Hilser immunterapi for lungekreftpasienter velkommen

- Vi har pasienter som bare venter på å få komme i gang. Dette kan bidra til livsforlengelse på opptil år for enkelte, sier avdelingsleder Ulf Aasebø ved lungemedisinsk avdeling på UNN.

Mandag denne uken vedtok Beslutningsforum å gjøre legemiddelet pembrolizumab (Keytruda) tilgjengelig for norske sykehus. Det meget kostbare legemiddelet brukes til immunterapi for flere kreftformer, og har nå også vist seg å ha god effekt på pasienter med lungekreft.

aasebø
Avdelingsleder Ulf Aasebø ved lungemedisinsk avdeling er glad for det nye behandlingstilbudet som nå kan bli gitt til lungekreftpasienter. Foto: Per-Christian Johansen
Så langt har legemiddelet nivolumab vært tilgjengelig på private sykehus i Norge, der pasienter har betalt fra egen lomme. Prisen har tidligere vært anslått til i overkant av én million kroner i året pr. pasient. Pembrolizumab er et annet monokonalt antistoff som nå er godkjent for bruk i sykehus etter langvarige prisforhandlinger.Viktig avgjørelse

60 pasienter årlig

UNN-overlege Ulf Aasebø mener avgjørelsen i Beslutningsforum er den største behandlingsmessige nyvinningen for lungekreftpasienter de senere år. Det betyr at pembrolizumab vil bli gitt som immunterapi for pasienter som aldri vil bli friske (andrelinjebehandling for PD-L1 positive pasienter).

– Vi har ventet en god stund nå, så vedtaket er svært etterlengtet. Ved UNN tror jeg det vil være et sted rundt 60 lungekreftpasienter i året som kan være aktuelle for denne behandlingen. Og vi har pasienter som har gjennomgått cellegiftbehandling i første linje, og som nå venter på å komme i gang med immunterapi, sier Aasebø.

For lungekreftpasienter vil den livsforlengende behandlingen være et lyspunkt i en ellers tøff tid.

– Pasientene vil naturligvis respondere ulikt. For noen kan det være snakk om et par måneders ekstra levetid. For andre opptil år, legger Ulf Aasebø til.

Omprioritering

Så langt er det ikke klart hvor mye det nye behandlingstilbudet vil koste sykehusene.

– Vi er glade for å kunne tilby enda bedre behandling til lungekreftpasienter, og vi vet mange, både pasienter, pårørende og fagfolk, har ventet på denne beslutningen. Det betyr også at vi må prioritere ned noe annet fordi det koster så mye. Hvordan vi skal gjøre det, er vanskelig å si i dag. Denne beslutningen går rett inn i den nasjonale, krevende debatten om prioriteringer, sier leder for Beslutningsforum for nye metoder, Lars Vorland i en pressemelding.

Lungekreft er den mest dødelige kreftformen i Norge med rundt 3.000 nye tilfeller hvert år. Røyking er den fremste årsaken til kreftformen.

Behandlingen med pembrolizumab vil bli gitt som injeksjon hver tredje uke.

Her kan du lese mer om avgjørelsen i Beslutningsforum.

Mer informasjon om lungekreft kan du lese på Kreftforeningens hjemmesider.

Pingvinavisa Nyhetsbrev

Meld deg på vårt nyhetsbrev og hold deg oppdatert.