barsel

Jordmor Meta Brand veier lille Tobias i hotellrommet, på en medbrakt vekt. Medisinstudent Line Storm følger med i bakgrunnen. Foto: Rune Stoltz Bertinussen

Her veies Tobias (halvannet døgn) – som gjest på Pingvinhotellet

barsel
Jordmor Meta Brand veier lille Tobias i hotellrommet, på en medbrakt vekt. Medisinstudent Line Storm følger med i bakgrunnen. Foto: Rune Stoltz Bertinussen

Barnelegene gjør nå barselvisitten på det nye Pingvinhotellet UNN Tromsø, slik at mor og barn slipper å møte opp og vente på barselavdelingen når den lille skal få sin helsesjekk før hjemreisen.

– God dag, Tobias!

Barnelege Vegar-Stian Skoglund hilser blidt på den vesle gutten som krøller seg som en liten ball på stellebordet. Babyen er bare halvannet døgn gammel, og var godt i gang med en liten lur, ellers takk. Det å bli klemt og snudd og pirket på var ikke akkurat det han hadde bestilt.

Mamma Stine Hansen fra Vollan i Balsfjord betrakter smilende sitt tredje barn. Hun er svært tilfreds med oppholdet i foreldre/barn-fløya i 7. etasje på det nye pasienthotellet i Breivika.

Ro i situasjonen

– Rommene er store, her er jo til og med dobbeltseng, og det er rolig og fredelig, sier hun.

Barnelegen gjør visitten på hotellbadet, hvor det er en stor benk som egner seg godt for både stell og undersøkelser. Ved at legen kommer hit istedenfor at den nyfødte må inn på barselavdelingen, skapes en veldig trygghet og ro i hele situasjonen. Hverken baby eller foreldre blir stresset.

Tobias bekrefter alt dette. Selv om han til slutt ser seg nødt til å komme med noen fornærmede små tilløp til skrikelyder, bryr han seg ikke nevneverdig om å bli legeundersøkt.

Mamma Stine har nå fått prøve samtlige barseltilbud ved UNN. Som førstegangsfødende fikk hun og storesøster bo på barselavdelingen. Da storebror kom var de begge innlagt på det gamle pasienthotellet, mens Tobias altså har bodd sine første timer i livet i Tromsøs aller høyeste bygning.

– Ingen tvil om at dette har vært mest behagelig, sier mammaen.

Ved siden av den store, gode senga, har hvert av barselrommene en egen lenestol spesielt beregnet for amming.

LES OGSÅ: Pasienten i fokus på Pingvinhotellet

Prakteksemplar

Doktor Skoglund foretar en klinisk screening av den lille, og bekrefter at alt er normalt. Etter litt jobbing får han endelig lov til å se på øynene til gutten. Tobias veide 3.775 gram da han ble født. Når han nå legges på vekta har han mistet noen få gram av fødselsvekten, akkurat som normalt. Men han er godt i gang med spisingen, og suger sultent på mammas lillefinger mens han blir undersøkt.

– Et lite prakteksemplar, skryter jordmor Meta Brand, som har med seg alt av utstyr som trengs for legeundersøkelsen inn på hotellrommet.

– Det har vært et meget sterkt ønske fra Barsel om at barnelegene kan ta barselvisitt på pasienthotellet, slik at ikke mødrene må dra ned på barselavdelingen og sitte å vente i gangen der. Dette er blant annet også viktig for å få mer ro rundt barselavdelingen, der det ofte er mye trafikk, forklarer seksjonsoverlege Claus Klingenberg.

– Vi har derfor blitt enige om et prøveprosjekt der barnelegevisitten foregår oppe på hotellet for de barna som ligger der.

Familievennlig

Den nye ordningen startet den 1. september, og barselvisitten på hotellet starter kl. 11.15 hver dag. Etter at legen er ferdig på barselhotellet fortsetter visitten på barselavdelingen. De små som ligger der, undersøkes som vanlig på barselavdelingens undersøkelsesrom.

– Det er litt mer tungvint med to lokaliseringer for barselvisitten, men det oppveies av at vi mener dette blir et bedre og mer familievennlig tiltak, sier Klingenberg.

Pingvinavisa Nyhetsbrev

Meld deg på vårt nyhetsbrev og hold deg oppdatert.