Behandler stadig flere spillavhengige

Hvert eneste år øker antallet spillavhengige som trenger behandling ved Universitetssykehuset Nord-Norge. Det gjelder både de som gambler og de som gamer.

Jorunn Lorentsen leder Ruspoliklinikken ved UNN hvor spillavhengige tilbys behandling. Psykolog Stine Michaelsen har hatt flere spillavhengige pasienter. Foto: Rune Stoltz Bertinussen, Krysspress

‒ I 2018 kom det dobbelt så mange henvisninger på gamingavhengige til UNN som i 2017. Totalt er ikke antallet så stort – ennå. Vi fikk 38 henvisninger i fjor. Men tendensen er klar: Antallet som mister kontrollen over hvor mye og når de spiller spill, øker. Stadig flere spill får også elementer av gambling i seg. Slik at avhengigheten kan gi store, negative konsekvenser for de spillavhengige og deres pårørende, sier leder ved Ruspoliklinikken i UNN, Jorunn Lorentsen.

Det høres kanskje dramatisk ut å bli henvist til Ruspoliklinikken for å få hjelp, men det er likevel her de kan hjelpe.

Avhengighet kan kureres

‒ Det er de samme hjernestrukturene som er involvert både når det gjelder gamingavhengighet og rusavhengighet. Aktiviteten gir en følelse av velvære som gjør at du drives til å gjenta den igjen og igjen, forklarer psykolog Stine Michaelsen. Hun har hatt flere spillavhengige til behandling, selv om problematikken og derfor erfaringen med å kurere spillavhengighet, i likhet med utviklingen av spill, er relativt ny.

Den gode nyheten er at behandling hjelper. Hvor mye behandling som trengs er selvsagt individuelt, men faren for tilbakefall vil alltid være der. Som ved all annen avhengighet.

Michaelsen smiler stort av spørsmålet om hun må kjenne de ulike spillene som skaper avhengighet, for å kurere avhengigheten.

‒ Nei. Heldigvis ikke. Avhengighet behandles etter de samme basisprinsippene, uansett om det er rus, gambling eller gaming. De spillavhengige får mange av de samme symptomene som andre avhengige. For eksempel kan de få abstinenslignende symptomer, de kan bli irritable når de ikke får tilgang til spillet og rastløse om de ikke får sin daglige «dose», sier psykologen.

Ny diagnose

Som med rusavhengighet følger også en del somatiske sykdommer med spillavhengighet. De som gamer mye, beveger seg lite og det blir ofte så som så med ernæring. De somatiske utfordringene er ikke like store som ved rusavhengighet, men de er der så avgjort.

Spillavhengighet er en relativt ny sykdom. Året var 2010 da de første pasientene dukket opp.

Ved UNN har de vært tidlig ute med å ta problemstillingen på alvor, og gjennom sitt egenutviklede nettsted «spillsnakk.no» har Ruspoliklinikken i samarbeid med Helsekompetanse, opprettet et lavterskeltilbud. De har etablert nettstedet via midler fra Helsedirektoratet, og selve nettsiden er utviklet i samarbeid med tidligere spillavhengige. Noen av dem er blitt kurert for sin spillavhengighet ved UNN, blant andre Tobias Lundestad Jørgensen.

‒ UNN er blant de fremste, for ikke å si fremst i landet når det gjelder tilbud til spillavhengige. Nettstedet spillsnakk.no får henvendelser fra hele landet. Det var ingenting å finne på nett da jeg selv ble syk. Hvilket var oppsiktsvekkende, fordi det jo er på nett de fleste med problemer først vil lete hvis de innser at de trenger hjelp, sier Jørgensen.

‒ Hvis vi skal hjelpe spillavhengige, må vi være der de er. Og det er jo på nett, bekrefter Jorunn Lorentsen. Nettstedet kan i disse dager feire sin ettårsdag.

Spillsnakk.no

‒ Fortsatt er ikke spillsnakk.no så godt kjent som vi hadde håpet, men vi håper at informasjon om dette gradvis blir spredt. For eksempel er det viktig at skoler og foreldre vet at vi finnes, sier hun.

På spillsnakk.no kan du anonymt teste deg selv og spillingen din.

‒ For noen vil bare det å ta denne testen være nok. Kanskje kan foreldre bruke spillsnakk.no som et utgangspunkt for å diskutere faresignaler og risikoen ved å spille for mye med barna sine, sier Lorentsen. Samtidig gir nettstedet god veiledning videre inn i hjelpeapparatet.

Les også: Tobias var gamer. Nå hjelper han andre.

‒ Du får veldig dårlig søvnkvalitet med mye skjermtid og spilling. Du mister normal døgnrytme og du sover ikke så mange timene i slengen, sier Tobias Lundestad Jørgensen.

Les mer her.

Det er tidligere spillavhengige, i samarbeid med behandlere ved UNN, som betjener chattetjenesten som nettstedet har. Her kan man få svar på det meste av spørsmål knyttet til spillavhengighet.

Siden videreutvikles hele tiden, og har til nå vært drevet på midler fra Helsedirektoratet. På sikt ønsker Ruspoliklinikken å oversette nettstedet både til samisk og til engelsk.

Begynn med å snakke

‒ Mange som spiller mye sliter sosialt i den virkelige verden. De har kanskje havnet inn i en isolasjon fra omverdenen som det er vanskelig å bryte ut av. Da kan en chat være et viktig første steg ut, sier Lorentsen.

‒ Er det spesielle faresignaler som pårørende må være oppmerksom på for å skille mellom lidenskap for spill og spillavhengighet?

‒ Når spillingen blir noe som går ut over andre ting i livet: Hvis du ikke kommer deg på skolen eller på jobb, ikke får til å delta på sosiale ting, eller bruker spillingen for å unngå andre oppgaver, da er det på tide å søke hjelp. Foreldre bør være spesielt oppmerksomme når ungene begynner å trekke seg unna ting de tidligere var med på, for å spille mer, forklarer Lorentsen.

Hun tror det bare er et tidsspørsmål før informasjon rundt spilling og avhengighet kommer inn i undervisningen i skolen.

‒ Det er svært individuelt hvordan ulike reagerer på spill og spilling. De aller fleste spiller spill uten å få problemer, og dataspill kan bidra positivt også, for eksempel til å utvikle problemløsningsferdigheter. Men det er viktig å sette grenser, både på hva som kan gå med av tid og penger på en slik hobby. Og det er uansett lurt å begynne å snakke mer om spill, spilltyper og spilletid. Ikke minst på foreldremøter, sier Jorunn Lorentsen, leder av Ruspoliklinikken.

Les også: Storstilt åpning av spillsnakk.no

- Spillsnakk er unik i nasjonal sammenheng. På nettsiden er det utviklet en egen chattjeneste der de som har behov kan ta kontakt, anonymt. Da får de umiddelbart diskutert sin situasjon med behandler, som kan bistå med tips og råd for å komme ut av eventuelle problemer knyttet til «gaming» eller pengespill, forklarte Jorunn Lorentsen under fjorårets lansering.

Les mer her.

Pingvinavisa Nyhetsbrev

Meld deg på vårt nyhetsbrev og hold deg oppdatert.