Fra slutten av neste uke kan denne duoen innvilge seg litt ekstra, velfortjent hvile. Da takker Johannes Minde (til venstre) og Bjørn Johannessen offisielt av etter godt over 80 år i portørtjenesten ved UNN Tromsø. Foto: Per-Christian Johansen

Hvil dere gutter, det er vel fortjent

Fra slutten av neste uke kan denne duoen innvilge seg litt ekstra, velfortjent hvile. Da takker Johannes Minde (til venstre) og Bjørn Johannessen offisielt av etter godt over 80 år i portørtjenesten ved UNN Tromsø. Foto: Per-Christian Johansen

Uendelig med mil er tilbakelagt i sykehusets korridorer. I mer enn 80 år har de trillet pasienter og gjennomført portøroppdrag ved UNN Tromsø. Men i løpet av neste uke kan Bjørn Johannessen (65) og Johannes Minde (63) med god samvittighet legge beina på bordet.

Tidligere denne måneden var det markering for de to portørveteranene. Blomster, gaver, kaker og gode ord ble servert. Og mange klapp på skuldra fra gode UNN-kollegaer.

Det var god stemning og mange historier som svirret da Johannes (sittende) og Bjørn ble takket av ved portørsentralen litt tidligere denne måneden. I midten står seksjonsleder Sondre Bogstrand. Foto: Per-Christian Johansen

Ikke bare portører var til stede. I sykehusets korridorer er det få som er så kjent blant ansatte som Bjørn og Johannes.

– Det har blitt mange minner og morsomme historier. Noen av dem kan ikke fortelles offentlig, sier duoen og smiler lurt.

Nattevaktveteranen

Bjørn Johannessen går sin siste vakt 27. mai.  Da har han jobbet nøyaktig 43 år som portør ved UNN, de aller fleste årene kun som nattevakt.

– Så hva skal du gjøre på nettene nå da?

– Prøve å sove, flirer 65-åringen, som på rolige vakter har holdt seg våken med å følge NRKs distriktssendinger fra hele landet som går i reprise om natta.

– Det er vel ingen som kjenner UNN på nattestid bedre enn deg da?

– Nei, det skal nok godt gjøres, smiler Johannessen, som faktisk har klart å forsove seg til oppstart på en nattevakt i løpet av årenes løp.

Fødsler og dødsfall

Som portører har de truffet mange personer hver eneste dag. Og opplevd mange gleder og skjebner. Sykehusbegrepet «fra vogge til grav» passer kanskje aller best for nettopp portørene, og Bjørn og Johannes har opplevd både fødsler og dødsfall.

Bjørn Johannessen kan trygt kalles "Nattens konge" ved UNN i Breivika. Han har stort sett bare jobbet nattevakter som portør. Her på sin åttende siste vakt i sykehuskorridorene. Foto: Per-Christian Johansen

– Det har vært spesielt treffende når barn har vært involvert. Jeg husker en periode preget av krybbedød, da jeg selv hadde små barn. Da var det ikke like lett å legge igjen jobben på vei hjem, sier Johannes Minde.

Portørtjenesten har også ansvar for å klargjøre døde personer til syning for pårørende.

– Det hender jo at det er noen kjenninger blant dem som går bort. Da prøver jeg å tenke på de gode opplevelsene med dem, sier Bjørn Johannessen.

SE VIDEO om portørenes oppgaver ved UNN Tromsø her (krever innlogging på Facebook)

Han husker spesielt den store flyulykken med et russisk fly på Operafjellet på Svalbard i 1996. Da kom alle de 141 omkomne til Tromsø for obduksjon og identifisering på sykehuset, før kistene ble plassert ut i Tromsøhallen i forbindelse med en minnestund.

– Politiet ba oss om ekstra hjelp den gang. Det var en sterk opplevelse, minnes Johannessen.

Startet på RiTø

Både han og Johannes Minde jobbet med som portører mens sykehuset i Tromsø fortsatt var på Strandveien og het Regionsykehuset i Tromsø (RiTø). I Breivika har de holdt til de siste 30 årene.

– Jeg fulgte faktisk den første pasienten fra Strandveien og hit til Breivika i ambulanse, minnes Minde.

– Mye har endret seg underveis. Tidligere var vi tettere på folk, og det var mindre forhold. Nå er UNN blitt mer en fabrikk, legger han til.

Både Johannes og Bjørn har stortrivdes i rollen som portører. Latter, smil, den gode samtalen og litt «blodig alvor». Hensynet til pasienter, pårørende og kolleger har vært viktig å ivareta på en respektfull måte.

Seksjonsleder Sondre Bogstrand takker Bjørn (til venstre) og Johannes for innsatsen ved portørsentralen. Foto: Per-Christian Johansen

– Det er en interessant jobb der vi kommer i kontakt med mange ulike mennesker. Det har vært lærerikt og sosialt, men nå er det på tide å slippe ungdommen til, oppsummerer duoen.

– Hva med noen ekstravakter hvis behovet melder seg?

– Nja…., nei, vi får nå se….

Engasjement og service

Seksjonsleder Sondre Bogstrand er full av lovord om den jobben de to har lagt ned siden slutten av 1970-tallet.

– Bjørn og Johannes har viet nesten hele sitt yrkesaktive liv til portørseksjonen. De har – nærmest bokstavelig talt – bidratt til at hjulene har gått rundt på UNN i en årrekke. Nesten 90 år med erfaring, kompetanse og historie blir vanskelig å erstatte. Men vi skal gjøre vårt ytterste for å videreføre engasjementet, serviceinnstillingen og ønske om å hjelpe som har vært varemerket til Bjørn og Johannes. Pasientene kan være trygg på at de blir godt ivaretatt også i fremtiden, sier Bogstrand, som også har vært en pådriver for at portørene ved UNN nå skal få en formell utdanning med fagbrev.

Pingvinavisa Nyhetsbrev

Meld deg på vårt nyhetsbrev og hold deg oppdatert.