PET markering Mohn gave

En begeistret gjeng ved PET-senteret UNN Tromsø deltok på ei intern markering av ny Mohn-gave sist fredag. Foto: Privat

Glede over ny Mohn-gave

PET markering Mohn gave
En begeistret gjeng ved PET-senteret UNN Tromsø deltok på ei intern markering av ny Mohn-gave sist fredag. Foto: Privat

Mot slutten av året kan pasienter tilbys et nytt og bedre skanningstilbud ved PET-senteret UNN Tromsø. Da vil en ny helkropps PET/CT være på plass, takket være Trond Mohn. Fredag samlet avdelingsleder Rune Sundset medarbeiderne til ei intern feiring.

På styremøte 24. mars ble det besluttet at UNN ønsker å ta imot nok en gave fra den gavmilde Bergens-milliardæren Trond Mohn. Prislapp for den nye vidundermaskinen er ca. 100 millioner kroner, inkludert kursing, opplæring, ombygging og installering av den nye maskinen.

Les styresaken her.

Sist uke fulgte styret i Helse Nord opp med å godkjenne gavemottaket. Det måtte markeres blant medarbeiderne ved PET-senteret før helga.

Sundset Mohn
Avdelingsleder Rune Sundset (til venstre) har ved flere tidligere anledninger markert gaver fra Trond Mohn. Her fra åpningen av PET-senteret i 2018. Foto: Rune Stoltz Bertinussen, Krysspress

– Det finnes bare tre slike skannere i Norden, to i Danmark og en i Finland. At Trond Mohn velger å gi oss denne er en tillitserklæring til det gode fagmiljøet vi har skapt ved PET-senteret i Tromsø. Nå skal vi vise at vi er tillitten verdig, sier avdelingsleder Rune Sundset.

Over 300 millioner

Trond Mohn har vært en sterk bidragsyter for realisering av PET-senteret i Tromsø, som har det regionale ansvaret for PET-diagnostikk i Helse Nord. Totalt er det anslått at tidligere gaver har en samlet verdi på 300 millioner kroner, som også har bidratt til gjennomføring av store forskningsprosjekter.

Ifølge styrepapirene har en helkropps PET/CT større detektorbredde som vil gi mange fordeler:

  • Økt bildekvalitet hvor mindre kreftlesjoner/kreftspredninger kan oppdages.
  • Redusert skannertid.
  • Redusert bruk av anestesi for barn samt pasienter som plages med klaustrofobi.
  • Færre bevegelsesartefakter.
  • Redusert strålebelastning som er spesielt nyttig for barn med gjentatte undersøkelser og for pasienter som er strålesensitive.
  • Flere pasienter kan undersøkes, som vil redusere ventetid for pasienter i kreftpakkeforløp. Et forsiktig anslag tilsier en økning på 200 PET-pasienter pr. måned.

Forskningsmuligheter

– Med helkroppsskanner vil vi kunne se opptak av PET-tracer i alle organer samtidig, og vi kan lettere identifisere patologisk opptak mot normalt opptak sammenlignet med de andre PET-skannerne vi har. Skannertiden kan reduseres fra 20 til to minutter, og vi kan gi såpass lav radioaktiv dose at det er etisk forsvarlig å bidra i befolkningsstudier som for eksempel Tromsøundersøkelsen, sier Rune Sundset.

Et betydelig forskningspotensial vil også gjøre UNN attraktiv for deltagelse i multisenterstudier hvor PET benyttes.

Med alle vedtak i boks, kan det nå startes arealtilpasning ved PET-senteret i Breivika. Beregnet installering av den nye skanneren vil skje i desember 2024.

Pingvinavisa Nyhetsbrev

Meld deg på vårt nyhetsbrev og hold deg oppdatert.