Elisabeth Elverum (fra venstre), Ann-Helen Christensen, Anja Vatland og Ingunn Voll er fire av sykepleierne ved Dagkirurgen som nå er lei av å vente på pengene som arbeidsgiver skylder dem. Foto: Rune Stoltz Bertinussen

Har ventet over et år på etterbetaling

Elisabeth Elverum (fra venstre), Ann-Helen Christensen, Anja Vatland og Ingunn Voll er fire av sykepleierne ved Dagkirurgen som nå er lei av å vente på pengene som arbeidsgiver skylder dem. Foto: Rune Stoltz Bertinussen

Gjentatte purringer har ikke nyttet. Sykepleierne ved Dagkirurgen vet ikke hva de må gjøre for å få utbetalt kveldstillegget de har krav på. For hver av dem er det snakk om en totalsum på rundt 15.000 kroner.

– Vi har sett flere eksempler på at når de ansatte skylder UNN penger, for eksempel i forbindelse med parkeringssaken i fjor, så trekkes de ansatte i lønn umiddelbart. Men når UNN er skyldig de ansatte penger, så får vi til svar ut utbetalingen ikke er prioritert, sier sykepleier Ann-Helen Christensen.

Hun har støtte fra samtlige kolleger som er rammet. De har også fått egen leder til å henvende seg til HR-avdelingen for å få fortgang i saken, uten resultat.

Grense for tålmodighet

Svarene de har fått er etter hvert mange og varierte. De til sammen åtte sykepleierne det gjelder har alle ringt og sendt e-post til lønningskontoret uten at noe skjer. Nå er de kraftig lei av å vente. Flere ganger mener de å ha fått løfte om at ting skal ordne seg, men pengene uteblir.

– Den ene siden er prinsipiell, at vi ikke skal få den kompensasjonen vi har krav på for å jobbe ettermiddag og kveld. Den andre siden er rent praktisk. Når du vet at det er en slump penger på vei inn, planlegger du jo økonomien din ut fra det. Men så kommer ikke pengene, sier Anja Vatland.

De ansatte ønsker ikke å henge ut noen, men mener det er på høy tid at saken ryddes opp i.

– Det finnes grenser for tålmodighet, bemerker de.

Sentral sak

Saken bunner i en sentral uenighet mellom Norsk Sykepleierforbund og arbeidsgiverne om hvem som skulle defineres som dagarbeidere og hvem som skulle defineres som turnusarbeidere. I 2013 ble sykepleierne ved Dagkirurgen definert som dagarbeidere av UNN, og mistet umiddelbart kveldstillegget som er på rundt 70 kroner timen. De fikk isteden utbetalt dagtillegg for kveld, på 21 kroner timen.

Dette protesterte NSF kraftig på i og med at Dagkirurgen har kveldsåpent mandag-fredag hver eneste uke. De krevde at de ansatte som jobbet på ettermiddag og kveld skulle få kompensasjon for det. I sum dreier det seg om cirka 1.000 kroner ekstra i måneden for sykepleierne på Dagkirurgen som går kveldsvakter.

Konflikten har altså pågått i flere år, men i fjor kom partene til enighet. NSF vant fram og arbeidsgiverne ble pålagt å betale ut vakttillegget de hadde holdt tilbake i perioden 2013-2015.

– I sommer fikk vi etterbetalt det UNN var skyldig oss siden i fjor høst, men det er i tillegg altså 15 måneder vi ennå ikke har fått etterbetalt, forklarer Vatland.

Nærmer seg løsning

Foretakstillitsvalgt for sykepleierne, Mai Britt Martinsen, synes det er merkelig at etterutbetalingen skal ta så lang tid for Dagkirurgens ansatte.

– NSF mener at disse pengene burde vært utbetalt for lenge siden, sier Martinsen.

Nå kan det imidlertid se ut til å gå mot en løsning. HR-avdelingen ved UNN håper at pengene vil bli utbetalt på desemberlønninga. Mer om dette, og årsaken til forsinkelsen, kan du lese her.

Pingvinavisa Nyhetsbrev

Meld deg på vårt nyhetsbrev og hold deg oppdatert.