– En gledens dag for pasienter og pårørende i psykisk helse

Alle hyllet det nye tilbudet om medikamentfritt behandlingstilbud ved UNN Åsgård. Nå venter de spent på effekten.

Seksjonsleder Merete Astrup i samtale med helseminister Bent Høie inne på et av pasientrommene for den nye medikamentfrie behandlingsenheten ved UNN Åsgård. Foto: Per-Christian Johansen
Helseminister Bent Høie foretar den offisielle åpningen av det nye tilbudet ved UNN Åsgård. Til høyre en av to erfaringskonsulenter ved den nye enheten, Stian Omar. Foto: Per-Christian Johansen
Tirsdag kunne Helse- og omsorgsminister Bent Høie offisielt åpne den nye behandlingsenheten. Det gledet alle fremmøtte, som uttrykte begeistring og forventninger.

– Dette er en gledens dag for alle oss som har kjempet for dette i lang tid. Bent Høie har omsider klart å iverksette det tidligere helseministere ikke har fått til. At det skjer først i nord, er et godt tegn. Det er her vi finner de mest engasjerte menneskene i landet. Jeg har selv personlige erfaring med å lykkes uten bruk av medisiner, og tror dette også vil bidra til å få ned tvang i psykiatrien, fastslo Jan Magne Sørensen i Fellesaksjonen for medisinfrie behandlingstilbud.

Involvering av pasienten

Helseministeren har også forventninger til det nye tilbudet.

– Dette bidrar til å gjøre pasientens helsetjeneste enda bedre gjennom å innfri pasientenes behov. Nå kan de bli tatt med som eksperter på egen helse, og bestemme hvilken behandling de ønsker. Jeg tror det vil være lettere å leve med en sykdom når man som pasient blir hørt. At Helse Nord er blant de første med dette tilbudet viser at det er et stort engasjement for dette tilbudet hos dere, sa Bent Høie.

Styreleder ved Universitetssykehuset Nord-Norge, Jorhill Andreassen, gledet seg også på vegne av pasientene. Hun roste også klinikkledelsen ved Psykisk helse- og rusklinikken i UNN.

– Dette er en merkedag for oss i UNN. Og jeg tror tilbudet er i de beste hender under Magnus Hald (klinikksjef red. anm.) og hans medarbeidere. Det er spennende at vi tør å være først ut med det siste, og jeg gleder meg på pasientenes vegne, sa Andreassen.

Håp og glede

Stian Omar er en av to erfaringskonsulenter blant de ansatte ved den nye behandlingsenheten. Han er stolt over at tilbudet nå er på plass.

– Det er inspirerende å få jobbe på en plass med så mange dedikerte medarbeidere. Dette tilbudet bør gi glede og håp for pasienter og pårørende, samt skape stolthet blant oss ansatte, sa Stian Omar.

Les mer om det nye behandlingstilbudet i Psykisk helse- og rusklinikken på unn.no.

Pingvinavisa Nyhetsbrev

Meld deg på vårt nyhetsbrev og hold deg oppdatert.