– Hjemmedialyse sikrer god livskvalitet

For tre år siden ble Knut Altmann (69) rammet av kronisk nyresvikt. Da tenkte finnmarkingen det verste om fremtiden. Nå ser han lyst på tilværelsen, takket være tilrettelegging av hjemmedialyse fra UNN.

Med hjelp fra denne maskinen kan Knut Altmann gjennomføre dialyse på nattestid hjemme i Finnmark. Det har sikret livskvaliteten for 69-åringen med kronisk nyresykdom. Foto: Per-Christian Johansen
Maskinen som gjennomfører dialysebehandling automatisk på nattestid er enkel å bruke for pasientene på hjemmebane. Maskinen utfører inn- og uttapping automatisk over en periode på åtte-ti timer. Foto: Per-Christian Johansen

– Da jeg ble rammet av sykdommen så jeg for meg å måtte reise til sykehus tre dager i uka for dialyse. Det ville blitt veldig tungvint. Så fikk jeg tilbud om hjemmedialyse, og det har gitt meg livskvaliteten tilbake. Det er et fantastisk tilbud, sier Knut Altmann, som nå kan nøye seg med Tromsø-tur hver tredje måned fra hytta som ligger mellom Alta og Skaidi.

Gjennomføres på natta

En egen maskin gjør at han i tillegg kan gjennomføre dialysen på nattestid, mens han sover. Da kobler han seg bare til maskinen med en ledning som går fra et kateter i magen.

Behandlingen kan også gjøres på dagtid, hver fjerde time, men Altmann foretrekker å bruke dagene til blant annet friluftsliv.

– Eneste ulempen jeg har oppdaget er at jeg har fått «mage» fordi det fylles veske inn i buken i forbindelse med dialysen. Men det får vi tåle, sier 69-åringen med et smil om munnen.

Han skryter av pasienttilbudet som blir gitt av nyremedisinsk seksjon ved UNN til pasienter fra hele Troms, Vest-Finnmark, samt nordlige del av Nordland.

– Jeg har fått god og grundig opplæring, og har i tillegg brosjyrer tilgjengelig ved behov. I tillegg er det lett å ta kontakt med de ansvarlige ved UNN dersom det er behov for hjelp med noe. De tilrettelegger også dersom jeg skal reise bort. Da tar jeg maskinen med selv, og får medisinene sendt direkte dit jeg skal oppholde meg. Det blir som et paradis for min del, sier Knut Altmann.

Fantastisk helsetilbud

For ham har hjemmedialyse blitt en bekreftelse på først og fremst to ting:

– Det gir meg mulighet til å leve med god livskvalitet tross en alvorlig sykdom. I tillegg viser det hvilket fantastisk helsetilbud vi har, sier Altmann.

Les mer om tilbudet om hjemmedialyse ved UNN Tromsø og UNN Harstad her.

https://unn.no/behandlinger/posedialyse-tromso-ofoten-og-vest-finnmark

https://unn.no/behandlinger/posedialyse-harstad-og-omegn

Pingvinavisa Nyhetsbrev

Meld deg på vårt nyhetsbrev og hold deg oppdatert.