto som om dette var noe de har skaffet seg rutine på.

Likevel kom det muligens overraskende på Haukland da utvalgsmedlemmene etter gjennomgangen ble utfordret på hva som hadde gjort sterkest inntrykk.

Brukerutvalget NUN Dyrstad
– Den mest gledelige overraskelsen var å se at det er lagt til rette for likepersonarbeid og utveksling av erfaringer mellom pasienter, sa Lisbeth Dyrstad i forbindelse med Brukerutvalgets møte ved UNN Narvik nylig. Foto: Rune Stoltz Bertinussen, Krysspress

Anerkjenner erfaringsarbeidet

– For meg var den gledeligste overraskelsen å se at det er planlagt et eget kontor og møterom til bruk for pasientorganisasjonene, og at disse funksjonene har fått en sentral plassering – nær inngangspartiet, erklærer Lisbeth Dyrstad.

– Likepersonsarbeidet er ofte undervurdert, men for pasienter som befinner seg i en kritisk tilstand er det utrolig viktig å ha noen å snakke med – som ofte kan dele erfaringer og skape trygghet. Dette arbeidet ble kraftig svekket da besøkstjenesten ble innstilt i forbindelse med korona og tiltak for smittevern, men etableringen av dette kontoret viser at dette sykehuset anerkjenner viktigheten av denne dialogen – og utveksling av erfaringer, sier hun.

Ulf Bergstrøm slutter seg til det Lisbeth Dyrstad sier.

– Jeg snakker jo av egen erfaring. Jeg har vært igjennom flere former for kreftbehandling, men særlig husker jeg jo den første gangen som dramatisk. Behovet for å ha noen å prate med var veldig stort, men jeg ville jo ikke plage legene med «dumme spørsmål», og jeg ville absolutt ikke dele alle bekymringene mine med familien min. Heldigvis fikk jeg et fast menneske jeg kunne forholde meg til, og snakke med både før og etter behandlingene, forteller han.

LES MER om Brukerutvalgets oppgaver og rolle på unn.no

Brukerutvalget omvisning haukland
Driftsleder Vibeke Haukland er allerede stolt av det hun kan vise frem, og veldig spent på mottakelsen av det nye sykehuset etter at det åpner. Foto: Rune Stoltz Bertinussen, Krysspress

Imponerende helhet

– Så i et sykehus som kommer til å koste mer enn to milliarder kroner å bygge, er det et enkelt møterom som gjør sterkest inntrykk?

– Nei, det blir feil å si, insisterer Ulf Bergstrøm.

– Det viktigste inntrykket som sitter igjen etter omvisningen, er helhetstenkningen, og den er imponerende. Det virker som om man tenker menneske, og ikke pasient. Denne respekten synes jeg er gjennomgående, og likepersonsarbeidet er en del av dette, inkluderingen av de pårørende og detaljer som at man har senket vinduene, slik at også sengeliggende pasienter har mulighet til utsikt, forteller han.

Nina Jensen er særlig imponert over de planlagte løsningene for rus og psykiatri.

– Jeg tror ikke jeg har sett noe bedre noe annet sted! Løsningene i seg selv er veldig godt gjennomtenkte, og jeg er imponert over hvordan rus og psykiatri er integrert og samlokalisert med somatikken. Dette er fornuftig, men det er likevel vanskelig å få til. Jeg er jo fortsatt ikke tilhenger av å flytte Åsgård til Breivika, sier hun, som et eksempel på at også beliggenheten på Furumoen – med nærhet til naturen og utformingen av utearealene – er en del av den helheten som gjør at Nye UNN Narvik fremstår så imponerende.

NUN
Byggingen av Nye UNN Narvik har gått på skinner så langt. Sykehuset er lokalisert på Furumoen, like ovenfor skinnesporene til Ofotbanen. Foto: Rune Stoltz Bertinussen, Krysspress

Arbeidslyst!

Underveis i omvisningen kom Nina Nedrejord med flere kommentarer og spørsmål som kunne tyde på at hun var kritisk. Det var i så fall en feilkonklusjon.

– Jeg sitter i dag i Brukerutvalget for UNN, men har jobbet i mange, mange år i helsevesenet. Det jeg selv tenkte da jeg ble vist rundt på Furumoen, er at dette er et sykehus der jeg kunne tenke meg å jobbe!

– Dette er kanskje en konklusjon som «gjør dagen» for en driftsleder?

– Absolutt! Rekruttering vil bli en stadig større utfordring for hele helsevesenet. Men hvis UNN Narvik blir attraktivt for kompetente fagfolk, så er ingenting bedre for både pasienter og pårørende, sier Vibeke Haukland.

LES FLERE SAKER om det nye sykehuset i Narvik her.

Pingvinavisa Nyhetsbrev

Meld deg på vårt nyhetsbrev og hold deg oppdatert.