pet

Kassen med historisk innhold som skal bevare historien til PET-senteret støypes ned av "gudfar" Trond Mohn, og til stor glede for utbyggingssjef Tor-Arne Hanssen , UNN-direktør Tor Ingebrigtsen og styreleder Jorhill Andreassen i bakgrunnen. Foto: Per-Christian Johansen

Helstøpt Mohn-signatur

pet
Kassen med historisk innhold som skal bevare historien til PET-senteret støypes ned av "gudfar" Trond Mohn, og til stor glede for utbyggingssjef Tor-Arne Hanssen , UNN-direktør Tor Ingebrigtsen og styreleder Jorhill Andreassen i bakgrunnen. Foto: Per-Christian Johansen

Med sitt bidrag på flere ti-talls millioner kroner skulle det bare mangle at ikke Trond Mohn fikk æren av å støpe ned grunnsteinen til det nye regionale PET-senteret for avansert diagnostikk.

Med stødig hånd sørget Trond Mohn for å klargjøre støypingen av grunnsteinen til det nye PET-senteret ved UNN Breivika. Foto: Per-Christian Johansen
Den styrtrike bergenseren benyttet 1. april til å sette sitt personlige stempel på det nye bygget som er under oppføring ved UNN Breivika. Mohn fikk æren av å legge ned grunnsteinen, blant annet med fru Bodil Friele med i følget.

I kassen som skulle støypes ned i grunnsteinen for det nye PET-senteret, sørget utbyggingssjef Tor-Arne Hanssen ved UNN for synlige bevis på Mohns bidrag til bygget. Blant annet avisoppslag og en karikaturtegning av Mohn, som bragte frem brede smil blant øvrige gjester.

– Jeg håper senteret vil komme til nytte for mange nordlendinger i fremtiden. Her skal det videreutvikles et godt fagmiljø, som jeg håper vil vise at alt nytter og at alt er mulig å få til, forklarte hovedpersonen selv.

LES OGSÅ: Derfor bevilget Trond Mohn penger til PET-senteret

Avansert kreftdiagnostikk

PET-senteret, som er under oppføring i regi av Consto, skal stå ferdig i 2017. Da vil pasienter i hele Helse Nord få et moderne PET-senter for avansert diagnostikk av kreft. Senteret vil ha verdens beste utstyr til å ta bilder og diagnostisere kreftsvulster, hjertekarsykdom og demens.

Byggingen omfatter arealer og utstyr for diagnose og fremstilling av radioaktive legemidler til bruk i diagnostisering av kreft. Det vil også benyttes til forskning og gi ny diagnostisk kompetanse gjennom fagmiljøene ved UNN.

– Dette er nok en gledens dag, ikke bare for UNN men for en hel landsdel. PET-senteret er en milepæl, som mange pasienter vil nyte godt av. Og vi har mye å takke Trond Mohn for, sier styreleder Jorhill Andreassen ved UNN.

Stor verdi

Både UiT, Norges arktiske universitet og Helse Nord sto i rekken av gjester som ser stor verdi i det nye senteret. UiT gjennom sitt utdanningstilbud og sin forskning, mens Helse Nord har gitt UNN oppgaven med å drive og utvikle det regionale diagnostikksenteret på vegne av en hel landsdel.

pet-senter
Utbyggingssjef Tor-Arne Hanssen viste frem innholdet som skulle støypes inn i grunnsteinen, blant annet en karikaturtegning av Trond Mohn. Foto: Per-Christian Johansen

– I år 2020 beregner vi at rundt 3.000 pasienter vil kunne benytte seg av det nye PET-senteret. Da kan de få dette tilbudet i Tromsø, og ikke i Oslo eksempelvis, sier Rune Sundset, kvalitets- og forskningsdirektør i Helse Nord.

Gleder seg

Trond Mohn ser også frem til at senteret skal stå ferdig og er klar til bruk til glede for mange i den nordnorske befolkningen.

– Det fortjener dere. Senteret vil trolig bidra positivt for mange kreftpasienter. Kreft er en sykdom i vekst, og som rammer mange. Da er det viktig med et godt medisinsk tilbud, som blant annet et PET-senter kan bidra til, beskriver Mohn.

– Det hadde ikke vært mulig å komme i gang med PET-senteret på nåværende tidspunkt uten støtten fra Trond Mohn, oppsummer UNN-direktør Tor Ingebrigtsen.

Pingvinavisa Nyhetsbrev

Meld deg på vårt nyhetsbrev og hold deg oppdatert.